Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 faglige minutter: X-faktor og høje idealer ønskes

”Så kære kollegaer, lad os give de nye studerende, hvad de kom for. Lad os stå sammen om at møde deres begejstring og idealisme på en måde, der netop giver muligheder for vækst og menneskelig klogskab,” skriver lektor og gæsteklummist Eva Hoffmann.

Sygeplejersken 2009 nr. 15, s. 58

Af:

Eva Hoffmann, lektor, MKS

”Hun var ens over for alle og kom derfor til at behandle alle forkert.”

Sådan står der i romanen ”Til sidst” af Asger Baunsbak-Jensen. Citatet refererer til en sygeplejerske, som ifølge forfatteren var ”den dominerende type, der fræser frem i landskabet og træder på de sarte blomster.”

Romanen er fra 2001, men pointerne i bogen, der kaster lys på de fysiske og psykiske vilkår, som syge og gamle bydes, er så højaktuel, at bogen kunne være skrevet i går.

Forfatteren sætter sig i en døende mands sted og stiller på en levende og stærk måde skarpt på, hvordan uvidenhed hos plejepersonalet kan udmønte sig i en aldeles hjerteskærende mangel på respekt for det enkelte menneskes personlighed og integritet. Romanen burde efter min mening være en del af pensum for alle sygeplejestuderende, og jeg ville ønske, at den lå klar ved samtlige studiepladser, når landets sygeplejeskoler den 1. september byder fremtidens sygeplejersker velkommen.

Studiet og jobbet som sygeplejerske kræver nemlig langt mere, end de officielle adgangskrav foreskriver. Moralen og idealerne må være væsentlig højere end karaktergennemsnittet, og en naturlig nysgerrighed i forhold til andre mennesker og deres livshistorier er en absolut nødvendighed i en uddannelse og i et fag, som fordrer både ydmyghed og respekt fra dem, der skal udleve det. Hvis ikke denne naturlige nysgerrighed i forhold til andre mennesker er til stede, kan det gå grueligt galt.

Sygeplejen kan da få en generaliserende og upersonlig bismag, der i bedste fald tolkes som ligegyldighed og i værste fald som direkte omsorgssvigt.

Heldigvis er det min erfaring, at det netop er lysten til menneskelige udfordringer og sejre, der driver, når ansøgningsskemaerne til sygeplejerskeuddannelsen udfyldes og sendes. Og gudskelov for det!

Lysten til at gøre en forskel og hjælpe andre mennesker skal ikke underkendes og nedgøres og er ikke blot en forslidt floskel for de studerende, som med gnistrende lyst kan fortælle, hvorfor de lige valgte at gå efter en titel som sygeplejerske. Et idealistisk udgangspunkt som dette er i særdeleshed noget, der forpligter for os ”gamle” sygeplejersker, der både som undervisere, praktikvejledere og rollemodeller står klar til at tage imod de kommende studerende.

Vi må hilse denne entusiasme velkommen og værdsætte og anerkende den, og vi må helt op på tæerne for at gøde og pleje de studerendes tindrende appetit på sygeplejen. Den glød, som brænder i de studerende, når de vælger at give sig i kast med et studie, der så åbenlyst kræver X-faktor, er en glød, der meget let slukkes, og det er fatalt for både patienterne og for sygeplejen, hvis det sker.

Så kære kollegaer, lad os give de nye studerende, hvad de kom for. Lad os stå sammen om at møde deres begejstring og idealisme på en måde, der netop giver muligheder for vækst og menneskelig klogskab.

Lad os stå sammen om at værne om de studerendes udgangspunkt – lysten til at gøre en forskel. Kun med en sådan indstilling til andre mennesker kan omsorgen, respekten og ydmygheden eksistere, og kun på den måde kan vi holde overliggeren, moralen og dampen oppe og møde patienten der, hvor han er.

Eva Hoffmann er 36 år og har været ansat på UC Syd, Sygeplejerskeuddannelsen, siden 2001. Hun blev lektor i 2008. Eva Hoffmann er uddannet sygeplejerske fra den Sønderjyske Sygeplejeskole i 1996. Herefter arbejdede hun i fem år på parenkymkirurgisk afdeling på Sønderborg Sygehus. Eva Hoffmann har en diplomuddannelse i sygepleje fra 2001, hun blev master i klinisk sygepleje i 2006 og certificeret coach i 2008.

Klummen ”5 faglige minutter” er en personlig tekst, som gør rede for sit indhold ved hjælp af fortællinger, skrøner, citater m.m. En klummeskriver skal ikke følge almindelige journalistiske krav om saglig, objektiv gengivelse af kendsgerninger.