Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Faglitteratur i feriekufferten. Det lyder måske meget, meget kedeligt, men faglitteratur kan defineres bredt. Derfor følger en omtale af tre bøger, det er værd at pakke ned, hvad enten turen går til Kroatien, Cornwall eller Kerteminde.

Sygeplejersken 2009 nr. 13, s. 58-59

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Arvid er et skvat

Per Petterson

Jeg forbander tidens flod

Batzer & Co 2009
250 sider - 298,00 kr.

SY-2009-13-bog%20(1)"Det er faglitteratur," sagde sundhedsplejersken med fasthed i stemmen. Jeg tror ikke, forfatteren vil være enig, men sundhedsplejersken mener, at bogen handler om tilknytningsforstyrrelser og derfor er relevant godnatlæsning for børnesygeplejersker og sundhedsplejersker.

Andre kan nu også være med. Arvid, hedder bogens hovedperson, og han er et skvat, som trods sine 37 år virker umoden og morsyg.

Samtidig med murens fald falder dele af Arvids liv sammen, og vi følger ham i tilbageblik og i en detaljerig nutid. Per Petterson er observerende ud over det sædvanlige, og han kan beskrive, hvordan en cigaret bliver tændt, så røgen dufter fra papiret. Det indbragte ham Nordisk Råds litteraturpris 2009.

Men hvorfor har Arvid så vanskeligt ved at gebærde sig i tilværelsen? Det må læseren selv finde ud af, for bogen leverer ikke en færdig forklaring. Og det er netop det interessante.

Per Petterson har andre gode bøger på samvittigheden. F.eks. "Ud at stjæle heste". Tjek ham ud.

Humor og selvironi hos lægerne

Moderne danske lægenoveller

Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter

FADL's Forlag, 2009
144 sider - 150,00 kr.

SY-2009-13-bog%20(2)"Skalpel," bad dr. Bak. Hans øjne mødte Regitzes, og pludselig vidste han, at han elskede hende og havde gjort det længe ..."

Sådan kender vi en lægeroman. FADL's Forlag har taget handsken op og bedt 12 danske forfattere, nogle kendte, andre ukendte, om deres bud på en lægenovelle. Kravet var, at der skulle optræde mindst én læge i teksten, og at handlingen skulle udspille sig på et hospital eller i et lægemiljø.

Humor og selvironi ligger som en undertone gennem hele det lille værk og præger projektet, som har haft sin egen facebook-gruppe fra skitse til udgivelse. Og der er kun ét at sige: Sikke en god idé at få. Sygeplejerskerne blegner af misundelse.

Nogle af novellerne er absolut værd at læse og bliver siddende i bevidstheden et stykke tid, andre er syrede og fuldstændigt mærkværdige.

"Under kitlen banker moderne lægehjerter af guld", hedder det på forsiden af bogen. I hvert fald er der nogle moderne, krøllede hjerner et eller andet sted, som tør eksperimentere med lægernes image og selvbillede.

Mød fire skribenttyper

Mikkel Hvid

Skriv!

Gode tekster er lette at skrive

Forlaget Ajour
261 sider - 223,20 kr.

SY-2009-13-bog%20(3)Går du rundt med en skribent i maven, så læs Mikkel Hvids bog om at skrive. Den er god at få forstand og blod på tanden af og indeholder mange eksempler og bokse, der understøtter hovedbudskaberne.

Et af dem er, at skriveprocessen skal forberedes systematisk, så skribenten kan skrive i flow frem for at gå i stå efter hver anden linje. Redskaberne får man i denne bog, og "Skriveark" er navnet på et af dem. Kunsten er at skrive efter en påstand frem for efter et spørgsmål og at glemme idéen om at skrive, "når ånden kommer over mig".

Det gør den ikke. Inspiration til skriveprocessen kommer af arbejde.

Ud over det faglige er der Mikkel Hvids entusiasme. Man mærker, at han oprigtigt ønsker at give sine erfaringer videre, og studser måske lidt over nogle af eksemplerne, der synes hentet på Frilandsmuseet.

"Hvis du skal sko en hest", eller "hvis du skal kløve et stykke brænde ...", men det får være. Bogen er medrivende pga. Hvids skriveglæde og nyttig, uanset hvilken type tekst man skal skrive.