Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fremtidens arbejdsdeling på prøve

Kompetencer. Færre sygedage, et langt bedre arbejdsmiljø og faglig afklaring om opgavefordeling er de foreløbige resultater af et fondsstøttet projekt på Hvidovre Hospital

Sygeplejersken 2009 nr. 18, s. 28-29

Af:

Søren Palsbo, journalist

SY-2009-18-28aProjektsygeplejerske Ella Kirk (i midten): "Der var en omgangstone uden ros." Foto: Poul Rasmussen

Det er spild, hvis sundhedsvæsenet ikke udnytter alle medarbejderes kompetencer fuldt ud.

Det er der bred enighed om blandt de faggrupper, der er involveret i et projekt om ny arbejdsdeling på Hvidovre Hospitals geriatriske sengeafdeling 210.

Projektet, der er støttet med 1,7 mio. kr. af Forebyggelsesfonden under Beskæftigelsesministeriet, har allerede reduceret sygefraværet i den medicinske afdeling fra 150-200 sygedage om måneden til 40-60 sygedage om måneden. En klar indikator for et bedre arbejdsmiljø.

Baggrunden for projektet var en erkendelse af, at fremtidens udfordringer i den medicinske afdeling skal tackles med få - måske endda færre - sygeplejersker end i dag, samtidig med at sygeplejeopgaverne bliver stadigt mere komplekse. Det gør det nødvendigt at anvende alle medarbejdergruppers kompetencer bedst muligt.

Omgangstone uden ros

De hidtidige erfaringer med opgaveflytnings-projektet blev for nylig fremlagt og diskuteret ved en konference på Hvidovre Hospital.

Projektsygeplejerske Ella Kirk fortalte i sit oplæg ved konferencen, at plejepersonalet på den geriatriske afdeling ikke havde drøftet opgavefordelingen og det pres, som manglen på sygeplejersker medførte, før projektet gik i gang:

"Der var en omgangstone uden ros. Man holdt på sit. Derfor tænkte vi, at vi måtte prøve at "ryste posen" og tænke anderledes, og det blev baggrunden for ansøgningen til Forebyggelsesfonden."

Det konkrete projekt på Hvidovre -Hospital betyder, at der nu gennemføres -faglig vejledning og faglige diskussioner blandt sygeplejersker og sosu-assistenter med henblik på den fremtidige arbejdsdeling. Ambitionen er at finde en model, som mange andre arbejdspladser kan drage nytte af.

Ella Kirk: "Kompleksiteten i plejen er steget, og det stiller ændrede krav til sygeplejerskerne, men også til social- og sundhedsassistenterne. I dag er der langt flere sosu-assistenter end sygeplejersker på afdelingen, og vi må realistisk regne med, at det ikke bliver anderledes i fremtiden. Derfor er vi nødt til at omorganisere arbejdet, så vi bruger de to faggruppers kompetencer bedst muligt."

Ella Kirk tilføjer, at det er et stort dilemma for sygeplejerskerne at være nødt til at være mere på sidelinjen for at sikre, at andre kan give kvalificeret pleje, men at det er nødvendigt.

Nu hvor projektet har varet et år, siger projektleder Linda Ib: "Vi er ved at måle på det, men det ser ud, som om vi er blevet meget bedre til dokumentation, vi har et større flow af patienter, plejekvaliteten er stigende, og anerkendelse og ros er blevet en del af hverdagen. Det giver større motivation hos medarbejderne til at lære mere."

Tilfældig opgavefordeling

Blandt oplægsholderne ved konferencen om opgaveflytning var også FOA's sektorformand Karen Stæhr og Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen.

Karen Stæhr understregede, at det er FOA's mål, at alle medarbejderne bruger deres kompetencer optimalt. "Vi har ikke brug for at putte flere nye faggrupper ind i systemet. Der er masser af kompetencer i de eksisterende faggrupper," sagde hun og tilføjede, at faggrupperne selv må være aktive for at få tildelt nye opgaver.

Grete Christensen var enig i, at såvel sygeplejersker som sosu-assistenter skal udnytte deres kompetencer fuldt ud, ligesom begge faggrupper skal have mulighed for kompetenceudvikling. Hun gav udtryk for betænkelighed over, at opgavedelingen mellem de to faggrupper ofte sker alt for tilfældigt.

Hun sagde: "Det er vigtigt, at vi taler åbent om forskellen mellem de to faggrupper. Det er forudsætningen for, at vi hver især kan bruge kompetencerne optimalt, og det gavner begge faggruppers fagidentitet, når forskellene ikke bliver udvandet."
 

TRE MILLIARDER TIL BEDRE ARBEJDSMILJØ

Forebyggelsesfonden under Beskæftigelsesministeriet fik som led i velfærdsforliget i 2006 bevilget 3 mia. kr. Der uddeles samlet omkring 350 mio. kr. årligt fra fondsmidlerne til projekter, der forbedrer arbejdsmiljøet og nedbringer sygefraværet. Indtil nu har 260 projekter modtaget støtte. Hvidovre Hospitals Projekt Kompetenceudvikling løber til udgangen af 2010.