Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Første endometrioseklinik i Danmark

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for ambulatoriesygepleje. Hovedbudskabet er, at Danmarks første endometrioseklinik er åbnet den 1. september 2008 på Svendborg Sygehus, og sygeplejen udgør her en vigtig og selvstændig del.

Sygeplejersken 2009 nr. 3, s. 40-41

Af:

Vibeke Amelung, sygeplejerske

Afdeling D på Svendborg Sygehus har i mange år behandlet patienter med endometriose som en del af det samlede gynækologiske ambulatorium. Med baggrund i et ønske om videreudvikling af behandlingen og sygeplejen til kvinder med endometriose har vi pr. 1. september 2008 samlet patientgruppen i et specialambulatorium, i daglig tale "Endometrioseklinikken".

Klinikken er bemandet med læge og sygeplejerske med særlig kompetence og interesse inden for specialet. Aktuelt er endvidere tilknyttet en diætist og en sexolog, og vi arbejder på også at få fast tilknyttet psykolog, socialrådgiver og akupunktør.

Sygeplejen i klinikken

Lægen og sygeplejersken varetager sammen om formiddagen undersøgelser og behandling af nyhenviste patienter og patienter med problemer, der kræver lægefaglig intervention. Her oplyses kvinderne samtidig om den danske Endometrioseforening, og der gives links til artikler, bøger og den internationale Endometrioseforening.

Om eftermiddagen er ambulatoriet alene bemandet med en sygeplejerske.

Sygeplejersken varetager en bred vifte af sygeplejefaglige interventioner i form af behandling, forebyggelse og sundhedsfremme, vejledning og undervisning hos patienterne. Forebyggelse kan f.eks. være forebyggelse af obstipation hos kvinder med afføringsproblemer som følge af endometriose på og omkring tarmen. Her medinddrages også vores diætist, hos hvem kvinden kan få individuel vejledning. En anden hyppigt set sygeplejefaglig problemstilling hos kvinderne er smerter ved samleje. Her vejleder sygeplejersken i forhold til både smertestillende midler og samlejestillinger, der gør det muligt for kvinden at have et sexliv.

Sygeplejersken varetager endvidere halvårs og etårs kontroller og telefoniske konsultationer for patienter i behandlingsforløb.

Sygeplejerskens ydelser i sygeplejeambulatoriet bliver dokumenteret i et ambulant notat i den elektroniske patientjournal og kodet som et ambulant besøg, ligesom ydelsernes art og antal bliver registreret.

ygeplejersken kan altid kontakte lægen fra formiddagens konsultationer med henblik på lægefaglige spørgsmål, receptudskrivning og andet, der kræver lægens tilstedeværelse eller stillingtagen.

Ved særlige behov har patienterne mulighed for at kontakte deres sygeplejerske fra klinikken i den gynækologiske afdeling uden for ambulatoriets åbningstid.

Møde andre i samme situation

Endometriose er ofte en kronisk lidelse med store konsekvenser for de ramte (1), og mange kvinder har gavn af at tale med andre i samme situation. Sygeplejeambulatoriet om eftermiddagen er derfor tilrettelagt som et åbent ambulatorium, hvorved patienterne, der stort set alle kommer fra nærområdet, får mulighed for at møde hinanden. Dette er mere uformelt end ved møder i Endometrioseforeningen, hvor emnet er fastlagt på forhånd. Som led i kvalitetssikringen og det videre arbejde med klinikken indgår tilbagemeldinger fra patienterne som et vigtigt element.

Hilst velkommen

Endometrioseklinikken er den første af sin art i Danmark og er hilst velkommen af såvel patienter som Endometrioseforeningen som en anerkendelse af sygdommen. Også for det samlede gynækologiske ambulatorium på Svendborg Sygehus udgør klinikken et kvalitetsløft. Med uændrede omkostninger tilfører klinikken mere værdi til patientforløbene i form af øget kontinuitet, øget specialkompetence og øget mulighed for kontakt patienterne imellem.

Vibeke Amelung er sygeplejerske på afdeling DE, Odense Universitetshospital, Svendborg Sygehus,
Svendborg.

Litteratur

  • Kjer JJ, Kristensen J. Behandling af endometriose. Ugeskr Læger 2008;170(3):143.