Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Misbrugsbehandling på Retspsykiatrisk afdeling

Artiklen henvender sig til alle med interesse for misbrugsbehandling. Hovedbudskabet er, at Psykiatrisk Center Sct. Hans har iværksat et frivilligt evidensbaseret behandlingstilbud til retslige patienter, som kan hjælpe patienterne til at reducere eller stoppe deres misbrug.

Sygeplejersken 2009 nr. 15, s. 38-39

Af:

Kirstine Bro Jørgensen, sygeplejerske, SD i sundhedsfremme og forebyggelse,

Majken Johansen, diplom i ledelse, sygeplejerske,

Lene Berring, cand.cur.

Retspsykiatrisk afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans har for satspuljemidler etableret et integreret projektafsnit R3, hvor integreret misbrugsbehandling (1) til retspsykiatriske patienter udvikles og afprøves.

Projektets formål er at skabe et evidensbaseret behandlingstilbud til retslige patienter, som hjælper patienterne til at reducere eller stoppe deres misbrug, nedsætte patienternes kriminalitet og nedsætte vold og tvangsanvendelser. Derudover er det projektets formål at sikre et godt arbejdsmiljø, som vægter personalepleje og uddannelse højt.

Målgruppe
For at blive indlagt i projektafsnittet skal patienterne have nedenstående problemstillinger:

  1. Retslig foranstaltning
  2. Psykisk sygdom (primært skizofreni)
  3. Misbrugsdiagnose.

Patienterne, der indlægges, er hovedsageligt behandlingsdømte. Risikoen for, at patienten absenterer, eller risikoen for, at patienten begår alvorlig personfarlig kriminalitet, må ikke være for høj.

Patienterne kan have et aktivt misbrug under indlæggelse, eller de er afholdende, med stor risiko for at genoptage deres misbrug umiddelbart efter udskrivelse.

Patienterne skal være motiverede til at skabe en forandring i deres skadelige forbrug af stoffer og/eller alkohol.

Behandlingsmetode
På afsnittet arbejdes der ud fra tanken om integreret behandling (1). Dette forstås ved, at behandlingen af patientens psykiatriske lidelse, stof- og alkoholmisbrug samt støtte til patientens retslige foranstaltning foregår på samme afsnit. Med et målrettet motivationsfunderet og kognitivt funderet behandlingsparadigme (2), som fastholdes af alle medarbejdere, forventes det at skabe ny viden inden for området, som kan bruges på andre psykiatriske afdelinger.

R3 er et integreret afsnit med 20 sengepladser. Personalegruppen er tværfaglig og består af læge, psykolog, sygeplejersker, social og sundhedsassistenter, plejere, pædagoger, ergoterapeuter, fysioterapeut, afspændingspædagog, socialrådgiver samt en skolelærer. Hele personalegruppen trænes i kognitiv miljøterapi og den motiverende samtale (motivationel interviewing).

Behandlingen omfatter gruppebehandling f.eks. introgruppe omkring den kognitive behandling, socialfærdighedstræning og problemløsningsgruppe. Hertil planlægges løbende individuelle samtaler med afsnittets personale.

Der er psykoedukation hver uge, og der tilbydes individuel skolegang. Patienterne deltager i en times fysisk aktivitet dagligt. Dette på baggrund af Sundhedsstyrelsens retningslinjer om 60 minutters daglig motion for indlagte patienter samt viden om motions positive virkninger på psykisk sygdom.

Endelig evaluering i 2011 Projektet evalueres kontinuerligt, idet der udfyldes diverse skemaer og assessments, ligesom patientens voldelige adfærd monitoreres vha. af Brøset Violence Checklist (BVC) Der er ansat en projektsygeplejerske i afsnittet til at følge processen. I slutningen af 2011 foretages den endelige evaluering. Det er vores hensigt at publicere erfaringer og resultater løbende.

Kirstine Bro er ansat som projektsygeplejerske på Retspsykiatrisk afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Majken Johansen er afdelingssygeplejerske, og Lene Berring er udviklingschef, samme sted.

Litteratur

  1. Mueser KT, Noordsy DL, Drake RE & Fox L. (2003) Integrated Treat-ment for Dual Disorders: A Guide to Effective Practice. The Guilford Press, New York.
  2. Holm, Lennart; Oestrich, Irene (red.) Kognitiv Miljøterapi – at skabe et behandlingsmiljø i et ligeværdigt samarbejde 2. udg. 2. oplag 2007 Dansk Psykologisk Forlag.