Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En frelsende engel på Vesterbro

Undergrund. Christian forsøger at redde afrikanske prostituerede i København fra moderne slaveri. Et netværk af sygeplejersker, læger og psykologer hjælper til.

Sygeplejersken 2008 nr. 23, s. 32

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2008-23-29aa
Foto: Simon Knudsen

Det hele begyndte en forårsdag for fire år siden. Christian, der på det tidspunkt arbejdede i sundhedssektoren, var på vej hjem fra en aftenvagt, da han mødte en afrikansk kvinde, som sad og græd ved et busstoppested. Han inviterede hende hjem. Christian kendte på det tidspunkt intet til Københavns rå prostitutionsmiljø. Men de følgende dage skulle han blive konfronteret med en grusom historie om en fattig kvinde fra Nigeria, der var blevet solgt videre til prostitution i Europa.

"Hun var uhyggelig apatisk. Mens jeg gik på arbejde, sad hun bare hele dagen på den samme sofa og stirrede ud i rummet en hel dag. Hun var så kuet, at hun ikke turde gå på toilettet. Hun ventede på, at jeg skulle komme hjem fra arbejde, så hun kunne spørge om lov," fortæller Christian, da Sygeplejersken møder ham på en café i København.

Christian er en høj og velsoigneret mand i midten af 50'erne med venlige blå øjne og grå stænk i det nydelige overskæg. Han har valgt at stå frem anonymt af hensyn til sin egen og kvindernes sikkerhed.

For Christian blev mødet med Rose, som kvinden hedder, et vendepunkt. I dag har han opgivet sit job i sundhedssektoren. Han lever af private donationer og bruger hele sit liv på at hjælpe handlede kvinder ud af prostitutionsmiljøet. Arbejdet støttes af en kreds af frivillige, og Christian lever af private donationer. Foreløbig har fire handlede kvinder fra Afrika fået varigt ophold i Danmark. Rose arbejder i dag som rengøringsassistent, og i sin fritid forsøger hun at hjælpe andre kvinder ud af prostitution.

Netværk af frivillige

I flere år var Christians private hjem et samlingssted for de prostituerede. Fortællingen om Christian, der redder afrikanske piger fra bagmændene, har spredt sig som ringe i vandet, og flere og flere opsøger ham for at få hjælp. For nylig fik han stillet et hus til rådighed i Københavns omegn af den private hjælpeorganisation Safe And Alive. Her kommer en snes nuværende eller tidligere prostituerede, og en kreds af 20 frivillige sundhedsprofessionelle, der bl.a. tæller to sygeplejersker, et par læger, en psykolog og en tandlæge, er tilknyttet huset. De træder til, når kvinderne skal have ordnet tænder, have behandling for klamydia eller testes for hiv/aids. De hjælper også de kvinder, der skal have udført aborter. Halvdelen af kvinderne er analfabeter, men i huset kan de modtage undervisning.

De seneste år har Christian brugt meget tid på at sætte sig ind i, hvorfor fattige landsbypiger fra Vestafrika havner i prostitution. Han fortæller, at en del af pigerne godt ved, at de skal arbejde som prostituerede. Andre aner det ikke.

"Intet fungerer i Nigeria bortset fra de kirkelige organisationer og de organiserede bander, der bl.a. handler med mennesker. Banderne bruger særlige religiøse voodooceremonier for at lokke kvinderne ind i prostitution. Samtidig benytter de sig af trusler mod deres familier. Kvinderne vokser op i storfamilier, og det er ikke usædvanligt, at en mor sælger sin datter," forklarer Christian. Han vurderer, at der i øjeblikket befinder sig mellem 150-170 gadeprostituerede i København, som er ofre for menneskehandel.

Lytte og atter lytte

I sit arbejde med de handlede kvinder trækker Christian på mange års erfaring som familieplejer.

"Min opskrift på at vinde kvindernes tillid er at lytte og atter lytte og give dem sejre. Det er f.eks. en stor sejr at lære at læse, at kunne cykle eller sy på en symaskine. Kvinderne er meget traumatiserede og derfor er det godt at have så mange positive oplevelser i bagagen som muligt. Det værste, jeg kan gøre, er at pylre. Jeg er ligeværdig og stiller krav. De skal f.eks. deltage i rengøring og madlavning fra starten, og jeg accepterer ikke, at de lyver for mig," fortæller Christian.

Når man spørger, hvad der får den pæne midaldrende mand til at sætte sit liv og sin økonomi på spil for en gruppe afrikanske kvinder, lyder svaret:

"Når du ser et menneske i øjnene, der har så meget brug for hjælp, så kan du ikke lade være. Kvinderne har brug for et hjem og et menneske, der kan træde til 24 timer i døgnet. Danmark har brugt 80 mio. kr. og lavet fire handleplaner for at bekæmpe menneskehandel, men det har ikke hjulpet kvinderne på gaden. Når de fylder 30 år, så bliver mange kasseret. Nogle af dem findes dræbt i skovene uden for Torino, eller de bliver smidt i havnen i Valencia."

Det har vakt opsigt, at Christian er kommet i kontakt med en gruppe kvinder, som professionelle har meget svært ved at nå. For nylig fik han en opringning fra den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice. Hun skulle til et møde om menneskehandel i Prag og var blevet præsenteret for hans arbejde gennem et internationalt netværk af organisationer, der arbejder for at bekæmpe menneskehandel. Som sort amerikaner var hun blevet dybt berørt.

"Christian har gjort det, som meget få kan. Han har givet sit liv for at hjælpe en gruppe kvinder, og han stiller sit hjem til rådighed 24 timer i døgnet. For mange af de afrikanske kvinder på gaden er han en frelsende engel. Han er troværdig, og han stiller også krav til kvinderne," siger Dorit Otzen, der som forstander for det sociale tilbud Reden på Vesterbro har et årelangt kendskab til prostitutionsmiljøet.

Christians fulde navn er redaktionen bekendt.