Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 faglige minutter: Når mindre er mere

Hm, noget, der kan få trivsel og vækst til at stige, mens angst og smerte dæmpes? Ka’ vi få det som en pille?

Sygeplejersken 2009 nr. 9, s. 66

Af:

Maja Skau-Olsen, sygeplejerske

Vestlig medicin virker. Ingen tvivl om det. Den redder liv og er en forbedring af tidligere tiders muligheder. Men fremskridtene er ikke gratis! Og jeg mener ikke kun pengemæssigt. Selv om operationer er hverdagsforeteelser, er de ikke risikofri. Og lægemidler har ikke kun ubehagelige bivirkninger, men er også direkte årsag til dødsfald, ikke mindst når mange forskellige stoffer blandes i den samme krop.

Så hvad nu hvis vi ved hjælp af lavteknologiske og ikke-invasive midler kunne opnå det samme som gennem regulering via medicin" Ved bevidst at aktivere kroppens egne selvhelbredende kræfter" Denne tanke, der mere og mere understøttes af nutidig forskning, har rødder tilbage til Hippokrates og er også central i sygeplejens historie. Som Florence Nightingale udtrykker det: "Så rodfæstet og universel er overbevisningen, at det at give medicin er at gøre noget, eller rettere at gøre alt. At give luft, varme, renhed, det er derimod at gøre ingenting. Sygeplejens grundlæggende element er så lidt forstået!"

Er det sådan, at det, der fylder mest, også altid betyder mest" Nogle gange er mindre mere.

F.eks. aktiv, bevidst brug af musik, dufte, afspænding, meditation, positiv berøring. Ikke kun pga. velvære, forskning understøtter faktisk, at disse tiltag har markante fysiologiske virkninger. F.eks. ved vi, at berøring, som opleves respektfuld og nærværende, har fantastisk god virkning og er essentiel for børns normale udvikling. Bl.a. pga. den frigivelse af endorfiner og oxytocin, som det udløser. Den svenske læge Kerstin Moberg har i traditionelle forsøg med rotter forsket i oxytocins virkning, og hendes resultater er bemærkelsesværdige. Oxytocin har ikke kun betydning ved fødsel og amning, men fungerer overordnet som et antistresshormon hos både mænd og kvinder. Det sænker blodtrykket og korti-solniveauet, hæver smertetærsklen samt stimulerer vækst, heling og næringsoptagelse. Det dæmper angst og fremmer nysgerrighed. Selv det sociale styrkes, idet tillid og omsorg mellem mennesker øges.

Hm, noget, der kan få trivsel og vækst til at stige, mens angst og smerte dæmpes" Ka' vi få det som en pille"

Men hvorfor ikke få kroppen til selv at udløse disse stoffer" At give lægemidler, der efterligner kroppens naturlige funktion, er og bliver en forenkling. De naturlige stoffer er flygtige og nedbrydes straks efter deres mission for at erstattes af andre i en elegant vekslen. Lægemidler skabt med lang levetid for øje er kendt for at give bivirkninger. Et godt eksempel er morfin, som vi alle kender bivirkningerne af, mens de naturlige endorfiner, som kroppen selv producerer, ikke giver bivirkninger.

Lad os omfavne den hastigt voksende mængde viden, og lad vores patienter få gavn af den. Mere forskning i de allerede eksisterende komplementære terapier. Udvikling af nye, der trækker essensen af det, der virker, frem, uden nødvendigvis at skulle indbefatte f.eks. en østlig kulturel forståelse. Det er en spændende tid, vi lever i. Mon vore tipoldebørn en dag vil se på vores nutidige sygdomsvæsen med undren" Tænk engang, man forsøgte at helbrede med klodset medicin i stedet for med velvalgte påvirkninger at stimulere kroppen til at finde ligevægt igen.

Klummen ”5 faglige minutter” er en personlig tekst, som gør rede for sit indhold ved hjælp af fortællinger, skrøner, citater m.m. En klummeskriver skal ikke følge almindelige journalistiske krav om saglig, objektiv gengivelse af kendsgerninger.