Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hvordan synes du selv, det går, sundhedsminister?

Spørgelyst. Da Sygeplejersken i blad nummer 1/2008 opfordrede læserne til at stille spørgsmål, som vi kunne viderebringe til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, kom der mange henvendelser. Spørgsmålene handlede bl.a. om sygeplejerskers arbejdsliv og de bekymringer, som er knyttet hertil. De lød på alt fra rekruttering og fastholdelse til privatisering af hospitalerne. Her følger det udvalg af de spørgsmål, vi tog med til ministerens kontor.

Sygeplejersken 2008 nr. 3, s. 26

Af:

Sine Madsen, journalist

Sygeplejerske Karin skriver i en mail, at hun har 25 års erfaring samt en uddannelse som sundhedsplejerske. Samlet set giver det fem et halvt års uddannelse. Månedslønnen lyder på 25.500 kr.

Synes ministeren, at det er en rimelig løn for så mange års uddannelse og baggrundserfaring?
"Nu er det i virkeligheden op til Connie Kruckow at forhandle løn. Men privatpersonen i mig under jo gode, solide danske sygeplejersker, som gør en indsats, en løn, som de er tilfredse med. Men det er ikke noget, jeg vil blande mig i. Her er det Connie Kruckow, som skal på banen," siger Jakob Axel Nielsen.

En anden sygeplejerske, Gitte, skriver, at det ofte bedre kan betale sig lønmæssigt at tage job i et vikarbureau, men at vikarbureauerne er dyre og skaber en forringet kvalitet i forhold til patienterne.

Hvad vil du gøre for at fastholde personalet, så de ikke overgår til vikarbureauerne?
"Først må vi sørge for, at der er karrieremuligheder for sygeplejerskerne. Opgavefordelingen skal blive bedre i takt med, at sygeplejerskerne er blevet mere kvalificerede. På den måde kan de overtage nogle af de roller, som tidligere har været udført af lægerne, og ad den anden vej afgive arbejde til sosu-assistenterne. Vikarerne kan jo have nogle trælse vagter, hvor det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen. Så hellere vælge den stabile løsning, hvor man kan få et godt privatliv uden de skæve vagter."

Vikarerne kan faktisk bestemme over deres arbejdstid og dermed selv planlægge deres hverdag. Modsat de fastansatte sygeplejersker, der er nødsaget til at tage de skæve vagter såsom aften- og weekendvagter pga. af sygeplejerskemanglen. Hvad mener du om det?

"Jeg mener, at der skal sættes fokus på ledelse, så man sørger for at gøre det attraktivt. De lokale afdelinger skal have kompetence til at være fleksible og lave vagtplanlægninger under hensyntagen til folks behov," siger han.

Stressede sygeplejersker

Sygeplejerske Mette (navn ændret af red.) fortæller, at hun er gået ned med arbejdsbetinget stress. Et problem, som mange afdelinger kæmper med.

Hvordan vil du nedsætte antallet af stressramte sygeplejersker?

"Nu tør jeg næsten ikke sige ledelse én gang til, for så lyder det bare, som om at jeg siger ledelse hver gang. Det er ledelsens opgave at skabe bedre dialog på arbejdspladsen og at sørge for, at personalet har mulighed for at komme til orde, når de har det skidt. Vi kan ikke få folk til at bevæge deres arme og ben hurtigere, men vi kan tilrettelægge arbejdet på en smartere måde," siger han.

Du siger, det er en ledelsesmæssig opgave, men hvis ledelsen ikke har nogen hænder at give af, hvad så?

"Jeg bliver nødt til at gøre det fuldstændig klart, at problemet ikke bliver løst i morgen, fordi hænderne ikke er der. Vi har forstået problemet, og det nytter ikke, at jeg kommer med en stor pose penge, for så ender vi bare med at overarbejde i stedet - det løser ikke problemet," siger Jakob Axel Nielsen.

DET SPURGTE LÆSERNE OGSÅ OM

Sygeplejerske Gitte Nielsen:
"Hvordan ser ministeren fremtidens sundhedssystem i Danmark? Hvad vil ministeren gøre for at skabe et sundhedssystem med lige rettigheder og lige muligheder for alle mennesker og alle indtægtsgrupper? Vil ministeren gøre noget, eller er det acceptabelt med et A- og et B-system? A- eller B-mennesker? Her tænkes især på de mange tiltag med privatiseringer inden for sundhedssektoren."

Sygeplejerske Lene Nørgård Hansen:
"Jeg har arbejdet på fuld tid som sygeplejerske siden februar 1985. Jeg har erfaring fra medicinske/kirurgiske/intensive afdelinger og arbejder nu på en røntgenafdeling. Jeg har bl.a. taget intensiv uddannelse i 1988 og en røntgenuddannelse i 1995. Jeg tjener i gennemsnit ca. 27.000 kr. brutto pr. måned, hvor jeg i snit har følgende vagter: én weekendvagt, tre aftenvagter og to rådighedsvagter (fra kl. 15.00 til næste dag kl. 8.00). Kan du forstå, at jeg er MEGET skuffet over min løn?"

Sygeplejerske Inger Dehn:
"Set i lyset af rekrutteringen af de udenlandske sygeplejersker, hvordan forestiller ministeren sig, at man kan rekruttere de mange danske sygeplejersker, der har forladt faget eller arbejder inden for den private sektor? Udenlandske sygeplejersker får behov for diverse sprog- og efteruddannelseskurser, før de kan fungere effektivt i det danske sundhedsvæsen. Har ministeren overvejet at tilbyde passive danske sygeplejersker mulighed for at komme tilbage i arbejde ved at tilbyde tilsvarende attraktive løn- og efteruddannelsesforhold?"

Læs også: Jeg kan jo ikke trylle i Sygeplejersken nr. 3/2008