Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Afdelingssygeplejersken coacher personalet

Sygeplejersken 2007 nr. 19, s. 34-34

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

1907-34-02-2Afdelingssygeplejerske Hanna Lyhne Pedersen tilbyder coaching til sygeplejerskerne på Onkologisk afdeling på Vejle Sygehus.  Foto: Thomas Søndergaard

Afdelingssygeplejerske på Onkologisk Afdeling A270 på Vejle Sygehus Hanna Lyhne Pedersen er selv gået i gang med en coachuddannelse, og hun tilbyder coaching til sygeplejerskerne i afdelingen i faglige emner, aldrig om personlige ting. Det er sygeplejerskerne selv, der vælger et emne.

"Reaktionen fra flere af de unge sygeplejersker har været: "Hvor er det fedt." De vil gerne kigges over skulderen, have udviklet deres kompetencer og føle sig mere sikre," siger Hanna Lyhne Pedersen.

Hun er bevidst om, at magtforholdet i coaching-seancerne ikke er helt lige, fordi hun er leder. Det er ellers en af betingelserne i coaching, at man er ligeværdige parter

"Jeg starter altid med at gøre det klart, at jeg i nogle situationer vil være nødt til at træde ud af coachrollen og tage lederkasketten på. Det kan f.eks. være, at jeg må sige, at jeg ikke kan gøre noget ved normeringen lige nu, men at vi godt kan tale om, hvordan man kan agere i det arbejdspres, der er," siger hun.

Hun tilbyder også coaching til alle nyansatte efter de første otte uger.

"På det tidspunkt er introduktionen overstået, og de er faldet lidt til. Coachingen har til formål at gøre dem mere bevidste om deres rolle i afdelingen. Det kan handle om at lære at reflektere sig frem til, hvad det bedste er at gøre i en bestemt situation. F.eks. at lære, at man nogle gange skal tage sig lidt tid til at træffe den rigtige beslutning," siger Hanna Lyhne Pedersen.

1907-34-01-2Sygeplejerske Christina Isaksen mener, at coaching har givet hende større selvtillid som sygeplejerske. Foto: Thomas Søndergaard

Christina Isaksen er en af de nye sygeplejersker på afdelingen, der har prøvet at modtage coaching.

"Jeg havde svært ved at tackle følelsen af magtesløshed, når jeg plejer en terminal patient. Vi talte om, at det som sådan ikke er et problem at tage arbejdet med hjem, men at man skal kunne lukke af for det. Jeg er blevet bevidst om, at når jeg går fra arbejde, kan jeg ikke gøre mere for patienten," siger Christina Isaksen.

Hun synes, at coachingseancerne over to gange har givet hende større selvtillid.

"Som ny sygeplejerske er jeg blevet bevidst om, at jeg netop skal bede de andre om at hjælpe mig. Jeg er også blevet opmærksom på, at jeg har nogle styrker, som jeg ikke troede, at jeg havde. F.eks. at jeg midt i travlheden godt kan tage mig tid til at koncentrere mig om en patient og lukke andet ude. Samtalerne med Hanna har fået mig til at vokse lidt. Jeg føler mig på rette vej," siger Christina Isaksen, som ser det som en fordel at blive coachet af én, som kender hende i forvejen.