Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sectiopatienter tilfredse med accelereret forløb i observationsafsnittet

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som arbejder med sectiopatienter. Artiklen er baseret på en undersøgelse af tilfredsheden hos 58 kvinder, der har født ved akut eller planlagt sectio og efterfølgende har gennemgået et accelereret observationsforløb i observationsafsnittet. Resultaterne viser stor tilfredshed med forløbet.

Sygeplejersken 2008 nr. 9, s. 63

Af:

Tina Vad Mortensen, sygeplejerske,

Tina Ravn Skaarup, sygeplejerske

I efteråret 2004 indførte vi i Gynækologisk-Obstetrisk Observationsafsnit Y på Århus Universitetshospital, Skejby, accelereret forløb for sectiopatienter. Det medførte, at den gennemsnitlige indlæggelsestid blev forkortet fra tre timer til to timer i observationsafsnittet.

Liggetiden blev således afkortet betragteligt, hvilket kan have betydning for muligheden for at tilgodese den fødendes behov i observationsafsnittet. Litteraturen (1) peger på, at særligt smerter, kvalme, information om forløbet, opstart af amning og mulighed for, at familien kan være til stede, har stor betydning for den fødende efter sectio, hvilket er i overensstemmelse med vores erfaringer fra praksis.

Vi gennemførte derfor en undersøgelse af den fødendes tilfredshed på disse områder. Formålet var at få større viden om, hvorvidt det accelererede forløb i vores afsnit indfrier moderens forventninger, og om moderen føler sig klar til overflytning til Mor-Barn afsnittet på det planlagte tidspunkt.

Et spørgeskema med spørgsmål inden for ovennævnte områder blev udleveret til alle sectiopatienter efter akut eller elektivt sectio. Undtaget var dog mødre til dødfødte børn, som ikke indgår i et accelereret forløb. Undersøgelsen blev gennemført med et spørgeskema konstrueret til lejligheden, hvor der var plads til uddybende kommentarer. Besvarelserne var anonyme.

Detaljer har betydning

Vi udleverede 84 spørgeskemaer, og 58 mødre (69 pct.) besvarede skemaet. Tilfredsheden med afsnittets indsats omkring smerter, kvalme, information om forløbet, opstart af amning og mulighed for, at familien kan være til stede, var gennemgående høj. Alle de deltagende mødre var enten "I høj grad" eller "I nogen grad" tilfredse med det samlede ophold i afsnittet. 55 ud af 58 mødre erklærede, at de var klar til overflytning til Mor-Barn afsnittet på det planlagte tidspunkt. De tre, som "I mindre grad" var klar til overflytning, gav som forklaring, at de havde brug for mere tid i observationsafsnittet f.eks. på grund af kvalme.

På den baggrund konkluderede vi, at mødrenes tilfredshed i forbindelse med sectio i et accelereret forløb i observationsafsnittet var høj på alle væsentlige områder. De uddybende kommentarer fra mødrene har givet os et indtryk af, at det ofte kan være detaljer, der har betydning for et godt forløb. Vi skal derfor fortsat være opmærksomme på den individuelle pleje, også i accelererede forløb.

Undersøgelsen af mødrenes tilfredshed med ydelserne i observationsafsnittet har samtidig øget vores forståelse for, at mange mødre formentlig oplever sectioforløbet som et samlet hele frem for som enkeltydelser fra i alt fire forskellige afsnit (Fødegang, Anæstesi- og Operationsafsnit, Observationsafsnit og Mor-Barn afsnit). Derfor er det væsentligt, at disse fire afsnit fortsat har et tæt samarbejde om ydelser og overgange med henblik på at sikre sammenhængende patientforløb.

Yderligere information om undersøgelsen kan rekvireres hos forfatterne.

Tina Vad Mortensen og Tina Ravn Skaarup er sygeplejersker på Y-Observation, Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling I, Århus Universitetshospital, Skejby.

Litteratur

  1. Baxter J, Macfarlane A. Postnatal caesarean care: evaluating the skill mix. British Journal of Midwifery 2005; 13(6): 378-384.