Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hjælp pigebørnene

Sygeplejerskers døtre. Når en sygeplejerske dør fra sine børn, og pensionen ikke rækker, er det ofte drengenes uddannelse, der bliver satset på. En særlig fond hjælper pigebørn med penge til skoleuniformer, bøger og skolepenge.

Sygeplejersken 2009 nr. 15, s. 25

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2009-15-18fNonduduzo Dlamini vil være revisor. Hun fik hjælp til at gennemføre gymnasiet fra ICN Girl Child Education Fund. Foto: Jørn Stjerneklar

Det internationale sygeplejeråd ICN har mange programmer, som handler om sundhed og hygiejne. Men et helt specielt initiativ går ud på at hjælpe døtre af sygeplejersker, som er blevet forældreløse.

Også sygeplejersker får aids og dør fra deres børn, og i de hårdt ramte lande i det sydlige Afrika betyder det, at mange piger ikke får den skolegang, de ellers ville få. Fordi deres brødre bliver prioriteret, når pengene er små.

Nonduduzo Dlamini fra Swaziland er 19 år og vil gerne uddanne sig til revisor, matematik var hendes yndlingsfag i skolen.

Hun er en af de piger, som har fået hjælp fra ICN Girl Child Education Fund. Derfor kunne hun fortsætte i skolen, da hendes mor, en sygeplejerske, døde i 2004.”Min far er alene med fire børn, og han har ikke noget arbejde,” fortæller Nondu-duzo Dlamini. Hun er den ældste og ville ikke have haft muligheden for at fortsætte i gymnasiet uden hjælp fra Girl Child-fonden.

”Jeg er den ældste, og den pension, vi får efter min mor, er vi nødt til at bruge på mad og på, at mine søskende kan gå i skole.”

For øjeblikket får 240 piger i Swaziland, Zambia, Kenya og Uganda hjælp fra fonden. Og i sidste ende handler det ikke kun om uddannelse og ligestilling. At uddanne pigerne er også en investering i sundhed. Piger, der går i skole, lærer om familieplanlægning, færre af dem vil dø i forbindelse med graviditet og fødsel, og børnedødeligheden er lavere blandt deres børn.

Girl Child-fonden er et af de ICN-projekter, som Dansk Sygeplejeråd støtter økonomisk. Læs mere om initiativet på www.fnif.org