Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Doktordisputats: Kritisk sygdom hos nyfødte og helt små børn

Sygeplejersken 2007 nr. 3, s. 51

Af:

Elisabeth O.C. Hall, cand.cur., ph.d.

Elisabeth O.C.Hall forsvarer fredag den 2. marts sin disputats med henblik på tildeling af doktorgraden i sygepleje.

Doktorafhandlingen bærer titlen "When a newborn or small child is critically ill. Nurses', parents' and grandparents' experiences and dynamics in family-centred care."

Formålet med doktorafhandlingen er at få øget teoretisk viden om det samspil, der foregår i omsorgen for et nyfødt eller lille barn, der bliver akut indlagt på hospital og overflyttet til intensiv afdeling. Afhandlingen bygger på to teoretiske og ni empiriske arbejder, der omhandler forældres, bedsteforældres og sygeplejerskers oplevelser og samspil ved fødsel og kritisk sygdom hos barnet. Artiklerne er publiceret i perioden 1994-2005. Med henblik på en syntetisering og teoretisering af studierne bliver der foretaget en sekundær analyse af data.

Analysen viser, at samspillet i den familieorienterede neonatale og pædiatriske sygepleje er kompliceret, der er mange faktorer, der har betydning for, hvorvidt familien og de professionelle befinder sig godt. Dog, otte indbyrdes afhængige begreber bidrager til samspillets karakter og effekt. Et samspil, som bygger på omsorg, viden, gensidighed og venlig tone har mulighed for at skabe velvære, hvor parterne befinder sig godt. Omvendt kan disse begrebers modsætninger: manglende omsorg, uvidenhed, isolation og uvenlig tone bidrage til manglende velvære.

Resultaterne peger på, at samspillet foregår i et virkelighedsfelt, der befinder sig mellem disse to begrebsgrupper, dvs. mellem det ideale og det uacceptable. Såvel sygeplejersker som forældre og bedsteforældre i undersøgelsen havde både gode og mindre gode oplevelser af samspillet i denne situation.

Resultaterne bliver samlet i en teori, "Den familie-professionelle Samspilsteori." Teorien giver mulighed for at begrebsliggøre familiecentreret sygepleje og at udarbejde empiriske indikatorer på et lavere abstraktionsniveau. Derigennem fremmer teorien evidensbaseret, familiecentreret sygepleje, hvilket både samfundet og faget efterlyser.

Elisabeth Hall er lektor ved Afdeling for Sygeplejevidenskab, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Forsvaret finder sted fredag den 2. marts 2007 kl.14.00 i Auditorium 424, Anatomisk Institut, bygning 1230, Universitetsparken, Aarhus Universitet.

Opponenter
Professor Ingegerd Bergbom, Göteborgs Universitet, docent Inger Hallström, Lunds Universitet, professor Svend Sabroe, Aarhus Universitet.