Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tvinges til pjæk for at passe syge børn

Dilemma. Tendensen med, at sygeplejersker ikke kan få lov til at blive hjemme hele døgnet ved deres syge børn, presser nogle til i stedet at tage egen sygedag.

Sygeplejersken 2007 nr. 3, s. 20-21

Af:

Lotte Havemann, journalist

Hvis en sygeplejerske har barn syg, risikerer hun at blive kaldt på arbejde. Men hvis en sygeplejerske har influenza, kan afdelingen ikke røre hende. I takt med at sygeplejersker bliver kaldt i vagt på barns første sygedag, føler nogle sig derfor presset til at melde sig selv syge, selv om det reelt er barnet, der er sygt.

Den type sygemeldinger er naturligvis ikke tilladt, men det sker alligevel, fortæller fællestillidsrepræsentant på Nordsjællands Hospital Mette Sofie Haulrich:

"Jeg kan ikke dokumentere det sort på hvidt, men jeg ved, det sker, at sygeplejersker tager en egen sygedag, når deres børn er syge. For så slipper de for at blive kaldt ind i aftenvagt."

En undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening fra 2002 viste, at ca. 3 pct. af danske lønmodtagere melder sig syge uden selv at være syge, men fordi et familiemedlem er sygt.

Samme melding kommer fra Jytte Greve, fællestillidsrepræsentant på Regionshospitalet Horsens, Brædstrup og Odder.

"Jeg har ikke blot hørt om det, jeg ved, at der er sygeplejersker, der melder sig selv syge i forbindelse med børns sygdom. Det tror jeg, alle ved på et eller andet plan."

Dorte Steenberg, 2.-næstformand i DSR, mener, at de ureglementerede sygemeldinger bør få sygehusledelserne til at tænke sig om, inden de fortsætter med at lægge pres på sygeplejersker med syge børn. Hun siger:

"Ledelserne bør overveje deres praksis, når sygeplejersker ser sig nødsaget til selv at sygemelde sig, når deres børn er syge. Og reelt kan sygeplejerskerne jo selv blive syge, fordi de bliver bragt i en stress-situation, når de skal tage hånd om deres familieliv og arbejdsliv på samme tid."