Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Emblem til salg

Tilhører DSR. I flere tilfælde har sælgere forsøgt at afsætte emblemer på online-auktionssiden QXL. Det er forbudt, for emblemerne tilhører Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2009 nr. 17, s. 8

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2009-17-08-1"Nydelig sygeplejerskenål. Sikkerhedsnål er intakt på bagsiden, mærket er fejlfrit, ingen revner eller slag på bagsiden." Sådan lyder beskrivelsen på det emblem, der var til salg på QXL i begyndelsen af september. Og det er ikke første gang, en sælger på QXL har haft et sygeplejerskeemblem til salg.

Det skete også i juli måned. Dengang blev auktionen stoppet, og QXL besluttede at sætte emblemet på listen over varer, som ikke lovligt kan sælges på auktionen. Men alligevel er endnu et sygeplejerskeemblem til salg altså undsluppet QXL's opmærksomhed. Prisen på det seneste emblem til salg nåede aldrig op over mindsteprisen på 25 kr., før salget blev stoppet af QXL.

"Det er en principiel sag for os, at vi vil have emblemerne tilbage, fordi det er Dansk Sygeplejeråds ejendom. Det er ulovligt at sælge dem, da man ikke har ejendomsretten over emblemet," siger jurist og chefkonsulent i Dansk Sygeplejeråd, Anne Hjortskov.

Går rettens vej

QXL må ikke oplyse navne på købere og sælgere, medmindre der foreligger en dommerkendelse, og Dansk Sygeplejeråd forsøger nu med rettens hjælp at få emblemerne igen.

Alle medlemmer af Dansk Sygeplejeråd får et emblem med medlemsnummeret indgraveret. Men emblemet er kun til låns. Alle emblemer er mærket på bagsiden med "Tilhører DSR", og det står udtrykkeligt på æskerne, at emblemerne skal leveres tilbage ved udmeldelse eller ved dødsfald. Mister man sit emblem, kan man betale for at få udleveret et erstatningsemblem. 

Når emblemet ryger med vasketøjet

Hvert år mister et par hundrede sygeplejersker deres emblemer, typisk ved at det ryger med vasketøjet. En del emblemer kommer retur til Dansk Sygeplejeråd fra vaskerierne og bliver derefter sendt tilbage til medlemmet. Det sker i få tilfælde, at emblemer bliver stjålet.