Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Svækkede gamle kan ikke stå frem i medierne

Prioritering. Trods 30 års debat om forholdene på de medicinske afdelinger er der stadig overbelægning. For selvom politikerne er klar over problemerne, så taber de medicinske patienter gang på gang kampen om sundhedsvæsenets knappe ressourcer, siger tidligere embedslæge Søren Gustavsen, der har fulgt det medicinske område i 30 år og i dag er konsulent i Ældre Sagen.

Sygeplejersken 2008 nr. 23, s. 21

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2008-23-21aFoto: Ældre Sagen

Hvad er der galt på de medicinske afdelinger?

"Da jeg startede som læge for 35 år siden, var de interne medicinere aristokraterne blandt læger. I dag er specialet sunket dybt i forhold til de mere tekniske specialer. Personalet på de medicinske afdelinger har det lidt som soldater, der bliver ført ud i en krig, de ikke kan vinde. De får ikke de ressourcer, der skal til, og derfor er moralen faldet. En femtedel af de medicinske afdelinger i hovedstaden har konstant overbelægning, og gennem de seneste 10 år er hver fjerde seng blevet nedlagt. Samtidig er der ikke personalekapacitet til de patienter, der faktisk indlægges. Det er medvirkende til, at læger og sygeplejersker flygter til andre specialer. Det handler både om, at der fra politisk side ikke dirigeres ressourcer nok til området. Men det handler også om kulturen på afdelingerne og organiseringen af arbejdet. Der er f.eks. også et stort spild i behandlingen af medicinske patienter."

Hvad mener du, når du siger spild?

"I 2005 viste den afsluttende kortlægning fra projektet "Den Gode Medicinske Afdeling" en klar stigning af uhensigtsmæssige akutte indlæggelser. Det skyldes ofte, at behandlingerne ikke afsluttes ordentligt i første omgang, så patienter må genindlægges.

Samtidig viser en undersøgelse fra 2006, at en tredjedel af sengedagene optages af patienter, der ikke kan blive sendt videre. Størstedelen kan ikke blive udskrevet, fordi kommunen ikke har et tilbud til dem, og en mindre del venter på at komme videre til anden behandling eller undersøgelse på hospitalet."

Hvad kan systemet gøre?

"Det er en opgave, der skal løses på nationalt niveau af regeringen. Der skal først og fremmest laves en national handlingsplan for, hvordan vi aflaster og genrejser de medicinske afdelinger, og det kan selvfølgelig ikke gøres uden penge.

Når vi taler med politikerne, ved de godt, at der er et problem, men området taber alligevel, når der skal prioriteres i forhold til mere synlige områder som f.eks. kræft. De medicinske patienter er for en stor dels vedkommende gamle, svækkede mennesker, der ikke kan stå frem i medierne, og de har ingen stærk patientforening i ryggen. Oppositionen har flere gange foreslået, at området skulle styrkes, men er hver gang blevet afvist af regeringen."

Modtager Ældre Sagen klager fra ældre medicinske patienter?

"Ja. Vi får en del henvendelser. Det største problem er manglen på sammenhæng, og at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør. F.eks. at kommunen ikke stiller den hjælp til rådighed, patienten havde forventning om. Klager over forholdene på afdelingerne handler som oftest om manglende omsorg for patienten. Vi hører udsagn som: "Nu har min mor ligget så og så lang tid i en våd ble," men vi modtager meget få klager over den lægelige behandling. Det er også svært for patienter og pårørende at konstatere fejl på det medicinske område."