Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Benhård konkurrence i vikarbranchen

Desperate kunder og lettere adgang til at oprette et vikarbureau er branchens egen forklaring på den voldsomme vækst.

Sygeplejersken 2008 nr. 21, s. 19

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

Hvis man ser på de vikarbureauer, der har overenskomst med DSR, kan man se, at der er kommet dobbelt så mange spillere på banen siden 2006. Hvad skyldes det?

"At starte et vikarbureau i dag kræver ingen godkendelse fra Sundhedsstyrelsen. Det er bortfaldet i forbindelse med den nye autorisationslov. Det vil sige, at alle kan starte et sygeplejevikarbureau, hvis de har en håndfuld vikarer, og kunderne er villige til at betale herfor. Så mere kompliceret er det jo ikke," siger Torben Evald, formand for Foreningen af Vikarbureauer i Danmark (FVD) og næstformand for FASID, Foreningen Af Sygeplejevikarbureauer I Danmark, og fortsætter:

"Det er meget typisk for branchen, at den består af nogle meget få, store landsdækkende bureauer og en hel underskov af meget små og lokale bureauer. Det er typisk de store bureauer, der har aftaler via licitation med regioner og hospitalerne. Desuden er der poppet en del bureauer op, der har prøvet at slå sig op på at give dramatisk højere lønninger, og som prøver at få kunderne til at betale for det. Lige nu ser man et marked, hvor der er en tendens til en overbudspolitik og en desperation blandt kunderne pga. den mangel, der er."

Er det ikke en dyr løsning for det offentlige, at det er de private vikarbureauer, der leverer de hænder, som man så desperat mangler på sygehusene?

"Nej, det har faktisk været en utrolig billig løsning for det offentlige. Når vikarbureauerne administrerer vikarydelsen, så gør de det nemlig på en særdeles effektiv måde. Kunderne har fået præcis det, som de har efterspurgt - det vil sige fleksibel arbejdskraft og kapacitetsudjævning, ligesom de kun betaler for den faktiske effektive ydelse. Det vil sige, de betaler ikke for sygdom, barsel eller andre ting, der spiller ind. De betaler kun for den effektive arbejdstid."

Men til gengæld skal de jo også betale for en profit til ejerne af de private vikarbureauer ...

"Den er så utrolig beskeden. Den ligger mellem nul og 4 pct."

Med den vækst, der er i branchen, og det forbrug, der er i det offentlige, så lyder det altså usandsynligt, at det er så lidt, man skulle tjene på det?

"Nej, det er ikke usandsynligt. Det er et faktum. Og det er et faktum, fordi konkurrencen er benhård. Benhård på pris, benhård på aflønning af vikarerne og benhård på den administrative håndtering."