Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs boganmeldelse blad nr. 2 fra 2008.

Sygeplejersken 2008 nr. 2, s. 57

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Livets uskyld blev ødelagt

Bitten Dal Spallou (ide)
Birgit Madsen (red.)

Underlivskræft - om håb, frygt og livsmod - og fakta om sygdommen

Forlaget Madsen 2007
Udgivet i samarbejde med KIU, Patientforeningen for kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet.
175 sider - gratis + ekspeditionsgebyr 50 kr.
Bestilles på www.kiuonline.dk

SY-2008-2-boegBogen "Underlivskræft - om håb, frygt og livsmod - og fakta om sygdommen," er skrevet af 12 kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet, til kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet, og til alle dem, der har interesse i netop disse kvinder.

Tre speciallæger skriver hver et afsnit om en af sygdommene, og en læge skriver om seksualitet. Desuden fortæller tre pårørende, hvordan det er at være pårørende, både til kvinder, der er døde af deres sygdom og til kvinder, der er blevet raske.

"Der skal et godt helbred til at blive syg."
"Tålmodighed er en dyd - også når man stifter bekendtskab med sundhedsvæsenet."
"Det er et fuldtidsjob at blive syg."

Der er mange overfladiske floskler, der er med til at beskrive, hvordan vi tror, det er at blive kræftpatient. Men det er jo kun dem, der selv har prøvet det, der kan fortælle os, hvordan det er, og det gør de rigtig godt, de kvinder, der fortæller deres historier i bogen.

Det er meget personlige og bevægende beretninger om, hvordan der er blevet vendt op og ned på livet, da kræftsygdommen brød ind og ødelagde livets uskyld, som en kvinde udtrykker det.

De fortæller, at sygdommen bliver ved med at være en følgesvend på krop og sjæl resten af livet, og om, hvordan de takler det, hvor meget sygdommen påvirker parforholdet og familien, og selvfølgelig også hvor stor betydning støtten, kærligheden og opbakningen fra de nærmeste har.

Som professionelle ved vi godt, at patienten kæmper en hård kamp mod sygdommen, men at patienten også nogle gange skal kæmpe mod systemet, er meget beskæmmende.

Kvinderne fortæller om ventetider, dårlig eller manglende information, manglende forståelse, respekt og indføling, manglende kontinuitet og om, hvordan ingen påtager sig et medansvar for at bekæmpe sygdommen på patientens præmisser. Mange har følt sig meget alene i den situation.

Til gengæld fortæller mange, hvor stor glæde de har af samværet med andre ligestillede kvinder f.eks. i foreningen KIU eller på ophold på Dallund Slot.

Gruppen af kvinder med underlivskræft er lille i antal sammenlignet med andre sygdomsgrupper, der er ca. 1.500 nye tilfælde årligt, altså væsentlig færre end f.eks. brystkræftpatienter.

Med denne bog vil patientforeningen KIU og Kræftens Bekæmpelse gerne gøre opmærksom på de kvinder, der rammes af underlivskræft, og på den betydning det får for dem selv og deres omgivelser. Fokus og opmærksomhed vil skabe flere netværk og dermed give flere og bedre støttemuligheder for kvinderne.

Bogen er skrevet i et for alle forståeligt sprog, også afsnittene skrevet af læger. Afsnittet om seksualitet er relevant og meget brugbart. Bogen kan varmt anbefales til alle, der enten personligt eller professionelt er involverede i kvinder med underlivskræft.

Af Anne D. Jacobsen, specialeansvarlig sygeplejerske på afdeling Y, Århus Universitetshospital, Skejby