Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Koordinerende sygeplejerske på medicinsk afdeling

Artiklen beskriver en ny arbejdsorganisering på medicinsk afdeling. Den er baseret på et projektforløb, og konklusionen er, at ansættelse af en koordinerende sygeplejerske effektiviserer patientforløbene.

Sygeplejersken 2008 nr. 2, s. 40-41

Af:

Birgitte Degenkolv, ledende oversygeplejerske,

Helle Tødt, koordinerende sygeplejerske,

Marianne Thrane Larsen, klinisk udviklingssygeplejerske

Baggrunden for projektet med en koordinerende sygeplejerske var et ønske om at arbejde mere målrettet med bedre koordinering af patientforløb og specifik planlægning af udskrivelse for patienter med behov for sociale foranstaltninger i hjemmet. Tendensen var, at færdigbehandlede patienter ventede for længe, inden afdelingen fik formidlet en kontakt til kommunen med henblik på foranstaltninger i hjemmet.

Dette skyldtes bl.a., at det for sygeplejerskerne i afdelingen var vanskeligt at tilpasse dagens mange presserende opgaver med telefon- og træffetider hos lige så travle hjemmesygeplejersker i kommunen, og det forlængede ofte patienternes indlæggelsestid. Forlængelsen var til gene for patienterne og skabte større koordineringsarbejde med flere involverede sygeplejersker og dårligere sikring af kvaliteten ved udskrivelsen.

Endelig spillede det generelle problem med rekruttering af sygeplejersker en rolle; der var simpelthen for mange sygeplejeopgaver, og sygeplejerskerne oplevede, at kvaliteten af udskrivelsen var for dårlig. Der var brug for at tænke anderledes i forhold til opgavefordelingen og at målrette rekruttering af kvalificerede medarbejdere, og det blev til projektstillingen som koordinerende sygeplejerske.

Flyt fokus

For at målrette planlægning og gennemførelse af udskrivelse blev det den koordinerende sygeplejerskes opgave at flytte fokus fra behandling og siden planlægning af udskrivelse til at være behandling og planlægning af udskrivelse i samme seance.

I tråd med dette starter den koordinerende sygeplejerske arbejdet på den daglige tværfaglige morgenkonference på akut modtageafsnit, AMA. Her fokuserer hun på

  • patienter, der indlægges med større funktionstab
  • patienter, hvis hjemmesituation er uholdbar.

Hun indhenter information fra patienten, pårørende og hjemmepleje og sammenholder informationen med årsager til patientens nuværende indlæggelse. I samarbejde med afdelingens personale vurderer hun, om patienten med behandling, pleje og træning kan nå sit vanlige funktionsniveau, eller om patienten må tilbydes et genoptrænings- eller plejevurderingsophold i kommunen. På den måde sættes der allerede ved indlæggelsen fokus på planlægning af udskrivelsen.

Den koordinerende sygeplejerske følger patienterne på de stationære sengeafsnit. Her deltager hun i daglige, tværfaglige konferencer og henter opfølgende information om mulige problemstillinger i forhold til udskrivningsplanerne. Opgaven er at få detaljerne i udskrivelsen koordineret med kommunen hos de patienter, der har de mest komplekse problemstillinger, etablere hjemmeplejekonference, aftale hjælp og hjælpeforanstaltninger til terminale patienter eller andre særlige aftaler.

Den uformelle evaluering af projektstillingen er ovenud positiv. Den koordinerende sygeplejerskes indgående kendskab til de kommunale muligheder efterspørges i høj grad af patienter og pårørende, som udtrykker, at de føler sig trygge ved den koordinerende sygeplejerske som en gennemgående person i planlægning af deres udskrivelse. Den koordinerende sygeplejerske afklarer også mange tvivlsspørgsmål for de professionelle.

Oprettelse af stillingen var en del af en helhedsløsning, hvor afdelingen satte fokus på at effektivisere patientforløbene. Formelt indgår projektet som en faktor i en samlet måling på afdelingen, som viser faldende liggetid, færre genindlæggelser og ingen overbelægning i 2007. Det er ikke muligt at udskille projektets effekt separat, men vi er ikke i tvivl om, at den er stor. Projektet, som var berammet til at vare et år, holdt derfor op med at være et projekt efter otte måneder, og den koordinerende sygeplejerske blev fastansat.

Birgitte Degenkolv er ledende oversygeplejerske.
Helle Tødt er koordinerende sygeplejerske, og Marianne Thrane Larsen er klinisk udviklingssygeplejerske på afdeling F, Gentofte Hospital.