Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Studerende i praksis: Psykiatrien er fantastisk, ikke frygtelig

Et praktikophold fik afkræftet alle den sygeplejestuderendes fordomme om psykiatri og psykisk syge. Hun arbejder i dag som tilkaldevikar på afdelingen.

Sygeplejersken 2011 nr. 19, s. 8

Af:

Lina Lernevall, studerende på modul 9, via university college Aarhus

På modul 8 skulle jeg ligesom alle andre sygeplejestuderende i praktik i psykiatrien. Jeg kan ikke sige, at jeg glædede mig.

Faktisk var jeg ret bange, havde ondt i maven og så frem til, praktikken var overstået. Jeg var helt sikker på, at det absolut ikke var noget for mig.

Det, jeg kendte til psykiatrien, var det, jeg hørte fra medierne, at de psykisk syge var farlige folk, som stak af og løb rundt i skoven tæt ved min lejlighed og truede dem, de mødte. Hvad kunne jeg gøre som studerende på en psykiatrisk afdeling?

Jeg følte mig utrolig lille og ikke særlig myndig.

Efter to ugers undervisning på skolen skulle jeg otte uger i praktik i psykiatrien. Jeg startede på afdelingen med den indstilling, at jeg ville få det bedste ud af praktikken, uanset om jeg senere skulle arbejde der eller ej.

Jeg blev taget godt imod af min kliniske vejleder, som jeg fortalte om mine fordomme. Hun vejledte mig, var altid til at snakke med og fulgte op på min læring. Noget af det første, jeg specielt husker, hun sagde, var:

”Man lærer ikke noget af at gemme sig på kontoret, sæt jer ud i dagligstuen med patienterne, der lærer I noget.”

Og hun havde ret.

Jeg lærte så utroligt meget og voksede med opgaven. Pludselig følte jeg mig stor og myndig og havde det godt på afdelingen. Før jeg vidste af det, var de otte uger gået, og alle mine fordomme var blevet afkræftet. Psykiatrien var og er ikke et frygteligt farligt sted, men i stedet en fantastisk mulighed for læring og personlig udvikling.

Jeg arbejder der nu som tilkaldevikar.

Så kære medstuderende, lad jer ikke skræmme af mediernes dårlige omtale af psykiatrien. Beslut, at I skal have så meget ud af jeres praktikophold som muligt og i stedet for at frygte det, så se det som en god mulighed for at blive klogere.

Er du sygeplejestuderende, og har du oplevet en situation, hvor du lærte noget af en patient, en pårørende eller en fagperson i sundhedssektoren, så skriv til os. Send din historie til jb@dsr.dk Den må højst fylde 2.000 tegn uden mellemrum. Du får 500 kr., når din historie bliver bragt i Sygeplejersken.