Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Udfordringen: Nu kan fremtiden bare komme an!

Faglig fremdrift. Flere psykisk syge, misbrugere og komplekse borgere er bare nogle af de nye udfordringer, som hjemmesygeplejerskerne i Frederikshavn Kommune har fået bedre redskaber til at håndtere. Et udviklingsprojekt har også givet dem tættere sammenhold og øget faglig stolthed.

Sygeplejersken 2009 nr. 5, s. 26-27

Af:

Christina Sommer, journalist

SY-2009-05-26aIllustration: Lars Andersen

I december sidste år kunne hjemmesygeplejerske Charlotte Lyng tilføje titlen som forfatter på sit visitkort.

Sammen med sine 120 kolleger i Frederikshavn Kommune har hun skrevet bogen "Hjemmesygeplejersker i fremdrift", der både er et resultat af og et værktøj til at håndtere de mange nye udfordringer for kommunens hjemmesygeplejersker som flere komplekse plejeopgaver, flere psykisk syge og misbrugere og flere borgere med kroniske sygdomme.

Dertil kommer også de nye kommunegrænser, som har betydet, at Charlotte Lyng nu har 120 kolleger i den nye Frederikshavn Kommune, som strækker sig fra Skagen i nord til Sæby i syd, mod tidligere 80 kolleger i den gamle Frederikshavn Kommune, hvor hun har arbejdet siden 1995.

Udviklingsprojektet blev skudt i gang med en konference i slutningen af 2006, hvor sammenlægningen af Skagen, Frederikshavn og Sæby Kommuner endnu ikke var effektueret. Men alle blev inviteret med fra start, til hjemmesygeplejerskernes store glæde.

"Det var dejligt at opleve, at kommunen gerne ville udvikle mig og mine kolleger. Det signalerer, at man tager vores fag og indsats alvorligt. Og det var en stor oplevelse at få lov til at diskutere med alle mine kolleger," fortæller Charlotte Lyng.

Fælles sprog og værdinormer

Projektet fik navnet Cafélysator, som dækkede over, at arbejdet skulle foregå "et lunt og godt sted, hvor hjemmesygeplejerskerne frit kunne reflektere over deres hverdag og diskutere virkeligheden med kollegerne".

Ved kickoff-konferencen i 2006 fik hjemmesygeplejerskerne sat ord på aktuelle udfordringer og de fire områder, der også blev overskrifterne på de fire hovedkapitler i bogen: Omsorg, Sygeplejefaglig rolle, Udvikling og rådgivning samt Sundhedsfremme.

Områderne blev behandlet på hver deres temadag i løbet af de næste to år, og efter hver temadag gik en fjerdedel af hjemmesygeplejerskerne sammen i en såkaldt klasse, som samlede op og forfattede råteksten til kapitlerne.

Hvert kapitel blev derefter færdigskrevet af en lille arbejdsgruppe bestående af bl.a. sygeplejerske og udviklingskonsulent i Frederikshavn Kommune, Anne Abildgaard, og til sidst redigeret af ledergruppen. Ifølge Anne Abildgaard har forløbet først og fremmest været med til at give hjemmesygeplejerskerne et fælles fagligt fundament og en parathed til at møde fremtidens udfordringer. Det er Charlotte Lyng enig i.

"Vi har fået et fælles sprog og fælles værdinormer, som vi arbejder ud fra. Vi skal ikke være 100 pct. ens, men nu ved alle, hvad vi taler om, når vi siger omsorg eller sundhedsfremme," siger hun.

Bevidste om kollegers kompetencer

Netop spørgsmålet om at være 100 pct. ens eller ej kunne nemt komme til at fylde meget i en ny kommune, hvor tre kommuners hjemmepleje "pludselig" blev slået sammen til én. Men bekymringer i den anledning har vist sig overflødige, i hvert fald i Frederikshavn Kommune.

"Vi har hele tiden holdt fokus på sagen, nemlig hjemmesygeplejen og de udfordringer, vi står over for lige nu rent fagligt. Om det er derfor, der ikke er så stor forskel på hjemmesygeplejen i Skagen og Frederikshavn, skal jeg ikke kunne sige, men det har det i hvert fald vist sig, at der ikke er," siger Anne Abildgaard.

De 120 hjemmesygeplejersker sidder godt spredt i fem geografiske områder, men også de afstande har Cafélysator været med til at mindske, fortæller Charlotte Lyng.

"Temadagene har givet os et enormt fællesskab. Jeg er blevet bedre til at forstå mine kolleger og den måde, de arbejder på. Vi har lært hinanden at kende og er blevet bevidste om, hvilke kompetencer kolleger ligger inde med rundt omkring. Og vi er ikke blege for at ringe til hinanden, hvis vi har brug for at vende en problemstilling," siger hun.

Et nyt omsorgsspil

Diskussionerne i Cafélysator har taget udgangspunkt i både teori og praksis, og det har som sagt givet en række redskaber til, hvordan hjemmesygeplejerskerne kan håndtere nye udfordringer, gerne på nye måder. I bogen gennemgår kapitlet Sygefaglig rolle f.eks. forskellige værktøjer som brug af specialistsygeplejersker eller samarbejde med den praktiserende læge og beskriver med konkrete løsningsforslag, hvordan de kan anvendes på de enkelte udfordringer.

Kapitlet Omsorg har bl.a. resulteret i et omsorgsspil, som kan hjælpe hjemmesygeplejerskerne med at få et overblik over, om deres handlinger resulterer i hhv. uhensigtsmæssig omsorg, hensigtsmæssig omsorg, hensigtsmæssig egenomsorg og uhensigtsmæssig egenomsorg.

"Man kan tage spillet frem og bruge til at reflektere over sin borger alene eller sammen med kolleger, hvis man synes, man er kørt fast i et plejeforløb," fortæller Anne Abildgaard.

Cafélysator er formelt slut nu. Den sidste temadag i begyndelsen af februar i år blev brugt til at diskutere, hvilke kurser og hvilken kompetenceudvikling der nu er brug for både centralt og i de forskellige områder.

Anne Abildgaard og Charlotte Lyng er dog sikre på, at fremtiden vil byde på flere temadage.

"Jeg synes altid, vi har vægtet fagligheden højt i vores arbejde, men Cafélysator har givet mig en øget faglig stolthed, og diskussionerne fortsætter ud over temadagene. Mine grundlæggende principper har ikke ændret sig, men jeg er blevet mere bevidst om dem. Der er blevet sat ord på en masse tavs viden," siger Charlotte Lyng.

UDFORDRINGEN

Udfordringen: At ruste kommunens 120 hjemmesygeplejersker til nye opgaver som flere psykisk syge og misbrugere, flere komplekse borgere og sundhedsfremme.

Arbejdspladsen: Ældreafdelingen i Frederikshavn Kommune.

Det gjorde de: De seneste to år har hjemmesygeplejerskerne været samlet til i alt seks temadage for at diskutere faglighed, udfordringer og redskaber.

Det har de opnået: En større faglig bevidsthed, tættere sammenhold og en bog, der sætter ord på sygeplejen og den tavse viden og giver en række konkrete redskaber til at løse opgaver på.

Det er de stolte af: At have et fælles begrebsapparat og en fælles faglig forståelse til at arbejde ud fra.

Det slås de stadig med: At få konkretiseret strategien for hjemmesygeplejerskernes fremtidige kompetenceudvikling