Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fra praktikant til prof: Det er fedt at vise, hvad man har lært

Nyuddannet. Sygeplejerske Camilla Kure blev færdiguddannet i slutningen af januar i år. 1. februar tog hun springet fra studerende med sikkerhedsnet til professionel sygeplejerske med eget ansvar. Det har været gnidningsfrit, men med et par overraskelser undervejs.

Sygeplejersken 2010 nr. 5, s. 24-25

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

0510-24-01-1
Foto: Søren Svendsen

25-årige Camilla Kure er fortsat, hvor hun slap uddannelsen til sygeplejerske. Som sygeplejestuderende var hun på sjette semester i specialepraktik på Holbæk Sygehus' dialyseafdeling. I dag er hun tilbage på afdelingen som færdiguddannet sygeplejerske. Overgangen fra studerende til sygeplejerske betyder meget mere ansvar, men det er fedt endelig at få prøvet kræfter af med alt det, der er lært undervejs i uddannelsen, fortæller hun:

"En af forskellene på at være under uddannelse og være færdiguddannet er helt klart det ansvar, der følger med. Før var jeg vant til, at der var en, der åndede mig i nakken og godkendte alt, jeg lavede. Nu er der ingen, der kigger med, og jeg har opgaver, som f.eks. at sætte blod op, jeg ikke tidligere har måttet varetage. Det kan godt virke overvældende, men det er også skønt at kunne gøre de ting nu," siger hun.

Mere anerkendelse - mindre læsning

Camilla Kure startede på afdelingen den 1. februar og var igennem halvanden uges introkursus, før hun igen var ude blandt patienter og kolleger.

"Skiftet mellem studerende og professionel sygeplejerske var lidt skræmmende første dag. Men jeg har en fordel i, at jeg kender afdelingen så godt og har været der før. Det betød også, at jeg efter kun en uges tid kom tilbage i plejen med patienterne igen, og det er jo det, jeg helst vil," siger Camilla Kure, som ellers ikke synes, skiftet fra praktikant til fastansat har været så stort.

"Det er mest små ting, jeg kan mærke, der er anderledes. Det er den øgede selvstændighed og det større ansvar, der følger med. Og så er det ikke mindst, at patienterne anerkender mig som professionel og ikke som studerende. Tidligere henvendte de sig mest til min vejleder. Nu lytter de til, hvad jeg har at sige," forklarer hun og fortæller, at der dog er en ting, der har overrasket undervejs:

"Der var høje forventninger til, hvor meget vi læste i vores fritid, da jeg var studerende. Der var et krav om, at vi hele tiden holdt os opdaterede, og derfor læste jeg rigtig meget om aftenen og i weekenderne. Nu er der ingen, der forventer, at jeg hele tiden kommer med ny viden, så derfor er læsepresset aftaget en hel del. Jeg slipper bestemt ikke bøgerne helt, men nu kan jeg vente med at læse, til jeg har tid, lyst og overskud," siger hun.

DET BEDSTE

"Det bedste er at kunne vise, at jeg kan bruge det, jeg har lært under uddannelsen. Det er også rart at være tilbage hos patienterne igen og opleve, at de nu møder mig som professionel sygeplejerske. Som studerende kunne jeg mærke, at patienterne nogle gange tog fat i min vejleder i stedet for at snakke med mig. Det oplever jeg ikke mere, og det betyder meget for mig."
 

DET SVÆRESTE

"Jeg kan godt mærke, at jeg stiller meget høje krav til mig selv i øjeblikket. Jeg synes, jeg bør kunne det hele. Hvis der er noget, jeg ikke lige kan huske, så irriterer det mig, og så kan jeg godt føle mig lidt usikker." 

UNG I FAGET - LÆS HER

Hvis du er ny eller ung i faget, kan du læse mere på Dansk Sygeplejeråds hjemmesider. På Kreds Nordjyllands side for studerende kan du finde pjecen "Netop Færdig - ABC for nyuddannede sygeplejersker". På Kreds Hovedstadens side for nyuddannede finder du Netværk for Nye og Unge i Faget, og hos de Sygeplejestuderendes Landssammenslutning SLS er der råd og vejledning at hente, hvis du har spørgsmål.