Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2009 nr. 2, s. 60-65

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

 

Til studerende der vil tage, ikke have, en uddannelse

Vegard Bruun Wyller

Det sunde og det syge menneske - Bind IV-VI

Gads Forlag 2008
500 kr. pr. bind.
Samlet pris for tre bind er 1.200 kr.
Samlet pris for seks bind er 2.400 kr.
Bind IV (ca. 550 sider)
Bind V (ca. 420 sider)
Bind VI (ca. 400 sider)

SY-2009-02%20(2)Hermed bind IV-VI som er de sidste tre bind i værket "Det sunde og det syge menneske".

Anmeldelse af de første tre bind kan læses i Sygeplejersken nr. 18/2008.

Det holistiske perspektiv på det sunde og syge menneske fortsætter i de sidste tre bind og viser sig både i fremstillingen, altså fagene imellem, samt i den didaktiske struktur på værket.

Hele ideen bag værket må siges at være nytænkende, og man får som læser en interessant og samtidig alternativ indfaldsvinkel til stoffet, en problembaseret læringstilgang, hvis sigte i højere grad sandsynliggør, at de studerende forstår de natur- og sundhedsvidenskabelige fag som en enhed og bemærker, på hvilken måde denne indsigt er en præmis for at kunne virke samt give sit besyv med i den kliniske praksis.

Ud over at gennemgå de klassiske fysiologiske og anatomiske områder på en ny og anderledes måde tager forfatteren fat på områder, som, set med en anatomi- og fysiologiundervisers øjne, har været underprioriteret eller helt fraværende i tidligere bøger inden for dette felt.

Her henvises f.eks. til bind V i "Det sunde menneske" (DSUM), som beskæftiger sig med graviditet, fødsel og barselsperiode, ligesom "Det syge menneske" (DSYM) efterfølgende beskriver sygdomme relateret til disse områder.

Desuden skal forfatteren roses for at tage opgaven med at beskrive den menneskelige organisme fra forplantningen til alderdommen seriøst. I de fem første bind har stikordene i gennemgangen været opbygning, funktion og regulering, men i bind VI begrundes et andet perspektiv, nemlig udvikling.

Med denne term in mente beskrives de forskellige organsystemers kontinuerlige forandringer, forandringer der primært foregår i livets yderpunkter hos børn og gamle.

Afslutningsvis i bind VI samles ringene igen, idet der i kapitel 24 repeteres og opsummeres fra de tidligere kapitler, og også her prioriteres et homeostatisk og holistisk perspektiv. Således er trådene samlet for både det sunde og det syge menneske.

Hvis man tager de kritiske briller på, kan denne funktionelle indlæringsmodel, hvor der tænkes i helheder, til tider synes uoverskuelig for den nye studerende, som er vant til at indlære del på del af organismens opbygning og funktion. Men med fornuftig vejledning fra underviseren har den studerende alligevel fået nye og bedre muligheder for at få et holistisk billede af den fantastiske verden, som den menneskelige organisme udgør.

Endvidere er en stor del af den supplerende litteratur, der henvises til, på norsk, og lærebogen, der blev påbegyndt i år 2000, er af samme årsag ikke fuldstændigt opdateret bl.a. med hensyn til de beskrevne undersøgelses- og behandlingsmetoder i "DSYM".

Til gengæld kan de mange patienthistorier bestemt være en inspirationskilde til den selvstændige informationssøgning, vor tids uddannelser kræver. De studerende skal ikke have en uddannelse, de skal tage en uddannelse. Dette nye seksbindsværk er helt sikkert en god hjælp til dette.

Af Sonni Thelmark, cand.scient., ansat som underviser ved University College Lillebælt, Sygeplejerskeuddannelsen i Odense.

 

Ansatte, vanvittige, skøre og idioter levede sammen

Jesper Vaczy Kragh (red.)

Psykiatriens historie i Danmark

Hans Reitzels Forlag 2008
378 sider - 348 kr.

SY-2009-02-60-1aaBogen er en kronologisk gennemgang af psykiatriens udvikling i Danmark. Den er skrevet af seks historikere og to psykiatere. Historien starter uden for Københavns volde i slutningen af 1600-tallet. Pestepidemien er forbi, tilflytningen til hovedstaden øges, folk bor tæt sammen. De vanvittige bor med deres familier, hvilket giver problemer i de små boliger.

Da pesthospitalet er tomt, bliver det den første psykiatriske institution i Danmark. Behandling er der ingen af. Dårekister, som er en celle på 2,5 m2 med en madluge, fungerer som afskærmning for de mest vanvittige. Der er ingen læger knyttet til stedet, det historiske materiale eksisterer, fordi præsten førte notater over hændelser på stedet. Da militærets bygninger ved Skt. Jørgens Sø bliver ledige, flytter institutionen hertil, og det første Skt. Hans Hospital etableres. Her opstår en lille by, hvor ansatte, vanvittige, skøre og idioter lever sammen.

I 1800-tallet begynder det offentlige samfund at interessere sig for de afsindige, og lægerne bliver taget med på råd, da staten de følgende 100 år bygger de store psykiatriske institutioner.

Lægernes behandlingsmuligheder var i den første periode sovemedicin og morfika. Senere udvikles malariabehandling, der har positiv effekt på de patienter, som har syfilis i det psykotiske stadie. Der eksperimenteres med insulindøsekur og cardiazolbehandling. Det sidste er en voldsom medicinsk behandling, hvor patienten får kramper og stort ubehag. Behandlingen havde tvivlsom effekt og var frygtet af patienterne.

I 1950'erne blev det muligt at behandle psykiske lidelser medicinsk, det ændrede de psykiatriske institutioner radikalt.

I 1970'erne opstår antipsykiatribevægelsen, bl.a. som reaktion på bivirkningerne af førstegenerations psykofarmaka. Statens store institutioner lægges ud til amterne, der nedlægger sengepladser. Distriktspsykiatrien bliver oprettet, og kommunerne etablerer socialpsykiatrien.

Bogen beskriver udviklingen fra læge uden behandlingsmuligheder til vor tids lægefaglige, psykiatriske speciale med tværfaglig forskning i neuropsykiatri. Forfatterne har læst og bearbejdet et stort historisk materiale, bl.a. videnskabelige artikler og journalnotater, for at skabe dette billede af psykiatriens udvikling i Danmark over ca. 300 år. Bogen er skrevet omhyggeligt og virker historisk pålidelig. Beskrivelserne af behandlingen af de psykiatriske patienter er til tider hårrejsende læsning. Det er voldsomme eksperimenter, patienterne har lagt krop til.

Plejepersonalet har ikke efterladt sig mange historiske spor til eftertiden. Et regulativ for natte- og dagvagterne er alt. Trist for plejepersonalet, som har gået mellem de sindslidende, der må have været mange historier, som ikke er med i denne bog, muligvis fordi de aldrig er skrevet ned. Til gengæld har lægerne været flittige og sørget for, at eftertiden kan læse om deres arbejde med at udvikle den moderne neuropsykiatri.

Af Berit Fekkes, psykoterapeut, MPF og sygeplejerske.

Sikre hofteskud med skønhedsplet

Charlotte Wilken-Jensen

Præventionsguide

Forlaget Munksgaard Danmark 2008
152 sider - 178 kr.

SY-2009-02%20(4)"Præventionsguide" er som sådan ikke en ny bog, i og med at den nu udkommer i en 3. udgave. Indehavere af den foregående udgave vil ikke finde revolutionerende ændringer, men måske er den blevet så slidt i hjørnerne, at en afløser hilses velkommen. Under alle omstændigheder kan denne nye udgave være en god anledning til at gøre opmærksom på dette nyttige lille opslagsværk.

Hvor længe kan en p-stav sidde" Kan man amme, når man har sådan en" Hvornår kan man regne med, at minipillerne virker igen, når man glemte pillen i går aftes" Det er spørgsmål, som jeg jævnligt møder og ikke altid er i stand til at levere et sikkert hofteskud på. Svarene findes i dette praktiske lommeformat, som ikke fylder meget i tasken. Foruden en gennemgang af de forskellige præventionsformer gives også en anbefaling af, hvilke præventionsformer der er hensigtsmæssige i kvindens forskellige aldre, og der er en oversigt over de mest almindeligt forekommende seksuelt overførte sygdomme.

Målgruppen er fagfolk, som rådgiver om prævention.

Noget nyt i den nye udgave er beskrivelsen af vaccinationen mod Human Papilloma Virus. Synd og skam at det nye afsnit er umuligt at finde, med mindre man læser hvert et ord. Tampen brænder i afsnittet om herpes. Fagfolk ved heldigvis som regel, at kondylomer og herpes ikke er det samme og kan deraf gennemskue, at sætternissen har muntret sig. Men i og med at det er en opslagsbog, er det en ærgerlig skønhedsplet i en ellers velskrevet og veldisponeret bog.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske, ansat i Furesø Kommune.

Fra personlige holdninger til verdensomspændende ældreideologi

William H. Thomas

Liv værd at leve

Erhvervsskolernes Forlag 2007
173 sider - 250 kr.

William H. Thomas

Eden Alternative Håndbogen - Kunsten at opbygge menneskelige fællesskaber

Erhvervsskolernes Forlag 2007
158 sider - 250 kr.

SY-2009-02-60-1xyzI en klumme i Sygeplejersken sidste år skrev jeg, at danske plejehjem har brug for ledelse og udvikling baseret på danske forhold og fakta - ikke teoriløse amerikanske ideologier med religiøse undertoner som i Eden. Nu, hvor stifteren af Eden-konceptet, den amerikanske geriater William Thomas', to vigtigste bøger om Eden er oversat til dansk, har jeg chancen for at få mine holdninger sat i perspektiv - og gerne nuanceret. Eden-konceptet fortjener en nærmere udforskning. Den 4. Verdenskongres i Eden er afholdt, Danmark er i år vært for den 2. europæiske netværksdag, 300 plejehjem verden over har registreret sig som bekendere til Eden på organisationens amerikanske hjemmeside, og 12 danske plejehjem arbejder med at indføre konceptet.

I "Liv værd at leve" beskriver Thomas, hvordan han i begyndelsen af 1990'erne udviklede de værdier, der siden har dannet baggrund for Eden. Hans kritiske holdning til konventionel plejehjemspraksis, hvor beboerne efter hans opfattelse belastes af tre væsentlige plager, ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed, udgør fundamentet i bogen. Plagerne skal bekæmpes med en tro på beboernes udviklingspotentiale, og det foregår bedst i bomiljøer, hvor dyr, planter, børn, spontanitet og selvbestemmelse er naturlige elementer. Ifølge Thomas' forskningsresultater medfører konceptet lavere dødelighed og medicinforbrug.

SY-2009-02-60-1xyw"Eden Alternative Håndbogen" er en håndbog, der giver opskriften på den nødvendige ændringsproces, som fører til opfyldelsen af Edens 10 principper. De værdimæssige budskaber illustreres ved hjælp af historier fra bl.a. "Æsops fabler" og fra amerikanske plejehjem. For hvert princip er der anvisninger på, hvad der skal afklares i forhold til ledelse, beboere, personale, familiemedlemmer og det omgivende samfund. Tovholdergruppen er her helt central.

Thomas bruger ordet "Eden" i den persiske betydning "en dejlig have" i bøgerne, men min første fordom om konceptet bliver ikke helt afkræftet. Platten med form af et træ, som registrerede bekendere til Eden får tilsendt, og det svulstige sprogbrug giver mig associationer i religiøs retning. Min skepsis over manglen på teoretisk grundlag bekræftes til fulde. Bøgerne er baseret på Thomas' personlige opfattelse af et godt liv på plejehjem og måden at forandre en organisation på, og bøgerne indeholder ikke skyggen af teori om de elementer, konceptet bygger på: Udviklingsteori, teori om livskvalitet i et gerontologisk perspektiv og organisationsteori. De nævnte forskningsresultater og lovprisninger om lavere dødelighed og medicinforbrug kan efter en litteratursøgning ikke bekræftes. De eksisterende studier er få og påviser ingen eller usikker effekt på de målte parametre.

Helt usandsynligt er det dog ikke, at planter, børn og dyr udgør værdier for nogle plejehjemsbeboere, og her kan "Liv værd at leve" være nyttig pga. beskrivelsen af de forhold, der skal være til stede, for at disse kan trives på et plejehjem. Men derfra og til, at Eden "er et beviseligt alternativ i forhold til at skabe den perfekte livskvalitet på plejehjem," lader jeg mig først overbevise om, når vi har valide og overbevisende undersøgelser. Og de skal være velkomne. For baggrunden for, at det lykkes Thomas at udbrede sine personlige holdninger til en verdensomspændende ældreideologi, er betinget af én ting: Livet for beboere på plejehjem er helt enkelt videnskabeligt underbelyst, og det giver grobund for folk, der formår at markedsføre deres hjemmestrikkede ideologier.

Af Evy Ravn, sygeplejerske, ansat som fagredaktør på Sygeplejersken

Lad mavefornemmelser styre tilværelsen, det sikrer lykke og tilfredshed

Birgit Weber

Sig av når du bliver ramt - så du undgår at gøre din partner ondt

Borgens Forlag 2008
153 sider - 199 kr.

SY-2009-02%20(7)I en tid hvor antallet af singler vokser støt, er der forståeligt nok rift om gode råd om, hvordan man finder og fastholder en partner. Birgit Webers bog er således en af mange selvudviklingsbøger, der købes med håb om, at den kan afhjælpe ondt i samlivet. Ved første øjekast er den præget af et enkelt, letforståeligt sprog, illustrerende cases og en lang række råd om, hvordan man gebærder sig med partneren, så skænderier reduceres og brud undgås. Disse råd er på bedste pædagogiske vis fremhævet typografisk og kan utvivlsomt opfattes og bruges som udmærkede konkrete anvisninger til at få lidt mere styr på selvværdet og relationerne.

Hovedantagelsen bag bogens råd er, at de fleste som børn ustandseligt oplever, at deres følelser bliver tilsidesat og overset. Dermed er vi så at sige alle næsten ubodeligt sårede og tvunget til at bruge resten af vores tilværelse på at få lappet på alle de gange, vores forældre ikke forstod vores følelser. Ingen følelser er, mener Weber, for grimme eller for onde, vi har lov til at føle, hvad det skal være og skal være tro mod vores følelser for at blive ægte voksne.

Men når man forsøger at grave ned i den bagvedliggende teori og ontologi, bliver det svært at bevare troen på, at de velmente råd for alvor kan sætte skub i en sund udviklingsproces, der virker fremmende på parforholdet. Weber er gestaltterapeut og følger dermed en retning inden for psykologi og terapi, som ikke just er tynget af teori eller systematik. Tvært-imod opfattes det tankemæssige som fantasier og forestillinger, hvorimod følelser er sande udsagn om personers befindende. Følelser er, ifølge Weber, det eneste man behøver at tage alvorligt. De dybeste og mest ægte følelser sidder, kan man forstå, i maven, og derfor skal man lade sine mavefornemmelser styre tilværelsen for at sikre sig lykke og tilfredshed.

Udgangspunktet er individet, der præsenteres, som om det fungerer løsrevet fra kultur og socialisering, og man er nødt til at spørge sig selv, hvordan man kan opdrage børn uden at klemme nogle af deres følelser ned i lille størrelse. Freud, der var den, der først beskrev fortrængte følelsers betydning, mente faktisk ikke, at opdragelse, eller civilisation om man vil, var mulig, uden at følelser blev undertrykte og kaldte det kulturens byrde.

Det er som om Weber og mange andre, der reagerer på efterspørgslen efter opskrifter på lykke, opererer med en slags naturtilstand, hvor det ikke-undertrykte menneske lever i lykkelig udfoldelse og evig tilfredsstillelse. Kan man blot omgøre forældres bestræbelser på at tæmme afkommet, så vælter lykken op i de befriede. Men dette er primært en kulturel forestilling om en menneskelig natur, som man aldrig har observeret ude i virkeligheden, hvor samfund og mennesker altid er ensbetydende med undertrykkelse af nogen eller noget. Måske er vi bedre tjent med råd, der ikke bygger på en alt for romantisk forestilling om den menneskelige natur.

Af Karen Ellen Spannow, sygeplejerske og etnograf.

Et godt supplement for sygeplejersker

Peter B. Jones og Peter F. Buckley

Skizofreni - Klinisk Praksis

FADL's Forlag 2008
168 sider - 245 kr.

SY-2009-02%20(8)Bogen er en systematisk gennemgang af det skizofrene syndrom. De mentale og adfærdsmæssige fænomener, som karakteriserer denne komplekse sygdom. Indledningsvis præsenteres læseren for skizofreniens historie og fremtrædelsesform, epidemiologi, hvem får sygdommen" Hvad ved man om årsagsforhold" Er det muligt at forebygge" Hvilke behandlingsmuligheder eksisterer i dag, og hvordan forholder man sig til den psykotiske patient"

Forfatterne er begge professorer i psykiatri fra henholdsvis England og USA, og bogen sigter imod "at sammenfatte hele den seneste forskning og den p.t. bedste praksisform i en let referencehåndbog til den travle kliniker." Det skinner klart igennem, at bogen er skrevet af og for læger med et utal af henvisninger til forskellige medicinske studier og videnskabelige sammenlignende undersøgelser f.eks. inden for psykofarmakologisk behandling.

Når det er sagt, skal det dog nævnes, at forfatterne også inddrager andre dimensioner i forståelsen af det skizofrene syndrom og i behandlingen af dette. Det gælder bl.a. miljømæssige faktorer, og familieinvolvering og støtte bliver fremhævet som essentielle elementer for en succesfuld behandling.

Medicinen får meget plads i denne forholdsvis lille, men indholdsmæssigt omfangsrige bog. Det er måske heller ikke så mærkeligt, når man medtænker, at forfatterne repræsenterer det traditionelle behandlingssystem, som i udstrakt grad gør brug af psykofarmakologisk behandling.

Bogen indeholder også casestudier, som altid er med til at gøre forskning og teori mere levende og relevant. De er så yderligere krydret med vejledende kommentarer fra forfatterne.

For sygeplejersker ansat i psykiatrien kan bogen være et godt supplement til forståelse af behandlingen af patienter, som lider af skizofreni. Herunder eksempelvis hvilke overvejelser der bør gå forud for valg af medicin. Man får et godt overblik over de forskellige grupperinger inden for medicinen, virkningsmekanismer m.m. Det er gavnligt, når man står midt i junglen af typiske og atypiske anden- og tredjegenerationspræparater. Så vidt jeg kan vurdere, forholder forfatterne sig neutralt og loyalt til de konkrete præparater (læs:medicinfirmaer).

Af Sonja Bech, afdelingssygeplejerske, ansat i Distriktspsykiatrien i Virum.

Problemsår er en folkesygdom

Finn Gottrup og Tonny Karlsmark (red.)

Sår - baggrund, diagnose og behandling

Munksgaard Danmark,  2. udgave 2008
455 sider - 478 kr.

SY-2009-02%20(9)Dette er 2. udgave af bogen "Sår".

Den første kom for tolv år siden, men eftersom der hele tiden sker en udvikling i diagnostik, behandling og den kliniske del af sårområdet, har bogens to redaktører Finn Gottrup og Tonny Karlsmark vurderet, at der er brug for en ny, revideret udgave, hvilket jeg er helt enig i. At bogen nu fylder 178 sider mere skal ikke afskrække nogen fra at læse den, tværtimod.

Bogens formål er at give en opdateret og samlet beskrivelse af baggrund, diagnose og behandling af alle typer sår. Den bygger på de seneste resultater inden for klinisk forskning og den i dag bedst kendte evidens. Bogen omhandler alt fra generelle principper for sårbehandling, diagnostiske metoder, oprettelse af sårjournal og database, medicinsk smertebehandling samt et helt nyt kapitel om sårbehandling og sundhedsøkonomi.

Sundhedsøkonomiens betydning bliver tydeliggjort for læseren allerede i begyndelsen af bogen. En folkesygdom er defineret ved at udgøre 1 pct. af befolkningen, og i Danmark regner man med, "at mere end 60.000 patienter har sår eller godt 1 pct., hvorfor det at have problemsår kan medregnes i gruppen af folkesygdomme" (F. Gottrup). Ligeledes kan vi senere læse, at en patient med venøse bensår i gennemsnit koster 47.000 kr. pr. år (Kolding Kommune), og så betaler patienterne alle bandager selv!

"Et meget groft og antagelsespræget skøn over de direkte behandlingsomkostninger i den primære sundhedstjeneste lyder på ca. 175 mio. kr. pr. år for skinnebenssår" (Kjeld Møller Pedersen). Omkostningerne for alle andre sår, deriblandt tryksår, er ikke medregnet.

Kirsten Müller er medforfatter på kapitlet "Sårbehandlingsprodukter", hvilket efter min mening har givet kapitlet en meget større praktisk tilgængelighed.

Alle sårtyper bliver behandlet hver for sig. Her finder man definition, ætiologi, anamnese, diagnose, behandling, opfølgning og visitation for hver enkelt sårtype. Det er et sandt opslagsværk. Til sidst skal nævnes Appendiks To, som indeholder "Såreksempler med Behandlingsforslag", - genialt.

Bogen er overskuelig og flot bygget op med en indholdsfortegnelse, der gør det nemt at finde rundt. Den indeholder beskrivende og tydelige figurer, tabeller og billeder. Sproget er letforståeligt, men på et tilpas højt niveau, så både læger og sygeplejersker får noget ud af det. Forfatterne, som skriver om hver sit kliniske fagområde, har stor viden og kompetence.

Alle sygeplejersker og læger i primær og sekundær sektor bør have adgang til et eksemplar, eftersom det netop er hos de patienter, som endnu ikke har fået sår, forebyggelsen starter.

Det er kun gennem øget viden om forebyggelse, diagnosticering og behandling af sår, de sundhedsmæssige omkostninger kan bringes ned.

Af Maria Plaschke, sårkonsulent, ansat i Gentofte Kommune.

Skrevet til sygeplejersker. Det mærker man

Tone Rustøen og Astrid Klopstad Wahl (red.)

Ulike tekster om smerte

Gyldendal Akademisk (N) 2008
384 sider - 445 nkr.

SY-2009-02%20(10)Hvordan defineres smerter? Hvordan kortlægges smerter? Hvordan behandles patienter med smerter?

De spørgsmål skal enhver sygeplejerske kunne svare på. Det er almen viden, men vil du alligevel gerne have opfrisket dine kundskaber om smertens fysiologi og de forskellige kortlægningsmodeller, så læs denne bog.

I bogens første del fås en almen indføring i smertebegrebet, men der er også mere specifikke afsnit om f.eks. smerter hos ældre og en artikel om den nyeste forskning om kønsforskelle i relation til smerter.

Hvad fortæller forskningen om psoriasis og smerter? Hvordan lærer man at leve med fantomsmerter? Hvordan håndterer man smerter i øjnene?

De spørgsmål skal enhver sygeplejerske ikke kunne svare på, men ønsker du at få en bredere viden om smerter på mere specifikke områder, så læs denne bog. Bogens andet hovedafsnit beskriver mange forskellige smertetilstande, som giver bogen en bredde, men ikke nødvendigvis den fulde dybde. Det er yderst interessant at læse om den nyeste forskning f.eks. om smerter hos demente, eller kræft og smerter, men det er næppe fyldestgørende, hvis det er den type patienter, der er ens daglige fokusområde.

Hvordan styrker jeg håbet hos en patient med smerter? Hvordan hænger smerter og livskvalitet sammen? Hvordan lærer jeg at kommunikere bedre med en patient, som har smerter?

I bogens tredje og sidste del relateres smerter til fænomener som håb, livskvalitet og mestring, og bogen sluttes af med et fremragende kapitel om, hvordan man kommunikerer med smertepatienter. Et afsnit, der kan gøre én klogere på sygeplejefaget som helhed.

Bogens formål er ikke at give et fuldstændigt billede af smerter og smertebehandling, men at kaste lys over områder der måske ikke har været så megen fokus på i tidligere lærebøger om smerter. Det formål er til fulde nået i bogen, som består af en artikelserie skrevet af norske forskere og undervisere. Bogen er norsk, men problemstillingerne er almene og den forskning, der er gjort rede for, beskriver dels forfatternes egen forskning, indeholder dels henvisninger til international forskning.

Bogen er skrevet til sygeplejersker. Det mærker man. Vel er der mange forskningsresultater, men kundskaben er hele tiden relateret til sygeplejen i praksis.

Sprogligt er bogen let at læse, hvis det da ikke lige er en hindring, at den er skrevet på norsk. Forfatterne er mange, det giver en forskellighed i indhold og form. De fleste er knyttet til afdelingen for sygeplejerskeuddannelsen ved Høgskolen i Oslo. Det mærker man i den pædagogiske vinkel, som de fleste artikler anslår.

- En bog til sygeplejersken i klinikken, du får så mange konkrete fif, som du kan bruge i din hverdag med smertepatienten.
- En bog til den sygeplejestuderende, du får så mange henvisninger til den nyeste forskning serveret på et sølvfad, lige til at bruge i din opgave.
- En bog til underviseren, bogen er fyldt af illustrationer og figurer, guf for en underviser.

Af Rita Nilsen, klinisk sygeplejespecialist, ansat på Diakonissestiftelsens Hospice i København

Konflikter er et grundvilkår i arbejdslivet

Jacob Alsted og Ditte Haslund

Ledelse og medarbejdere - samarbejdets psykologi

Forlaget Samfundslitteratur 2008
326 sider - 299 kr.

SY-2009-02%20(1)I alle organisationer udfoldes et emotionelt drama hver dag. At tro, at organisationer er præget af harmoni, fordragelighed, konsensus og fællesskab, er den rene fantasi. Organisationer er skueplads for konflikter.

På arbejdspladser er der magt, ubehag, tvivl, angst og såret selvrespekt. Dette er et grundvilkår for alle, også i ledelsesgruppen.

Er chefen opfarende eller passiv, leger med telefonen eller kigger ned i papirerne, når ubehagelige vibrationer er i luften, kan det være et symptom på et helt naturligt forsvar, som f.eks. dækker over, at han eller hun ikke fungerer i ledergruppen, føler sig under pres fra medarbejderne eller mærker, at den faglige identitet ikke bliver værdsat.

Bogen beskriver, at forholdet mellem leder og medarbejdere er et kompliceret forhold, der skal balancere mellem en række hensyn. Det teoretiske fundament i bogen er overvejende psykodynamisk og systemisk. Den psykologiske kontekst bliver med en flydende pen suppleret med forvaltningsteoretiske input. Denne teoretiske kobling er udført dygtigt og grundigt. Ved læsningen af bogen glemmer man, at det er to vidt forskellige teoretiske retninger, da forfatterne får de to teoretiske perspektiver til at komplementere hinanden, så man tror, det er en samlet teori om menneskets psykologi på arbejdspladsen. Det viser et stort teoretisk overblik og en formidlingsevne af høj kaliber.

Systemisk ledelse handler om, at organisationens bestanddel er relationerne mellem medlemmerne af organisationen. Organisationen holdes og bindes sammen af relationer mellem mennesker. Det er en central indsigt i systemteorien, at det er medlemmerne selv, som former organisationen. Når en kollega reagerer kritisk på et møde, er det relationerne omkring vedkommende, der er interessante at analysere, fordi det er relationerne, som påvirker adfærden. Det modsatte perspektiv er at lede isoleret efter årsagen hos personen selv.

Bogen fremhæver alle de gode teknikker fra dette paradigme, og de kritiske brod samt blinde vinkler ved denne teori bliver hentet fra forvaltningsteorien.

Dette supplement giver et grundigt og nuanceret billede af den empiri, bogen beskriver.

Systemisk teori forholder sig ikke til de personlige og organisatoriske magtforhold. Teorien er fattig
på perspektiver omkring interessekonflikter, personbundne aspekter, forskellige medarbejdergrupper eller køn. Det antages uproblematisk, at værdsættende anerkendelse og ligeværdig dialog skaber baggrund for fælles forståelse.

Man kan forenklet sige, at de blinde pletter ved systemisk teori er forvaltningsteoriens force.

Interesserede læsere med trang til viden om gruppeprocesser, individets rolle i grupper, ledelse, møder, relationer og lederens personlighed og påvirkning i organisationen får mange gode timer med denne bog i hånden.

Af Gitte Lindermann, cand.scient.pol. og sygeplejerske. Gitte Lindermann er specialkonsulent i Region Hovedstaden.