Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fast tilbud om krisepsykolog

Debriefing. Sygehus Sønderjylland tager i dag rutinemæssigt hånd om medarbejdere, der oplever overgreb eller trusler fra patienter.

Sygeplejersken 2009 nr. 9, s. 24-25

Af:

Annette Hagerup, journalist

Hvis Berit Bendtsen eller en af hendes kolleger i dag var blevet udsat for et overgreb på Sønderborg Sygehus, ville de omgående få tilbud om hjælp fra en krisepsykolog. Det garanterer HR-chef Tore Østergaard, Sygehus Sønderjylland. Tore Østergaard har kun været ansat som HR-chef siden 1999 og kender ikke Berit Bendtsens sag.

"Vi har aldrig været involveret i sagen, som heller ikke har været ført mod os," siger Tore Østergaard og afviser, at Sønderborg Sygehus skulle have mulighed for at kompensere Berit Bendtsen for overgrebet.

"Når en erstatningssag, som i det her beskrevne tilfælde, er afgjort af en offentlig myndighed, så har vi ikke nogen mulighed for at yde erstatning på egen hånd. Vi har slet ikke hjemmel til at bruge skatteborgernes penge på den måde," fortæller Tore Østergaard.

"Men jeg håber, vores system er så meget bedre i dag, at Berit Bendtsens ubehagelige oplevelser på Sønderborg Sygehus ikke vil kunne gentage sig. Det er en meget ulykkelig sag, og jeg kan kun beklage, at hun ikke har fået hjælp," siger HR-chefen. Når det er sagt, vil han ikke give sig af med at vurdere sagsforløbet her 15 år efter.

"Det er umuligt for mig at bedømme, om ledelsen gjorde, hvad den skulle i situationen. Et forløb som det her beskrevne er kun muligt, hvis den pågældende sygeplejerske omgiver sig med total tavshed. Og det blev hun jo desværre truet til at gøre. Jeg kan kun opfordre medarbejdere, der kommer ud for overfald, vold eller forsøg på det, til at fortælle kolleger og ledelse om det. Det er absolut ikke noget, man skal gå alene med," siger HR-chefen.

Nær ved-hændelser

Sygehus Sønderjylland var et af de første danske sygehuse, der blev arbejdsmiljøcertificeret, og sygehusene har ifølge Tore Østergaard stort fokus på sygehuspersonalets sikkerhed.

"Vi opererer ikke kun med deciderede overgreb og trusler, men også med begrebet "nær ved-hændelser". I dag vil ethvert overgreb eller tilløb til noget lignende blive noteret, og der vil også ske en opfølgning. Desværre har Berit Bendtsens sag aldrig været registreret på Sønderborg Sygehus. Det kan jeg forsikre, at den ville blive, hvis det var sket i dag. Der er heldigvis meget mere åbenhed omkring seksuelle krænkelser, end der var tilbage i 1994. Det er afgørende, at medarbejderne ikke plages af skyldfølelse, hvis de udsættes for et overgreb. Og det er vigtigt, at hændelsen bliver talt igennem med de involverede," siger HR-chef Tore Østergaard.

Ny voldspolitik

Sygehus Sønderjylland er i øjeblikket i gang med at implementere en helt ny voldspolitik. HR-konsulent Stine Juel Christoffersen har udarbejdet en skabelon, som kan tilpasses hverdagen på de mange forskellige afdelinger.

"Der er brug for helt klare retningslinjer, så alle ved, hvad de skal gøre, den dag situationen opstår. Hvad kan man forvente af kollegerne, og hvad skal man selv gøre" Hvem i ledelsen har ansvar for at anmelde mulige overgreb" Og hvem tager sig i den aktuelle situation af den kollega, der måske er blevet truet" Etc."

Hvis der er behov for det, kan der også tilbydes psykologhjælp via et nystartet psykolognetværk i det sønderjyske. Stine Juel Christoffersen fortæller, at en enkelt afdækkende samtale helt tidligt i forløbet i mange tilfælde kan være tilstrækkelig. Men der er også mulighed for længere psykologforløb, hvis det skønnes nødvendigt.

"Kollegial debriefing har også vist sig at være et værdifuldt redskab. Det er vigtigt, der er nogle kolleger at læsse af til, lige når skaden er sket, så den forurettede kan få tømt sit hoved for alle de tanker, der myldrer rundt lige efter hændelsen. Når det første chok har lagt sig, kan der være behov for yderligere samtaler. Offeret er måske blevet bange for at vende tilbage til arbejdet og har brug for at vende sine tanker endnu en gang med en kollega," siger Stine Juel Christoffersen.

OPLÆG TIL VOLDSBEREDSKAB

Sygehus Sønderjylland, der omfatter sygehusene i Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder, er i gang med at implementere en ny voldspolitik. Planen indebærer, at hver enkelt sygehusafdeling gennem sit lokale MED-udvalg skal udarbejde en individuel handlingsplan. Oplægget til afdelingerne ser sådan ud:

Under episoden:

  • Når en situation tilspidser, vil vi ...
  • Hvis en medarbejder bliver truet, chikaneret eller angrebet, skal han/hun ...
  • Hvis man ser en kollega blive truet, chikaneret eller angrebet, skal man ...

Umiddelbart efter episoden:

  • Nærmeste leder orienteres inden for ... minutter/timer.
  • X har ansvar for at indkalde erstatningspersonale.
  • Vi sikrer, at den skadelidte medarbejder ikke er alene, når han/hun kommer hjem.
  • Vi sørger evt. for hjemtransport.

Forebyggelse af vold, trusler og chikane:

  • Forsøg med konfliktdæmpende kommunikation.
  • Grundig instruktion af nyansatte. 
  • Kortlæg, om der er et mønster for, hvornår truende situationer opstår: Er det i vagtskiftet? Når patienter skal vente? Når der uddeles medicin? Kan arbejdet evt. tilrettelægges anderledes for at bryde dette mønster?
  • Vær opmærksom på, hvilke signaler der indikerer, at en situation er potentielt farlig. Kropssprog, sprog, stemning, stressniveau hos patient, kolleger og én selv. Hvad skal man holde øje med?

Kilde: Sygehus Sønderjylland