Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sørg for at anmelde jeres brystkræft

Princip. Mette Bøgeskov-Jensen fik brystkræft og søgte erstatning efter næsten et årti med nattevagter. Hun fik afslag på sin anmeldelse, men opfordrer andre sygeplejersker til at søge erstatning.

Sygeplejersken 2009 nr. 4, s. 20

Af:

Rebekka Holm Andersen, journalist

SY-2009-04-14e
Mette Bøgeskov-Jensen søgte erstatning for at gøre opmærksom på en mulig sammenhæng mellem brystkræft og natarbejde.
Foto: Michael Bo Rasmussen  

I dag er sygeplejerske Mette Bøgeskov-Jensen rask. Men i sommeren 2003 mærkede hun en knude i sit venstre bryst og fik konstateret brystkræft. Hun fik fjernet brystet, og fordi hun opdagede det hurtigt, slap hun for kemoterapi.

I 2007 blev hun opmærksom på, at der kunne være en sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft, og gik derefter til egen læge og fik lavet en anmeldelse til arbejdsskadestyrelsen.

"Jeg synes, at det var vigtigt at anmelde det af principielle årsager og for, at jeg kunne indgå i statistikken. På den måde er der mere materiale til Arbejdsskadestyrelsen, og det er vigtigt at fremhæve, at det er nemt at søge erstatning," siger hun.

For at kunne få erstatning har Erhvervssygdomsudvalget besluttet, at man skal have haft natarbejde i 20 år. Mette Bøgeskov-Jensen kunne godt se, at hun ikke kunne opfylde det krav, og blev derfor ikke skuffet over at få afslag.

"Jeg er glad for, at jeg højst sandsynligt ikke er blevet syg af mit arbejde. Men jeg håber da, at flere sygeplejersker vil anmelde deres sygdom, selvom de ikke har haft natarbejde i 20 år. Det er vigtigt, at der kommer fokus på problemet," fortæller hun.

Risikoen for at få brystkræft bliver højere med alderen, fordi man kan have været udsat for kræftfremkaldende faktorer i livet. Derfor undrer hun sig over grænsen ved 20 år. Hun synes, det er højt sat, da hun mener, at de fleste sygeplejersker vil være forholdsvis gamle, når de har haft natarbejde i 20 år.

Men om hendes brystkræft skyldes de ca. otte års natarbejde, er Mette Bøgeskov-Jensen i tvivl om.

"Jeg lever et sundt og aktivt liv, men jeg har ikke fået børn og har ikke kendskab til min families sygdomshistorie, da jeg er adopteret. Det kan være faktorer, der har medvirket til min brystkræft," siger hun.

I dag er Mette Bøgeskov-Jensen ansat i dialysen for nyrepatienter på Aalborg Sygehus. Hun valgte at skifte arbejde, fordi hun trængte til nye udfordringer, men også for at slippe for natarbejdet.

"Jeg er da bekymret for at få brystkræft igen, og jeg kunne også mærke på mig selv, at der gik flere og flere dage, inden jeg kom ovenpå igen efter en nattevagt. Livet er for kort til at være træt og uoplagt," forklarer hun.

Selvom hun har arbejdet som anæstesisygeplejerske i 13 år med skiftende nattevagter, så er brystkræft og natarbejdet aldrig noget, der er blevet talt om blandt hendes kollegaer.

"Det undrer mig, at vi som sygeplejersker ikke taler om det, når vi er så mange, der har natarbejde, men jeg synes heller ikke, at der har været så meget fokus på det i medierne, herunder vores fagblad," siger hun.