Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 faglige minutter: Skyd en offentligt ansat

Det er muligt, at politikerne ikke er meget for arbejdsgiverens rolle, men de bliver nødt til at vedkende sig ansvar for dit arbejdsmiljø. Hvis de ellers vil have resultater.

Sygeplejersken 2007 nr. 6, s. 74

Af:

Birgitte Harild, ­sygeplejerske, leder af visitationsafdelingen i Halsnæs Kommune

Forestil dig Novos bestyrelse diskutere, hvordan én af deres afdelinger fungerer, afdelingens aktuelle resultater og ikke mindst ledelsen. I fuld offentlighed. Med læserbreve og interview af diverse bestyrelsesmedlemmer, der dagligt lufter deres opfattelse af situationer og personer i detaljer. Utænkeligt. Fuldkommen utilstedeligt og meget lidt produktivt.

Men helt normalt, når det handler om offentlige arbejdspladser. Her er der frit slag. Både fra brugere og borgere, men så sandelig også fra de offentlige bestyrelser i byråd, regionsråd og Folketing, som tillader sig at riste ansatte og deres afdelinger over sagte ild, eller oprette henrettelsespelotoner på baggrund af hjemmevideoer, der er klippet til, så hatten passer. Vanvittige postulater og fordrejede sandheder får lov at stå uimodsagt i pressen, for offentligt ansatte har ingen ære, de får løn og striber for at få deres fag, afdeling og person svinet til, og det udløser ikke engang smudstillæg, for det er tilsyneladende lovligt at skyde offentligt ansatte.

Det er helt normalt, at borgerne truer med at gå til pressen, hvis de ikke får, hvad de vil have. Det sker flere gange om ugen i min afdeling - faktisk er jeg leveringsdygtig i lokalavisens adresse, hvis de skulle spørge. For service er en mærkesag.

Men når politikerne, de offentligt ansattes bestyrelse, plaffer løs, så svier det, for det er ulige magtforhold. De opfatter det muligvis kun som politisk eksponering af sig selv og partiet, men kritikken, de løfter sig på, er fuld af omkostninger for dem, det går ud over. Denne "skyd en offentligt ansat"-model har direkte indflydelse på, hvordan vi oplever tryghed i ansættelsen. Manglende tryghed er dårligt arbejdsmiljø, og dårligt arbejdsmiljø giver højt sygefravær. Og fravær, det kan få gang i sækkepiberne hos bestyrelserne i det offentlige.

Forleden blev der igen pebet i kor over, at sygdomsfraværet er højere i de offentlige firmaer end i de private. Ja, føj, hvor er vi syge i det offentlige. Vi smider os i sengen og piver, hver gang det er dårligt vejr, og den elendige offentlige ledelse formår ikke at motivere folk med 39° i feber på arbejde, for de er selv nogle slapsvanse! Offentlige ledere skal bare sørge for et godt arbejdsmiljø, så skal de ansatte nok komme ind, ja, de vil stå i kilometerlange køer for at få lov at komme på arbejde.

Lad mig lække lidt fakta om arbejdsmiljø:

Arbejdsmiljø begynder i toppen af kransekagen. De gode holdninger og intentioner, der i høj grad er baseret på tillid frem for regler, skal sive som sukkerglasur hele vejen ned ad kagen til bunden på bagepapiret. Desværre fungerer det på samme måde med sure og småparanoide opstød. Kagen bliver bitter og uspiselig og kan slet ikke sælges.

Lige nu skal alle nye afdelinger i kongeriget udarbejde de lovpligtige APV'er, og dermed skal vi igen forholde os til vores aktuelle arbejdsmiljø. Prøv noget nyt, se længere end til din nærmeste leder, se helt op til manden med jagtgeværet. Hvis du synes, han påvirker dit arbejdsmiljø, så skriv det. Er du bekymret for at blive hængt ud og savner beskyttelse, så skriv det. Er du utryg ved bestyrelsens håndtering af din fremtid, så notér det. Det er muligt, at politikerne ikke er meget for arbejdsgiverens rolle, men de bliver nødt til at vedkende sig ansvar for dit arbejdsmiljø. Hvis de ellers vil have resultater.

Og mens skandalerne ruller ind fra skjult kamera og anden alternativ journalistik, og mens ledere og ansatte i hele landet bliver hængt til tørre i al offentlighed, så trøst dig med, at de private firmaer også har deres skandaler. Med store menneskelige og økonomiske tab. De forbliver bare private.

Og tak for det.