Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

At være vikar er mere end bedre indtjening

Negativ klang. På sygehuset i Paamiut mener sygeplejerskevikaren Lene Heintz, at hun gør et nødvendigt stykke arbejde. Selv om hun har valgt at blive ansat gennem et dansk vikarbureau, er det i højere grad den faglige udfordring og oplevelserne, der trækker, end lønnen.

Sygeplejersken 2007 nr. 3, s. 35

Af:

Brian Borg Andersen, journalist

SY-2007-03-30dd
Der er langt fra en administrationspræget stilling som afdelingssygeplejerske på Odense Universitetshospital til det langt mere afvekslende job som sygeplejerske i Paamiut. Lene Heintz nyder dog de faglige udfordringer under sin tilbagevenden til Grønland. Privatfoto

Den gruppe af sygeplejerskevikarer, der længe er blevet kaldt for limousinesygeplejersker, får en højere løn end dem, der er ansat på grønlandsk overenskomst, og brugen af den type arbejdskraft har derfor længe været en torn i øjet på bl.a. den grønlandske fagforening for sygeplejersker (PK).

Sygeplejerskevikaren Lene Heintz rynker lidt på næsen, da ordet limousinesygeplejerske bliver nævnt. Hun er ikke begejstret for betegnelsen, som er blevet påklistret hendes faggruppe.

"Jeg er rejst herop med et bredt spekter af faglige kvalifikationer og er klar til at yde en indsats i et presset grønlandsk sundhedsvæsen, som gør en positiv forskel. Der er en naturlig og klar sammenhæng mellem høj arbejdsindsats og en højere løn. Det er unfair, at vi påhæftes en betegnelse, der leder tankerne hen på noget pengegrisk," forklarer hun.

Lene holder orlov fra sin stilling som afdelingssygeplejerske på Odense Universitetshospital, mens hun arbejder i Grønland.

Ideen med at drage til Grønland udsprang af en sparerunde i hendes afdeling, hvor man for at spare lønkroner tilbød orlov uden løn. "Jeg har tidligere arbejdet tre år i Grønland som afdelingssygeplejerske i Godhavn på Diskoøen og har længe næret et ønske om at vende tilbage og genopleve den grønlandske befolkning og deres enestående kultur."

Faglig udfordring

I Grønland er der ifølge Lene Heintz hver dag faglige og organisatoriske udfordringer at tage fat på. Der er stor afveksling i arbejdet, og især er der virkelig mulighed for at præge udviklingen i forhold til sygeplejen.

"Da mit arbejde hjemme ofte er administrativt, havde jeg meget lyst til at opnå ny viden. Det er svært at følge med i, hvad der rører sig f.eks. inden for medicinske præparater, sårpleje m.v. Her har vi mulighed for at veksle mellem sengeafsnit med alle kategorier af patienter, ambulatorium, skadestue og laboratorium. Du har mulighed for selv at være med i hele patientforløbet, og det giver god mening både for patienten og for dig som fagperson og menneske," fortæller Lene.

Dog er lønnen i den grønlandske overenskomst så meget lavere end den danske, at det har haft afgørende betydning for Lene Heintz's valg af ansættelsesform:

"Jeg har valgt ansættelse gennem et vikarbureau for at bevare samme grundløn som i min afdeling hjemme. Du ved ikke hjemmefra, hvor meget vagtarbejde du kommer til at udføre, og selv om min familie har bakket op omkring denne Grønlandstur, skulle de ikke belastes økonomisk," forklarer hun.