Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Døgnuret bliver snydt

Intensivafdelingen på Kolding Sygehus har som den første i verden totalrenoveret afdelingens lyskilder. Lyset er automatiseret og skifter farver og intensitet i takt med sygeplejersker og patienters døgnrytmer. Projektet er iværksat for at mindske risikoen for delir og forbedre afdelingens arbejdsmiljø.

Sygeplejersken 2011 nr. 15, s. 28-29

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

SY-2011-15-26-1c
Det violette lys ved personalets arbejdsstation gør øjnene mindre anstrengte. Foto: Nils Lund Pedersen.

Syv gange i døgnet skifter lyset på intensivafdelingen på Kolding Sygehus. Året rundt følger lyset patienter og personales døgnbehov for lyspåvirkning, så kroppen kan producere de naturlige hormoner, den ellers har svært ved i et miljø, hvor lyset altid er tændt.

Lysskiftene er næsten alle med en glidende overgang, der toner op eller ned over minimum en halv time. Men kl. 19 bliver der over et par minutter tændt for et kraftigt grønligt lys på stuerne.

”Om aftenen tænder vi boostlyset. Det er lagt ind for at give et ekstra skud serotonin og cordesol, som holder os energiske i løbet af dagen,” siger Rune Tønnes fra firmaet Rune Lighting, der har specialiseret sig i hospitalsbelysning og har designet lyset på intensivafdelingen.

Over de næste tre timer bliver lyset gradvist mere rødt for til sidst at ende i en varm, mørkerød tone.

”Vi ved, at produktionen af melatonin ikke går i gang, så længe der er lys. Normal kunstig belysning indeholder en blå tone, der bremser udviklingen af melatonin. Den eksisterer ikke i natbelysningen på afdelingen i Kolding. Det skal gerne bevirke, at melatoninen produceres, selvom sygeplejerskerne arbejder i aften- eller nattevagt. På den måde forbliver deres døgnur intakt,” forklarer han.

Lysskiftene foregår automatisk og følger både årstiderne og personalets vagtplaner. Ud over aften- og natbelysningen har dagsbelysningen også forskellige toner og skifter f.eks. mellem formiddags- og eftermiddagslys.

Farver skaber ro

Afdelingen på Kolding Sygehus er den første i verden, der har installeret det avancerede lyssystem. Projektet startede, da afdelingen skulle renoveres, og der blev sat særlig fokus på de langtidsindlagte patienters risiko for at udvikle delir.

”Vi ville gerne gøre noget for at forbedre patienternes tid på afdelingen, men det kom automatisk også til at handle om personalets arbejdsmiljø, fordi lyset ligeledes påvirker dem,” fortæller Rune Tønnes.

Lyset, der i varierende grader toner op og ned i takt med døgnet, har desuden funktioner til de forskellige opgaver, der er på afdelingen. F.eks. er der et særligt venflon-lys, der får blodårerne til at fremstå tydeligere, og et læselys ved computerne, så øjnene bliver mindre anstrengte. Lyset er desuden indrettet efter personale og patienters synsretning, så personalet kigger i et sæt farvet lys, mens patienten kigger i et andet, selvom de er i den samme belysning på stuerne.

”De forskellige lys bevirker, at øjet ikke bliver stresset. Der er præcis den mængde lys, der skal bruges til hver opgave. Farverne er effektive til at skabe ro. Almindelig kunstig belysning mangler farver, så man kniber øjnene sammen, og det kan opleves, som om det flimrer, hvis man er i det i længere tid,” forklarer Rune Tønnes.

Læs også "Afdelingen er badet i regnbuefarver"