Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker i røret letter kræftpatienters ambulante forløb

Hot hotline. Fire erfarne sygeplejersker sidder hver dag parate ved telefonerne for at besvare spørgsmål om sygdom og behandlingsforløb fra ambulante kræftpatienter og deres pårørende på Herlev Hospital. Også personalet nyder godt af den nye service.

Sygeplejersken 2009 nr. 3, s. 22-23

Af:

Christina Sommer, journalist

0309-23-01-2
En stor del af Rikke Andersens patientkontakt er telefonisk, men hun møder stadig mange af patienterne på gangen, her Preben Bartholdy, som desværre har fået et tilbagefald af sin kræftsygdom. Foto: Simon Knudsen

Klokken nærmer sig otte tirsdag morgen, og sygeplejerske Rikke Andersen er ved at iføre sig det trådløse headset til telefonen, som de næste syv timer udgør hendes bindeled til de ambulante patienter på Onkologisk Afdeling R på Herlev Hospital. Sammen med tre andre erfarne sygeplejersker sidder hun hver dag klar ved telefonerne i det såkaldte Informations- og kontaktcenter og besvarer alle tænkelige spørgsmål om sygdom og behandlingsforløb.

Personalet på afdeling R er opdelt i fire team, der koncentrerer sig om hver deres gruppe af kræftsygdomme, og opdelingen går igen i centret, hvor Rikke Andersen tager sig af opkald fra patienter med mave-tarm-kræft-sygdomme, men også deres pårørende. Opkald om ændring af mødetid, spørgsmål om behandling, bivirkninger og støttemuligheder til akutte problemer og de mange tanker, der trænger sig på, når den sidste tid er nær.

"Især pårørende er en forsømt gruppe, som ofte ikke aner deres levende råd. Vi har dog en klar politik om, at vi ikke taler med de pårørende bag patienternes ryg," siger Rikke Andersen.

Sygeplejerskerne beder ret tidligt om patientens cpr-nummer, så de kan kalde patientens data frem på skærmen fra den elektroniske patientjournal. Alle opkald registreres desuden elektronisk - hvad handlede det om, hvilke aftaler lavede de med patienten etc.

"Vi kan ofte svare på patienternes spørgsmål med det samme, og ellers giver vi hurtigt beskeden videre til den relevante kollega eller kontakter selv teamet og får et svar, som vi kan gå videre med. Mange patienter er overraskede og glade over, hvor hurtigt vi ringer tilbage. Og derudover betyder det også meget, at det er den samme sygeplejerske, de får i røret hver gang," siger Rikke Andersen.

Men også kollegerne på afdeling R er begejstrede for det nye center. Tidligere henvendte patienterne sig direkte til de enkelte team, og det var langtfra hensigtsmæssigt, fortæller afdelingssygeplejerske og projektleder Helle Skov Lund.

"Hvert team havde f.eks. deres egne åbningstider, og det var ikke altid den, der kunne svare på spørgsmålet, der tog telefonen, eller også blev man afbrudt midt i et eller andet. Opkaldene stressede personalet så meget, at det faktisk førte til et påbud i en arbejdspladsvurdering," fortæller Helle Skov Lund.

Siden Informations- og kontaktcentret åbnede i marts 2008, har det modtaget små 6.800 opkald. Projektet er ved at blive evalueret, og midt i februar tager hospitalets ledelse stilling til, om centret skal gøres permanent.

Hvad skal man kunne som sygeplejerske for at arbejde her?
"Det er en stor fordel at have arbejdet på et ambulatorium, og så skal man have en vis erfaring og lidt is i maven. Nogle gange er vi de første til at vurdere, om patienten har det så dårligt, at han straks skal indlægges," siger Rikke Andersen. 

DIN BEDSTE OPLEVELSE MED EN PATIEN I SIDSTE UGE?

"Jeg har lige haft en midaldrende mand i røret, som passer sin kræftsyge kone alene uden nogen form for hjælp, samtidig med at han arbejder. Jeg kunne høre, at han var lige ved at bryde sammen, og vi fik en god snak om, hvor han kunne søge hjælp og støtte ved at kontakte hjemmesygeplejen og etablere en god kontakt til egen læge."