Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ansvarlighed og omtanke er kodeord

Kun hver femte virksomhed har udarbejdet retningslinjer for medarbejdernes brug af de sociale medier ifølge rapporten Social Media Factbook. En af de offentlige virksomheder, der har udarbejdet retningslinjer, er Svendborg Kommune, som også selv bruger Facebook i sin kommunikation med borgerne.

Sygeplejersken 2011 nr. 8, s. 25

Af:

Christina Sommer, journalist

”Vi vil gerne være en åben kommune, og derfor er det naturligt, at både vi som kommune og vores medarbejdere færdes i de sociale netværk som Facebook, LinkedIn, MySpace og Youtube,” siger kommunikationskonsulent i Svendborg Kommune, Søs Grützmeier.

Da Svendborg Kommune gik på Facebook for et halvt års tid siden, besluttede den ud fra en forebyggende tankegang at udarbejde en vejledning med 12 gode råd om Facebook, som skal hjælpe medarbejderne i at undgå de værste faldgruber.

”Overordnet appellerer vi til, at de ansatte udøver ansvarlighed og omtanke over for det, de arbejder med, både i e-mails, på Facebook eller andre sociale medier – at man ikke skriver noget, man ikke kan stå inde for,” siger Søs Grützmeier.

12 gode råd om Facebook 

  1. Opfør dig på Facebook, som du ville gøre det på kontoret – hav den samme respekt over for din arbejdsplads, kollegaer og chef på nettet som i virkeligheden. De kan ofte alle kigge med. Også selv om du ikke er venner med dem på Facebook. De er måske venner med andre, der kender dig.
  2. Skift dit kodeord ofte – så minimerer du risikoen for at blive hacket.
  3. Brug ikke din almindelige mail – opret en særskilt mailadresse f.eks. hotmail eller gmail, som du bruger på Facebook.
  4. Bliv ikke lokket af annoncer – Facebook kan ikke garantere, hvad der gemmer sig bag den enkelte annonce.
  5. Overvej, hvilke applikationer du vil bruge – det kan være svært at gennemskue, hvilke informationer der bliver trukket ud af din profil, og hvad de bliver brugt til.
  6. Overvej, hvad du lægger ud af billeder – der er ingen fortrydelsesret på nettet. De pinlige billeder fra byturen forbliver i cyberspace, selvom du senere sletter dem på din profil.
  7. Læg ikke billeder og oplysninger ud om andre – spørg om lov, inden du offentliggør information om andre.
  8. Pas på ordvalget. Du må ikke skrive om forhold, hvor du bruger injurierende eller diskriminerende udsagn. Overvej nøje, hvad du skriver om din arbejdsplads. 
  9. Opret differentierede vennelister, og overvej, hvem der må se hvad på din profil. Adskil evt. i familie, venner og kollegaer. Skal alle kunne skrive på din væg, se dine billeder, dit telefonnummer og mail? 
  10. Beskyt dine venners identitet – skjul din venneliste på Facebook.
  11. Læs vejledningen om privatlivspolitik på Facebook, inden du opretter dig som profil.
  12. Kort sagt: Brug din sunde fornuft – også på Facebook.

Kilde: Svendborg Kommune