Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Resuméer af international forskning

Sygeplejersken 2008 nr. 13, s. 61

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Et tværkulturelt studie om diabetes blandt indvandrere fra Somalia

Wallin A-M, Löfvander M, Ahlström G. Diabetes: A cross-cultural interview study of immigrants from Somalia. Journal of Clinical Nursing. 2007;16(11c):305-314.

Formål: At beskrive hvordan indvandrere med diabetes oplever deres hverdagsliv i Sverige, og hvordan de håndterer diabetesrelaterede problemer set i et kønsperspektiv.

Metode: I denne svenske interviewundersøgelse deltog 19 voksne i alderen 30-83 år, heraf var 11 kvinder. De havde i gennemsnit været i eksil i 9,9 år og haft diabetes i 6,9 år. Alle havde type 2-diabetes, 11 fik oral tabletbehandling, og otte fik enten oral tabletbehandling kombineret med insulin eller udelukkende insulin som behandling. Interviewene blev gennemført ved hjælp af tolkning og indledt med et åbent spørgsmål. Samtalerne blev optaget på bånd og senere transskriberet.

Resultater: I analysen fremkom der fire hovedtemaer: Oplevelse af problemer i hverdagslivet, hverdagslivet fortsatte som tidligere, forståelse giver en følelse af kontrol og at kunne følge råd. Der var store variationer i, hvordan de interviewede håndterede fastemåneden. Mænd og kvinder er forskellige i deres reaktioner på diabetes.

Bemærkning: At skulle leve med eller tilpasse sit liv til diabetes kræver livsstilsændringer for mange. Hvis man i sin kultur ikke har egenomsorgshandlinger i forbindelse med denne sygdom, gør det de ændringer ekstra svære. Derfor er det væsentligt at få beskrevet, hvordan mennesker fra forskellige kulturer oplever hverdagslivet med en ikke synlig sygdom, så den viden kan anvendes som udgangspunkt for interventioner fra sundhedsprofessionelle.

Af Preben Ulrich Pedersen, sygeplejerske, ph.d., Center for Kliniske Retningslinjer - nationalt clearinghouse for sygepleje, Afdeling for Sygeplejevidenskab.

Hvad forstår ældre brugere ved patientdeltagelse?

Penney W. & Wellard S.J. Hearing what older consumers say about participation in their care.International Journal of Nursing Practice 2007;13:61-68

Denne undersøgelse drejer sig om ældre brugeres syn på deltagelse i deres egen pleje under indlæggelse i en akutafdeling. Den er en del af et større studie.

Undersøgelsen anlægger en kritisk etnografisk tilgang og bygger på dybdegående interview med 36 brugere over 70 år og 31 sygeplejersker fra to australske akutafdelinger. En af de implicerede forskere har desuden foretaget deltagerobservation af mødet mellem bruger og sygeplejerske i 240 timer. Transskriptioner af interview og noter fra observationerne udgør datamaterialet.

De ældre brugere har svært ved at komme med eksempler på patientdeltagelse fra deres indlæggelse. Derfor tager analysen udgangspunkt i beskrivelser af, hvordan brugerne havde oplevet ikke at have mulighed for at deltage i deres egen pleje.

Ikke at blive lyttet til, ikke at blive informeret tilstrækkeligt og ikke at blive inddraget i beslutninger vedrørende medicin er vigtige områder, når brugerne konkretiserer ikkedeltagelse. Vanskeligheder med at kommunikere kan skyldes, at brugerne har problemer med syn og/eller hørelse. Travlhed hos sygeplejerskerne betyder, at brugerne tilsidesætter deres ønske om at deltage i egen pleje i et forsøg på at tilpasse sig de forventninger, de tror, sygeplejerskerne har. Problemer med medicinen kan være forkerte doser eller seponering, uden at brugeren er orienteret. Udskrivelse er også et område, hvor deltagerne kan have manglende mulighed for at deltage i de beslutninger, der træffes. Materialet indeholder eksempler på, at brugere udskrives uden deres samtykke, og at de udskrives på ubekvemme tidspunkter.

Vigtigt er det, at deltagerne sidestiller det at deltage i egen pleje med uafhængighed. Deltagerne ønsker at blive involveret i de aktiviteter, der vedrører deres personlige pleje, for det giver dem en følelse af uafhængighed. De relaterer uafhængighed til det at kunne komme hjem igen og ikke dø under indlæggelsen.

Af Bente Martinsen, sygeplejerske, cand.cur., Institut for Folkesundhed, Afdeling for Sygeplejevidenskab.