Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Arbejdsglæde på trods af trusler og vold

Sygeplejefaget giver selvtillid og arbejdsglæde, selvom sygeplejerskerne skal leve med mere vold og sexchikane end andre beskæftigede.

Sygeplejersken 2013 nr. 5, s. 12

Af:

Marianne Troelsen Skou, journalist

Mobning, vold, trusler om vold og seksuel chikane. Nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, viser, at sygeplejerskerne fortsat skal have brede skuldre og stærk psyke.

På næsten alle de nævnte parametre ligger sygeplejefaget nemlig højere end i forhold til andre beskæftigede. Og det stemmer godt overens med Dansk Sygeplejeråds egen undersøgelse fra 2012, hvor det bl.a. kom frem, at 13 pct. har været udsat for vold indenfor det seneste år, og næsten hver fjerde sygeplejerske under 30 år i løbet af det seneste år har været udsat for sexchikane.

Ifølge undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2012 fra NFA har dobbelt så mange sygeplejersker (12 pct.) været udsat for vold i forhold til andre beskæftigede (6 pct.). Hele 20 pct. har været udsat for trusler om vold, mens det kun gør sig gældende for 9 pct. i andre fag.

Når det kommer til sexchikane, er sygeplejerskerne også langt mere udsatte end andre beskæftigede. Over 7 pct. af sygeplejerskerne har været udsat for seksuel chikane, mens det kun gør sig gældende for knap 3 pct. af de ansatte i andre fag.

Til gengæld bliver sygeplejerskerne ikke mobbet så meget som andre beskæftigede. 11,6 pct. af sygeplejerskerne har været udsat for mobning, mens det hos de øvrige beskæftigede er 12,3 pct. Derimod er langt flere sygeplejersker (36 pct.) vidne til mobning i forhold til andre beskæftigede (30 pct.).

Det fremgår også af undersøgelsen fra NFA, at sygeplejerskerne i højere grad end andre skal forholde sig til andres (ikke kollegers) problemer. Og at de i højere grad end ansatte i andre fag bliver berørt af arbejdet.

Arbejder med mennesker

Årsagen til, at sygeplejerskerne i højere grad end andre beskæftigede oplever vold, trusler, seksuel chikane og er vidne til mobning, er, at sygeplejerskerne arbejder med mennesker.

”Fag, hvor man arbejder med mennesker, vil ligge lidt højere på disse områder end andre fag. Vi kan se, at det også gør sig gældende inden for andre jobgrupper. Når man arbejder med mennesker, kan man risikere, at der f.eks. er vanskelige klienter, psykisk handicappede – eller når det gælder sygeplejersker – en pårørende til en alvorligt syg patient, der måske griber til at afreagere,” siger Åse Marie Hansen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og tilknyttet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Til gengæld – eller snarere på trods af dette – oplever sygeplejerskerne i højere grad end andre, at deres arbejde giver selvtillid og arbejdsglæde.

Opgaverne er interessante og inspirerende, og sygeplejerskerne bliver i højere grad end andre beskæftigede opslugt af deres arbejde og oplever, at arbejdet er vigtigt. Desuden kommer sygeplejerskerne i højere grad end andre veloplagte på arbejde.

”Når man har emotionelt krævende arbejde, kommer man ofte i svære situationer. Men umiddelbart ser det ud, som om disse situationer også er meget givende, fordi man får umiddelbar reaktion fra patienterne. Det kan være rigtig hårde situationer, hvor en patient f.eks. ligger for døden. Men hvis man tackler situationen godt, kan det også være givende for sygeplejersken,” forklarer Åse Marie Hansen.

Undersøgelsen fra NFA viser også, at sygeplejerskerne oftere end andre beskæftigede får uventede arbejdsopgaver, der sætter dem under tidspres. Til gengæld står de i mindre grad end andre til rådighed uden for normal arbejdstid.

SY2013-05-12