Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2007 nr. 18, s. 65-66

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

God titel i tasken

Dvd-film

Barn på vej - en videoguide til jeres nye liv

Batavia Media
Instruktør Helen Bülow
80 minutter - 199 kr.
Kan bl.a. købes hos www.batavia.dk

SY-2007-18-67bNår man træder ind i stuen hos vordende førstegangsforældre, er det sædvanligvis ikke svært at afgøre, hvilken side af sofaen, den feminine part foretrækker. Det er nemlig her, alle opslagsbøgerne ligger. Stablen vokser i højden, i takt med at maven runder til.

"Graviditeten uge for uge," "Gode råd om amning" og "Bogen om barnet" er hyppige gæster i stakken. Den vordende far får måske et referat af særligt vigtige afsnit. "Barn på vej" har chance for at ende øverst i bunken. Den har det fortrin, frem for bogpyramiden, at parret kan sidde sammen i sofaen og få den samme viden. Her er de informationer, som er nyttige for førstegangsforældre. Informationerne læner sig op ad Sundhedsstyrelsens retningslinjer og er derfor et godt supplement til jordemoderens konsultationer og sundhedsplejerskens graviditetsbesøg.

En psykolog fortæller om udviklingen i det psykiske svangerskab, hvordan henholdsvis manden og kvinden generelt forbereder sig på at skulle være far og mor, og hvordan parforholdet ændres, når kæresteparret forvandles til forældre.

En jordemor fortæller om fødslens forløb, smertelindring og faderens rolle under fødslen. Der er billeder fra en fødestue og klip fra en fødsel. Videoen rummer også en instruktion i fysiske øvelser og motion under graviditeten og råd om kost og vitaminer.

Ammevejledningen varetages af en sundhedsplejerske og retter sig imod etablering af amningen og de første uger efter barnets fødsel. En lille sekvens omhandler modermælkserstatning som ernæring til barnet, når moderen ikke kan eller ønsker at amme.

Filmen starter med en indholdsfortegnelse over de forskellige afsnit, så man kan vælge at se det, som har aktualitet. Informationen, som tager udgangspunkt i det normale og ukomplicerede forløb, er saglig og relevant. Den er rettet mod både den kommende mor og far og veksler imellem mundtlig vejledning og instruktion. For alle de medvirkende gælder, at de formidler deres stof enkelt, forståeligt og levende.

Det er en god titel at have i sin jordemoder- eller sundhedsplejersketaske, for denne film kommer rundt om mange af de ting, som er rare at vide noget om og være forberedt på som vordende forældre.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune. 

Livet bag masken

Anny Haldrup, Hanne Thorup og Dagmar Møller Kristensen i samarbejde med journalist Anne Grete Nielsen

Mød livet - fra kernen

Specular 2007
260 sider - kr. 350
Indlagt cd
Forhandles via www.specular.dk og boghandlere

SY-2007-18-67cBogen, der er udgivet af psykologvirksomheden Specular i Århus, angiver, hvordan vi kan møde både os selv og andre med nærvær og åbenhed.

Alle kan opleve indre uro, hvor tankerne kører i ring og synes umulige at stoppe. Vi kan få fysiske eller psykiske symptomer, der kan udvikle sig til stress. Ofte forsøger vi at holde masken, en talemåde som viser, at alt er under kontrol. Det koster kræfter at holde masken. Prisen kan være, at vi fjerner os mere og mere fra os selv.

Bogen er en gennemarbejdet lære- og udviklingsbog. Det psykologiske grundsyn bygger på, at vi alle rummer en positiv kerne bestående af vores dybeste følelser og kvaliteter. Kernen er både vores centrum og vores indre kompas, hvad er vigtigt for os, og hvad er mindre vigtigt?

Vi kommer alle i situationer, hvor vi mister den dybe kontakt til os selv og tager maske på. Det er en tilstand, hvor vi er fyldt op af f.eks. skyld, stress, irritation, mindreværd eller mereværd. Bag masken er vores følelser forvrængede - de er blevet til det, der i bogen bliver kaldt emotioner, og emotioner slører tingene for os. Bag masken har vi indre uro, anspændthed eller en stivnen, der kan opleves som handlingslammelse.

Det er et menneskeligt træk ved bogen, at den stiller os lige. Vi kan alle blive ramt af mindreværd eller af stress over det, vi skal nå. Men vi har også alle sammen mulighed for at lære, hvordan vi kommer tilbage til os selv. På samme måde har vi også mulighed for at se åbent på de følelser og emotioner, der præger vores arbejdsplads. Et kapitel beskriver, hvordan vi enkeltvis, som gruppe og som arbejdsplads kan bidrage til et bedre psykisk arbejdsmiljø. Her kommer bogen med ny inspiration til at arbejde med de stemninger, der altid er i os og imellem os, når vi samarbejder.

Et andet kapitel beskriver forskellen mellem empati udtrykt fra kernen og empati udtrykt fra masken. Her bliver bogen utroligt vedkommende for faggrupper, der arbejder med andre mennesker, og jeg ved, at mange sygeplejersker kæmper for at skabe tid og rum til at møde patienterne med empati. Kapitlet giver en grundig gennemgang af, hvordan man som fagperson kan træne sin evne til at være åben og nærværende ud fra kernetilstanden, hvor man selv har en god indre balance. Herved giver man den bedste hjælp til patienterne, og man undgår at komme ud i empatiens poler, hvor man enten overinvolverer sig eller holder en følelsesmæssig distance. For egen regning tilføjer jeg: Husk også at give hinanden ægte empati ude på arbejdspladserne. Det er der mere end nogensinde brug for.

Det kan lyde som en ekstra opgave, at vi skal lære at mærke kernen og masken i os selv.

Men det at blive bedre til at mærke og bevare egne grænser vil have betydning for glæden ved arbejdet og dermed kræfterne og overskuddet til at forholde sig konstruktivt til arbejdsvilkårene.

Af Kirsten Holmboe, arbejdsmiljøkonsulent i Århus Amtskreds 

Sæt spørgsmålstegn ved systemerne

Vibeke Steffen (red.)

Sundhedens Veje - Grundbog i sundhedsantropologi

Hans Reitzels Forlag 2007
280 sider - 298 kr.

SY-2007-18-67ddDer findes ikke mange grundbøger i sundhedsantropologi på dansk, men her er en fremragende en af slagsen. Gode grundbøger på vores eget sprog er en nødvendighed, hvis det danske sprog skal bevares som et nuanceret og fuldgyldigt sprog, der kan anvendes inden for uddannelse, udvikling og forskning. Så er det slået fast, og nu til substansen.

1960'erne fostrede som bekendt meget nyt. Også en ny fagdisciplin tonede frem, udklækket af den klassiske antropologi, medicinsk antropologi siden hen omdøbt til sundhedsantropologi. En benævnelse, som stemmer overens med fagets indhold og tilstræbte interaktion med verden udenfor. Sundhedsantropologien fik på grund af sin spændvidde hurtigt en rolle at spille, for der er store eksistentielle temaer på spil i faget, f.eks. liv, død, lidelse, ulighed, rettigheder, medicinsk teknologi og sundhedspolitik. Temaer, som grundbogens forfattere udfolder på eminent ekvilibristisk vis. Spændingsfelterne er mærkbare f.eks. mellem det intime og det politiske, mellem dagligdagens velkendte sociale relationer og de mere anonyme aktører i sundhedsvæsenets organisationer og ikke mindst mellem det enkelte individs og de enkelte gruppers lokale forståelser og de eksisterende videnstraditioner. Begreber, forståelser og teoretiske og metodologiske tilgange bliver præsenteret ved brug af både ældre antropologiske og nyere sundhedsantropologiske feltstudier.

En af antropologiens særkender, komparationen, er i brug. F.eks. sammenlignes årsagsforklaringer i forskellige dele af verden. Fra et studie i Danmark elaboreres over årsager til alkoholisme, som, hvis det anses for at være et psykosocialt problem, kunne skyldes personlig krise i form af skilsmisse, afskedigelse eller en anden belastende tildragelse, hvor ansvaret kunne pege på ægtefællen, arbejdsgiveren eller andre. Hvis alkoholisme derimod anskues som en sygdom, er det egenskaber ved stoffet alkohol, som er den instrumentale årsag. Den ultimative årsag bliver således en eventuel genetisk fejl ved alkoholikeren selv. Til sammenligning findes andre årsagsforklaringer i azande-kulturen, hvor eksemplet er et kornlager, som falder sammen, mens folk sidder i skyggen under lageret. Den umiddelbare instrumentale årsagsforklaring til sammenfaldet er, at termitter har gnavet stolperne møre. Dernæst er der den effektive årsag, at f.eks. en heks har villet skade ofrene, hvor det, der står tilbage, er at undersøge og overveje den ultimative årsag, motivet til heksens handling.

Målgruppen er sundhedsantropologi- og antropologistuderende. Traditionelle sundhedsfag som f.eks. sygeplejerskeprofessionen kan dog med fordel lade sig inspirere af sundhedsantropologiens metoder og tænkning. En af bogens slutbemærkninger er, at kulturelle systemer giver opfattelser af verden en særlig faktuel status, der gør det vanskeligt at sætte spørgsmålstegn ved systemerne, men at det derfor er så meget desto vigtigere at gøre det. Sygeplejersker og andre kan lære af og bruge sundhedsantropologien til at stille spørgsmål ved fastgroede forestillinger og få ny værdifuld indsigt.

Af Bodil Ludvigsen, konsulent, sygeplejerske, SD, SA, MSA, ansat i Ledelsesteamet i Dansk Sygeplejeråd.

Terapi - ikke kun i små lukkede rum

Torben Schjødt og Torben Heinskou (red.)

Miljøterapi - på dynamisk grundlag

Hans Reitzels Forlag 2007
280 sider - 320 kr.

SY-2007-18-67aEr miljøterapi mere end morgenmødet og gruppeaktiviteterne på den psykiatriske afdeling? Hvad skal vores mål være med disse aktiviteter, hvilke hensyn bør vi tage til personalets kvalifikationer og patienternes psykopatologi? Miljøterapi stiller krav om gennemskuelighed for både patienter og personale og er i mange tilfælde udlagt til andre faggrupper end sygeplejepersonalet.

Bogen gør op med forestillingen om, at terapi med psykiatriske patienter kun finder sted i små lukkede rum, og den giver en grundig indføring i, hvordan psykiatrisk personale bidrager til, at miljøet omkring og med patienterne bliver terapeutisk.

Den indfører os i miljøets betydning, de etiske udfordringer og det strukturelle i organisationen, der har betydning for heling af det psykotiske kaos, og den giver gode eksempler på den psykiatriske pleje og behandling både af patienter i hospitalspsykiatrien og de patienter, hvor et længere relationsarbejde er aktuelt.

Da de enkelte kapitler er skrevet af forskellige forfattere med hver deres interesse- og erfaringsgrundlag, bliver læseren guidet gennem en grundlæggende psykodynamisk forståelse til mere konkrete eksempler på anvendelse af teorien i klinisk praksis. En metode, der bringer læseren gennem tre hovedtemaer: organisering, opgaver og specifikke patientgrupper og danner grundlag for forståelse for og optimering af det miljøterapeutiske arbejde.

Bogen kan med fordel læses af personale, der arbejder i direkte relation med patienten både i og uden for hospitalssektoren og af ledere af de institutioner, som anvender miljøterapi. Forståelsesmæssigt fordrer bogen et vist kendskab til den psykiatriske patients psykopatologi, afdelingernes organisering og psykodynamisk begrebsforståelse, den kan anvendes til efter- og videreuddannelse inden for sundhedsfaglige, pædagogiske og sociale uddannelsesområder, og den er et must i personaleudviklingen på den psykiatriske behandlingsinstitution. Som læser får man belyst miljøterapiens mange facetter, alt efter hvor i organisationen forfatteren har sit virke, og derfor også indsigt i betydningen af miljøterapeutisk behandling i et større organisatorisk perspektiv.

Bogen giver et glimrende indblik i og løsningsforslag til de svære dilemmaer, der findes i behandlingsarbejdet med akut syge sindslidende, som indlægges, hvor ressourcerne og de faglige kompetencer kan være en mangelvare, og den indgyder håb og begrunder den miljøterapeutiske afdelings berettigelse.

Af Kristina Schwartz Heuser, klinisk oversygeplejerske, ansat i Region Hovedstadens psykiatri på Psykiatrisk afdeling, Bispebjerg Hospital