Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det vigtigste er, at man er god til at tale dansk

”Jeg har tit tænkt over, hvad jeg skulle sige til patienterne, hvis de ikke ville plejes af mig. Skal jeg sige, at det er i orden, så finder jeg en anden, der kan hjælpe, eller skal jeg sige, at det må de acceptere, fordi det er den pleje, der er mulig. Det ville være meget rart at vide, hvordan jeg skal forholde mig," siger sygeplejestuderende Fatima Sener.

Sygeplejersken 2009 nr. 13, s. 20-21

Af:

Rebekka Holm Andersen, journalist

SY-2009-13-16cFatima Sener studerer på 6. semester på sygeplejeskolen i Hillerød og er i øjeblikket i praktik på Hillerød Hospital på børneafdelingen. Foto: Thomas Tolstrup

Alder: 23
Religion: Muslim
Forældres oprindelsesland: Tyrkiet

Fatima Sener drømte som barn om at arbejde med mennesker og blive læge. Men som årene gik, fandt hun ud af, at hun var mere interesseret i sygeplejen, og blev i stedet sygeplejestuderende.

Nu er hun snart færdig med sin uddannelse og glæder sig til at arbejde som sygeplejerske i hele verden. Hendes familie stammer oprindeligt fra Tyrkiet, og hun er muslim.

Til daglig går hun med tørklæde, også når hun arbejder som sygeplejestuderende. Hun kan fortælle om mange positive oplevelser, når hun møder patienter.

"Jeg har ikke oplevet nogen negative episoder med patienter overhovedet i løbet af uddannelsen, men måske skyldes det, at jeg er god til at tale dansk. Jeg tror ikke, at patienterne lægger så meget mærke til tørklædet, når jeg først taler korrekt dansk til dem," siger hun og forklarer, at hun er tredjegenerationsindvandrer, og hele hendes familie bor i Danmark. Hendes bedsteforældre kom til landet, da hendes mor var 12 år gammel, og hun har gået i dansk skole.

Selv er hun født og opvokset her og er gift med en svensk mand af tyrkisk oprindelse. Men de har ingen børn endnu, fordi Fatima Sener først vil gøre sin uddannelse færdig.

Hun har haft mange sjove oplevelser med patienter, som er nysgerrige i forhold til hendes hovedbeklædning. En patient har spurgt hende, om hun er jødisk, mens andre bare spørger nysgerrigt, hvorfor hun har tørklæde på, og gerne vil vide, om hun er født i Danmark.

"Jeg forklarer gerne, hvorfor jeg har tørklæde på, og siger, at det skyldes min tro. Jeg har flere gange oplevet, at folk synes, at det er flot, at jeg har det hvide tørklæde på."

Fatima Sener havde en oplevelse med en patient, som var lærer og havde mange elever med anden etnisk herkomst end dansk. Læreren var meget glad for, at hun var ved at uddanne sig til sygeplejerske, fordi hun dermed var et godt forbillede for hans elever, mente han.

"Han roste mig, fordi han syntes, jeg var god til at tale dansk, og for, at jeg var i gang med at tage en uddannelse."

En enkelt gang har Fatima Sener ved et hjemmebesøg i døgnplejen oplevet, at en mandlig patient spurgte, hvad det var, hun havde på hovedet, hvor sygeplejersken, hun kørte sammen med, opfattede det negativt, og svarede ham prompte: "Det har danskere også på ude på landet i Jylland."

"Jeg opfattede det ikke negativt, men troede bare, at han spurgte, fordi han var nysgerrig."

I praktikperioderne er Fatima Sener blevet rådet til at gå til sin kliniske vejleder, hvis hun kommer ud for noget ubehageligt, hvor en patient eksempelvis ikke vil plejes af hende på grund af tørklædet. Men hun er aldrig blevet instrueret i, hvordan hun skal forholde sig over for patienten, hvis det skulle ske.

"Jeg har tit tænkt over, hvad jeg skulle sige til patienterne, hvis de ikke ville plejes af mig. Skal jeg sige, at det er i orden, så finder jeg en anden, der kan hjælpe, eller skal jeg sige, at det må de acceptere, fordi det er den pleje, der er mulig. Det ville være meget rart at vide, hvordan jeg skal forholde mig."