Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerske i spidsen for Læger uden Grænser

Ny formand. Læger uden Grænser udsender sundheds--professionelle af alle slags til krige og katastrofer overalt i -verden. For første gang er en sygeplejerske blevet formand -for den danske afdeling af Médecins Sans Frontières, MSF.

Sygeplejersken 2009 nr. 18, s. 20-21

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2009-18-20a
Foto: Thomas Tolstrup 

Den danske afdeling af Læger uden Grænser har - på trods af organisationens navn - for første gang valgt en sygeplejerske som ny formand. Nemlig den 38-årige sygeplejerske Jesper H.L. Jørgensen.

Valget understreger, at det ikke er det fagspecifikke, men derimod det overordnede medicinske aspekt, der driver den medicinske nødhjælpsorganisation, der i dag har kontorer i 19 lande verden over.

Med en international opvækst i Bruxelles, hvor faderen i fem år arbejdede for NATO, og med en mor som sygeplejerske lå det tidligt i kortene, at Jesper ville ud i verden og gøre en forskel. Han ville arbejde med mennesker.

Det med mennesker fik han i første omgang afløb for som sergent ved sanitetstjenesten hos Garderhusarregimentet i Næstved. Siden slog karrieren nogle slag bl.a. omkring et job som bartender og en uddannelse som Spies-guide på Mallorca, før han i 1993 begyndte på sygeplejeskolen på Hvidovre Hospital.

Når valget til sidst faldt på sygeplejeuddannelsen, skyldes det, at uddannelsen er et godt fundament for videre karriereudvikling, uanset om man ønsker at arbejde med patienter, forske eller evt. gå ledervejen, fortæller Jesper H.L. Jørgensen.

Allerede mens han læste, kom han med i Læger uden Grænser, på det han selv kalder græsrodsniveau. Men med en sygeplejerskeeksamen i hånden stod vejen åben for den første af en lang række udstationeringer. Det betød, at Jesper H.L. Jørgensen pludselig befandt sig blandt tuberkuloseramte fanger i et overfyldt sibirisk fængsel, hvor kun de stærkeste overlever.

"Første stop var varetægtsfængslet, hvor fangerne var stuvet sammen under umenneskelige vilkår i venten på at komme for en dommer. Lokalet var mørkt, klamt, fugtigt og overfyldt. Altså de ideelle vækstbetingelser for tuberkulosebakterien. Så selvom du måske var uskyldigt anbragt, blev du straffet med tuberkulose og løsladt til et samfund uden midler til at behandle din sygdom," fortæller Jesper H.L. Jørgensen.

Ni børn dør i minuttet

Opholdet i Sibirien skærpede hans inter-esse for kost og underernæring. Og netop underernæring er emnet for Læger uden Grænsers første store kampagne med ham som formand. Kampagnen starter den 24. september.

"Fem millioner børn under fem år dør hvert år som følge af underernæring. Det svarer til ni børn i minuttet. Vi lever i en verden, hvor goderne er fuldstændig skævt fordelt, og det er vores pligt at holde politikerne til ilden, så uligheden kan blive udjævnet. Det er mig en gåde, at så mange får lov at dø af sult i en verden, der bugner af mad," siger Jesper H.L. Jørgensen.

Arbejdet i Læger uden Grænser er frivilligt og ulønnet. Den nye formand for Læger uden Grænser arbejder i det civile liv ikke længere som sygeplejerske, men er i dag international HR-konsulent i NNIT (tidl. Novo Nordisk IT). Han har i de seneste seks år fungeret som rekrutterings- og udsendelseschef i Danmark for Læger uden Grænser. Og det er også i den organisatoriske rolle, vi fremover vil opleve den nye formand.

Arbejdet direkte i verdens brændpunkter er sat på standby i foreløbig mange år. Og det er der hele fire gode grunde til: hustruen, socialrådgiver Pia Brix Knudsen, samt Dicte på to, Julius på fire og Victor på syv år.  

BLÅ BOG

Jesper H.L. Jørgensen er uddannet sygeplejerske fra Hvidovre Hospital i 1997.

Han har været tilknyttet Médecins Sans Frontières, MSF's danske kontor siden midten af 1990'erne og er i flere omgange valgt til organisationens danske bestyrelse. Udsendt som sygeplejerske til bl.a. Afghanistan, Sibirien, Somalia, Sydsudan og Albanien.

Har arbejdet med rekrutterings- og personaleadministrative opgaver for MSF i Brasilien, Indien, Malawi og Mozambique.

Blev i 2001 som den hidtil første mandlige sygeplejerske hædret med Florence Nightingale-medaljen for sit arbejde blandt tuberkuloseramte i russiske fængsler.