Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2010 nr. 19, s. 26-27

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Den rå børste bliver sat til vægs

Inti Chavez Perez

Respekt drenge!

Høst & Søn 2010
168 sider – 199,95 kr.

SY-2010-19%20(19)”Husk, intet kan ødelægge en scoring lige så effektivt, som hvis du begynder at brække dig”, lyder et af de gode råd, som Inti Chavez Perez videregiver, som en anden erfaren, indsigts- og omsorgsfuld storebror til sine yngre brødre.

Fakta om krop og sex har fået tilsat ingrediensen respekt, så titlen borger for indholdet. Bogens målgruppe er teenagedrenge, lige fra den nyslåede teenager til den mere erfarne udi hormoner og hvad dertil hører.

Der er guidede ture rundt i både pige- og drengekroppen og konkrete anvisninger på onani, flirt, kys og sex.

Drengerollen bliver sat under lup, den rå børste sat til vægs, og drengene opfordres til at respektere både sig selv og deres medbrødre- og søstre i tanke og handling. Indvandrerdrengene får et hint om at lade deres søstre have deres privatliv i fred.

”Respekt er grundlaget for god sex og god kærlighed. Mødes man med respekt, bliver sex på begge parters vilkår, og begge kan nyde det.” J

a- og nejsignaler beskrives meget konkret som alt andet i bogen. Seksualiteten kan være rettet mod eget eller det modsatte køn, begge dele er viet plads.

Sproget er lige ud ad landevejen med et lixtal, der kan klares af de fleste. Det er en fortælling krydret med holdninger, eksempler og cases. Det er en bog, man kan give den unge i hånden eller tage udgangspunkt i i seksualundervisningen i folkeskolens ældste klasser. Også til unge, som har behov for meget konkret guidning, vil den være velegnet.

 Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske i Furesø Kommune.

En bog, ikke en bakke til shots

Christian Graugaard

Kun for drenge

Værd at vide om krop, følelser og sex

Politikens Forlag 2010
144 sider – 200 kr.

SY-2010-19%20(20)”Hvis der er to ting, teenagere ikke orker, så er det selvhjælpsbøger og belærende voksne. Så på en måde kan jeg sagtens forstå, hvis du allerede nu overvejer at bytte denne bog til nogle fede tegneserier eller bruge den som bakke, når der skal serveres shots til drengene på lørdag (jeg vil tro, der kan stå cirka otte på den).”

Sådan skriver Christian Graugaard i indledningen til denne oplysnings- og opslagsbog til teenagedrenge om krop, følelser, forelskelse, sex, sundhed, sygdom, kammeratskab, kærester, forældre og søskende.

De lidt teksttætte sider er brudt op af humoristiske illustrationer og af faktabokse, som appellerer til videbegærlige drenge, f.eks. denne:

”Der er mere end 100 mio. sædceller i en udløsning. Det svarer rundt regnet til hele Mexicos befolkning. De bevæger sig fremad med en hastighed på op til tre mm i minuttet – eller for at tale i bilsprog: 0,00018 km i timen. Det lyder måske ikke af meget, men husk lige, at en sædcelle er 68.000 gange kortere end en Fiat Punto!”

Christian Graugaard har et godt overblik og kommer rundt om alle tænkelige emner relateret til drenge og pubertet. Sundhed, konflikter med forældre, at blive ven med sig selv, førstehjælpskursus i sex – både solo og med piger og fyre, sexproblemer, prævention og sexsygdomme, lynkursus i piger, deres indretning, og fup og fakta om, hvad der siges om dem.

Som opslagsbog er den velfungerende. Der er et fyldigt stikordsregister og henvisning til beslægtede afsnit under mange af kapitlerne.

Der er en litteraturliste med forslag til andre bøger om emnet og adresser til hjemmesider med oplysning og rådgivning for unge. Det er sandsynligvis de færreste drenge, som vil læse bogen fra ende til anden.

Man skal være både læseglad og læsevant for ikke at kløjes i de mange bogstaver, men med et par gode råd om, hvordan man finder frem til det, der er værd at vide aktuelt, kan den undgå vanskæbnen: at blive klistret ind i shots.  

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske i Furesø Kommune.

Omsorg med, ikke omsorg for den sindslidende

Lene Falgaard Eplov m.fl.

Psykiatrisk og psykosocial rehabilitering – en recoveryorienteret tilgang

Munksgaard 2010
256 sider – 278 kr.

SY-2010-19%20(21)En lærebog med fokus på rehabilitering i forbindelse med psykisk sygdom er en nyskabelse. Specialet er nyt og har taget sin begyndelse på

Projektenheden for psykiatrisk rehabilitering på Psykiatrisk Center Ballerup, hvor redaktørerne af bogen i større eller mindre grad er tilknyttede.

Bidragene til bogen er leveret af fagpersoner fra behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien samt repræsentanter for pårørende- og brugerorganisationer. Denne mangfoldighed i forfatterkollegiet illustrerer kompleksiteten og de perspektiver, der er nødvendige at medtænke, når rehabilitering ved psykisk sygdom skal beskrives.

Bogen beskriver behovet for, at recovery bliver en integreret del af indsatsen over for mennesker med sindslidelser. Recoverytankegangen henviser til den proces, som den psykisk syge selv gennemgår i bestræbelserne på at opnå et så selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt.

Rehabilitering beskriver processen fra de professionelles side og består af en række indsatser, som foretages i et samarbejde mellem de professionelle og det enkelte individ.

Rehabilitering ved psykisk sygdom har en bio-psyko-social forståelsesmodel som overordnet teoretisk ramme, og der fokuseres i særlig grad på patientens ressourcer, egne mål og selvbestemmelsesret. Det understreges, at rehabilitering ikke kan gennemføres som en standardiseret pakkeløsning på grund af de mange faktorer, der spiller ind på rehabiliteringsprocessen.

Behandling og rehabilitering ses som to integrerede størrelser, der må gå hånd i hånd og understøtte den enkeltes recoveryproces. Bogen er kontroversiel i forhold til traditionel medicinsk tankegang.

Rehabiliteringsperspektivet indebærer, at der fokuseres på funktionsniveau og livskvalitet, som må tages i betragtning, når den medikamentelle behandling tilrettelægges. Den lægelige indsats er en vigtig del af behandlingen, men den skal koordineres med de øvrige tværfaglige indsatser, som bør ses som ligeværdige.

For psykiatriske sygeplejersker gælder det, at enhver paternalistisk indfaldsvinkel må vige pladsen for begreber som empowerment, deltagelse, samarbejde, partnerskab og ansvarsdeling. Det lyder umiddelbart indlysende, men det indebærer en stadig refleksion over praksis og over den traditionelle opfattelse af begrebet omsorg, hvor sygeplejersken drager omsorg for et lidende menneske.

Man bør i højere grad udvikle en praksis, hvor der drages omsorg med det menneske, der lider. I bogen berøres historie og teori bag recovery, de eksisterende metoder til rehabilitering, de fremtidige udfordringer, organisationsforhold samt lovgivning.

Rehabilitering ved psykisk sygdom må betragtes som et selvstændigt speciale, der kræver forskning, metodeudvikling, uddannelse af personale og udvikling af en praksis på baggrund af en tværsektoriel og tværfagligt funderet teoretisk ramme.

Der er et stykke vej endnu, men bogen er et kærkomment bidrag til processen.

Af Sonja Bech, afdelingssygeplejerske, distriktspsykiatrien i Virum.