Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Modelprojekt om type 2-diabetes blandt etniske minoriteter

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som arbejder med nydanskere med diabetes type 2. Hovedbudskabet er, at der er brug for dialogbaseret og praktisk undervisning for at nå målgruppen. Artiklen er baseret på et modelprojekt i Vollsmose nær Odense.

Sygeplejersken 2008 nr. 3, s. 42-43

Af:

Liv Brandstrup, antropolog,

Ann Kersti Møller, antropolog

Diabetesforeningen har med midler fra Sundhedsstyrelsens Diabetespulje gennemført et to-årigt modelprojekt (2005-2007) rettet mod etniske minoriteter med type 2-diabetes i Odenseforstaden Vollsmose.

Erfaringerne fra projektet om dialogbaseret undervisning og læring via praksis og de materialer, der er udviklet i forbindelse med projektet, kan bruges af sygeplejersker, som i deres arbejde har kontakt med etniske minoriteter. Denne patientgruppe har ofte andre behov og forudsætninger end andre patientgrupper. Der er udarbejdet et hæfte med projekterfaringer, som er rettet mod dem, der skal i gang med et projekt for etniske minoriteter eller arbejder med denne målgruppe i hverdagen.

Projektets første del fokuserede på opsporing, og metoden var et lokalt blodglukosemålingstilbud, hvor man kunne komme ind fra gaden og få målt en vejledende blodglukose. I forhold til øget egenomsorg var metoderne egenomsorgskurser med fokus på kost og diabetesambassadørforløb samt et gruppeforløb på deltagernes eget sprog med fokus på motion styret af en diabetesambassadør.

Deltagernes behov og ressourcer

Den pædagogiske tilgang på den del af projektet, der omhandlede udvikling og afprøvning af metoder til øget egenomsorg, tog udgangspunkt i deltagernes behov og ressourcer. De pædagogiske metoder var læring via praksis, dialogbaseret undervisning og handleplaner. Læring via praksis betød, at man lavede tingene i fællesskab på kurserne. Med dialogbaseret undervisning blev der taget udgangspunkt i deltagernes spørgsmål inden for bestemte emner. Målet med handleplaner var at hjælpe deltagerne til at formulere realistiske handleplaner og følge op på disse med henblik på læring om egen adfærdsændring.

På egenomsorgskurserne underviste diabetessygeplejersker og en diætist.

Erfaringerne viser, at kursisterne gennem sygeplejerskernes undervisning og praktiske anvisninger fik redskaber til at tage et større ansvar for deres sygdom, ligesom de fik en større forståelse af sygdommen og af, hvad de selv kunne gøre for at forbedre deres liv med diabetes.

Kursisterne gav næsten alle udtryk for, at de, inden de kom på kurset, ikke vidste, hvilke prøver man som diabetikere skulle have taget hos lægen, og heller ikke hvor ofte man skulle gå til lægen. Flere af kursisterne fortalte, hvordan de, efter at de var blevet undervist af sygeplejerskerne, havde kontaktet deres læge for at få lavet undersøgelser. Derfor oplevede flere af kursisterne, at de kunne bruge det, de havde lært, til at spille en mere aktiv rolle i samarbejdet med lægen.

Tid til dialog

Erfaringerne fra projektet peger på, at supplerende tilbud til den information om diabetes, der ydes i almen praksis, skal være karakteriseret ved tid til dialog, læring via praksis, fokus på den sociale dimension, erfaringsudveksling med andre i samme situation og baseret på den enkelte kursists behov, ressourcer og modersmål. Disse erfaringer kan bruges i arbejdet med den enkelte patient og i arbejdet med grupper inden for målgruppen.

Evalueringsrapporten fra projektet "Type 2 diabetes blandt etniske minoriteter: et modelprojekt om udvikling af metoder til opsporing og øget egenomsorg" og hæftet kan bestilles hos Diabetesforeningen mod betaling af porto eller downloades på www.diabetes.dk

I forbindelse med projektet er der blevet udviklet en række materialer. Bl.a. en motions-dvd for kvinder på tyrkisk, somali, urdu og arabisk og opskrifter på diabetesmad på somali, tyrkisk og arabisk. En liste over de øvrige materialer kan ses på hjemmesiden. Materialerne kan downloades på www.diabetes.dk eller bestilles hos Diabetesforeningen mod betaling af porto.

SY-2008-03-42xa
Liv Brandstrup er projektleder hos Diabetesforeningen.
Ann Kersti Møller er ansat i konsulentfirmaet a.people.