Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2007 - 7

Download
Sygeplejersken_2007_07 - magasinforsiden

Tema om patientsikkerhed

Ny kampagne skal redde 3.000 liv

Strømlining. Seks kliniske tiltag på danske sygehuse skal redde 3.000 liv i løbet af de næste 18 måneder. Operation Life er den hidtil mest ambitiøse kampagne af sin art herhjemme. En tilsvarende kampagne i USA har reddet over 100.000 liv.

Livredder på løbehjul

Tryghed. På Hvidovre Hospital er en intensivsygeplejerske klar til at rykke ud døgnet rundt, hvis personalet på en afdeling er bekymret for, om en patients tilstand er ved at udvikle sig kritisk.

En lærende og lægende proces

Fejlfri fejlkultur. Da sygeplejerske Marie Holm Nielsen begik en fejl, følte hun både skyld og fagligt mindreværd. Ved hjælp af åben kommunikation og en kerneårsagsanalyse fik hun sammen med kollegerne lagt hændelsen bag sig og lært af forløbet.

Fag

Modstridende holdninger til patienter med alkoholmisbrug

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som interesserer sig for behandling af patienter med et alkoholmisbrug. Hovedbudskabet er, at sygeplejersker har et modsætningsfyldt forhold til denne patientgruppe. Artiklen udspringer af forfatterens masterprojekt i klinisk sygepleje.

Deltagerstyring giver bedre arbejdsmiljø

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Hovedbudskabet er, at arbejdsmiljøet kan forbedres radikalt, når plejepersonalet involveres i processen. Artiklen er baseret på et konkret projekt, der indebar brug af det participatoriske princip som metode.

Fra pillebræt til industrimaskiner

De to artikler om Dansk Farmacihistorisk Samling i Hillerød henvender sig til sygeplejersker med interesse for historie. I første artikel præsenteres samlingen og hovedkræfterne bag. Næste artikel beskriver træk af injektionens udvikling.

Dyreblære på en gåsefjer

Sygeplejersker frygter den første og kan som regel huske den patient, der lagde krop til. Siden bliver det rutine, og mange giver dem dagligt. Injektioner er en del af sygeplejerskers arbejdsliv. Træk af injektionens historie er bl.a. skrevet af danske farmaceuter.

Baggrund

Folk skal grine, inden de går herfra

Pionerer. Etnisk Sundhedshus i Køge er et laboratorium for en af sundhedsvæsnets helt store udfordringer. Her arbejder sundhedsplejersker og sproglærere sammen om at udvikle Sundhedsfremme for de mest sårbare flygtninge og indvandrere.

Overophedet klode skaber mere sygdom

Jordens hedetur. 500 klimaforskere i FNs klimapanel er enige. Vejret forandrer sig, og det er vores egen skyld. Men danskerne skal ikke forvente uoverskuelige sundhedsmæssige katastrofer lige med det første, konkluderer klimaøkonom Kirsten Halsnæs.

Forbud mod crocs-sandaler

I stødet. De meget populære såkaldte Crocs er midlertidigt bandlyst på en norsk børneafdeling. Det skete, efter en norsk sygeplejerske i Crocs-sandaler kortsluttede en lysterapilampe, da hun rørte ved den.

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: Find patienten

Sygeplejeskolerne har lukket sig om sig selv. Jeg vil tro, at hovedparten af de undervisende har en akademisk overbygning i pædagogik, og at det er mellem 10 og 20 år siden, de sidst har rørt ved en patient.

Faglig information

Homoseksuelle med dobbelt minoritetsstatus

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for homoseksuelle med minoritets-etnisk baggrund. Hovedbudskabet er, at de udgør en gruppe med store vanskeligheder pga. lukketheden om seksualitet i deres egen kultur.

Styr på diabetes med elektronisk patientjournal

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for elektronisk patientjournal (EPJ) og kvalitetssikring. Hovedbudskabet er, at EPJ giver overblik over pleje og behandling. Indlægget er baseret på fem års erfaringer med EPJ på Steno Diabetes Center.