Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Særlig støtte til svingdørspatienter

Grænseoverskridende. Sygeplejersker, der både arbejder på psykiatrisk afdeling og i distriktspsykiatrien, bringer viden rundt i systemet. For psykiatriske patienter betyder det tryghed at have den samme kontaktperson under indlæggelse og efter udskrivelse.

Sygeplejersken 2009 nr. 11, s. 28-28

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

 

SY-2009-11-28a
For mange psykiatriske patienter betyder det tryghed, at det er
sygeplejersken fra sygehuset, der kommer på besøg, når de er flyttet på bosted eller hjem. Foto: Søren Svendsen. 

I flere tilfælde er det lykkedes at bryde mønstret med gentagne tvangsindlæggelser af psykiatriske patienter på Psykiatrihospitalet Dianalund. Sygeplejerske Ulla Falkner er ansat i en kombineret stilling, hvor hun er to dage på sygehuset og tre dage i distriktet og fungerer som kontaktperson for potentielle svingdørspatienter. Det har medført større kontinuitet og sammenhæng i behandlingen på tværs af sektorer.

"Jeg spotter hurtigt patienterne, f.eks. på morgenmøder, hvor vi gennemgår de nyindlagte. Når jeg er blevet opmærksom på én, som kan få behov for distriktspsykiatri, går jeg aktivt ind og danner en relation. Det kan være patienter, som har svært ved at forholde sig til fremmede, f.eks. paranoide eller skizofrene," siger Ulla Falkner.

Når hun besøger borgere i distriktspsykiatrien, er det hendes opgave bl.a. at observere deres psykiske tilstand og holde øje med, om de tager deres medicin. Derudover støtter hun med samtaler.

"Vi har f.eks. haft to tilfælde af skizofrene patienter, som har været indlagt på røde papirer flere gange pga. deres farlighed for dem selv eller for andre. De har ikke været motiverede for at modtage hjælp fra distriktspsykiatrien, og så har de gået rundt ude i samfundet og udgjort en fare, indtil de er blevet tvangsindlagt som følge af medicinsvigt. Ved at jeg har mødt dem i afdelingen, har de ladet mig komme i deres hjem og give dem depotmedicin. Vi formoder, at det er grunden til, at vi siden har forhindret genindlæggelser," siger Ulla Falkner, der har fungeret i stillingen i to år.

I dag skal hun besøge en yngre mand, som bor på et privat bosted. Mange patienter bliver udsluset til privatejede bosteder, hvor Ulla Falkner også bidrager med supervision om f.eks. forslag til miljøterapi, skærmning eller medicinregulering.

Bostedets kontaktperson er med til samtalen, der foregår i beboerens egen lejlighed omkring spisebordet. Samtalen drejer sig om, hvordan han klarer hverdagen med et beskyttet job, og hvordan han forestiller sig fremtiden, hvor han en dag skal tage stilling til at flytte ud og bo for sig selv. Ulla Falkner har kendskab til den yngre mand fra hans indlæggelse, og hun kender hans forhistorie.

Hvad er det særlige, man skal kunne for at arbejde i en kombineret stilling?
"For at oprette sådan en stilling kræver det, at der er tilstrækkeligt mange patienter med behov for at møde den samme sygeplejerske under og efter udskrivelse. Arbejdsgiveren kan få den idé, at det er en fleksibel måde at anvende ressourcer på ved at lade medarbejdere arbejde både på sygehus og i distriktet, men stillingen giver kun mening rent fagligt, hvis man kan skabe kontinuitet og sammenhæng i behandlingen for patienterne," siger Ulla Falkner.  

HVAD HAR VÆRET DIN BEDSTE OPLEVELSE MED EN PATIENT I SIDSTE UGE?

"Jeg synes, det er positivt at komme hos de to skizofrene patienter, der ikke tidligere har villet modtage besøg, men hvor det er lykkedes at få foden indenfor. Nu har jeg fået introduceret dem for en kollega, og de har accepteret, at hun også kan komme og give dem depotmedicin, når jeg f.eks. er på ferie."