Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mit holdepunkt: Høvdingen fra Riget

Anne Sofie Lunau blev landskendt på tv i programmet "Høvdingebold". Til daglig er hun sygeplejerske på Rigshospitalets afsnit for knoglemarvstransplantation.

Sygeplejersken 2009 nr. 9, s. 28-29

Af:

Sine Barret-Madsen, journalist

SY-2009-09-28b

Foto: Simon Knudsen

Da kampen gik løs søndag den 15. marts 2009, var der ikke en eneste klokke, der ringede på afdelingen, der huser kræftpatienter, som er indlagt under en knoglemarvstransplantation eller på grund af komplikationer til transplantationen.

Desværre lykkedes det ikke holdet at komme videre, men til gengæld har den intensive træning før tv-programmets start betydet, at samarbejdet på afdelingen er blevet styrket.

Til daglig arbejder Anne Sofie Lunau med patienter, som lider af forskellige former for leukæmi. Patienterne bliver indstillet til behandling alt efter, hvilken form for leukæmi de har, og hvor de tidligere har responderet på kemoterapibehandling. Det er den eneste afdeling i landet, der arbejder med knoglemarvstransplantation.  

Afdelingens tre transplantationskoordinatorer har bl.a. til opgave at søge en donor til patienten, som kan være beslægtet eller ubeslægtet. Hvis donoren er ubeslægtet, rejser Anne Sofie Lunau ud og henter stamcellerne til transplantationen. Sidste gang, hun rejste, var hun i Hannover i Tyskland.

Min funktion

"Noget af det spændende ved arbejdet er, at jeg kan være med til at gøre kritisk syge mennesker sygdomsfrie med kun få komplikationer af forskellig sværhedsgrad. Men arbejdet stiller også nogle høje krav til os sygeplejersker, fordi komplikationer til transplantationer kan forekomme i alle organer, og derfor skal vi være opmærksomme på symptomer fra hele kroppen."

Lige nu

"I øjeblikket arbejder vi med et projekt, hvor alle patienter, der har fået anlagt et centralt venekateter, CVK, lige under kravebenet, selv skal lære at tage blodprøver fra kateteret. Vi trækker normalt blodprøver på CVK'et, men patienterne er ofte meget følsomme over for fremmede bakterier, fordi deres immunforsvar er helt nede. Og fordi det er svært for os at undgå at komme i kontakt med bakterier på arbejdet, er det bedre, at patienterne gør det selv og i højere grad kun kommer i kontakt med deres egne baciller."

Om fem år

"Jeg har en drøm om at komme ind på jordemoderskolen - det må være fantastisk at arbejde med det akutte, hvor det er nu og her, der skal handles ved f.eks. en fødsel. Det stiller nogle høje krav til den, der står med det, fordi man skal holde hovedet koldt." 

TING, SOM ER VIGTIGE FOR MIG

"At løbe er en vitaminpille for mig. Hvis jeg har en dårlig dag, så bliver den god, når jeg har været ude og løbe. Det giver mental styrke og en masse energi."

"Jeg svømmer i havet, men det er mest fra omkring maj måned. Jeg elsker den friske fornemmelse, man får af det kolde vand og huden, der prikker på hele kroppen bagefter."

"Jeg vinterbader og forsøger at gøre det dagligt i en klub på Dragør, jeg er medlem af. Det giver mig et kick, og så får man flot hud af det."

"Min mobil er helt uundværlig. Jeg er ikke så meget hjemme, så det betyder meget for mig, at jeg kan komme i kontakt med folk."

"Jeg kan ikke undvære min kalender i et job med mange skiftende vagter. Det kræver nogle gange et større koordineringsarbejde."

"Hvis min lejlighed brændte, ville jeg redde mit armbåndsur. Det er fra 1968, og jeg fik det af mine forældre, da jeg blev færdig som sygeplejerske."

"Jeg læste om en kemikalietest fra Greenpeace, hvor otte kendte danske kvinder deltog. De var alle fyldt med kemikalier, og siden da har jeg kun købt "rene" produkter."