Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Brugte Facebook til at sætte dagsorden

Den 31. juli havde sygeplejerske Kirsten Pedersen fået nok. Nok af at afdelingen var underbemandet. Nok af at svigte patienterne. Hun skrev en åben dagbog på Facebook, som skabte debat, men ikke bedre forhold.

Sygeplejersken 2014 nr. 11, s. 10

Af:

Vinni Yang Søgaard, journalist

SY-2014-11-10
Foto: Lars Horn
”Der var som sædvanligt kaotisk på afdelingen, da der endnu en gang ikke havde været nok hænder på arbejde i dagvagten. Fem personale til atten patienter, hvoraf en stor del var meget syge, meget plejekrævende og komplicerede medicinske tilfælde,” skrev Kirsten Pedersen fra medicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital på sin Facebook-profil den 31. juli.

Sygeplejersken brugte det sociale medie til at lave et opråb til politikerne ved at skrive åben dagbog om, hvordan det står til på hendes afdeling.

”Det var ikke en speciel dag, hvilket er det mest frustrerende. Vi oplever det for tit, selvom det heldigvis ikke er hver dag, og det slider på alle. Jeg gik grædende hjem fra arbejdet med dårlig samvittighed over for patienter, pårørende og kollegaer,” skrev hun.

Kirsten Pedersen beskrev, hvordan besparelser påvirker hendes arbejdsplads, så afdelingen nærmest systematisk ikke har tilstrækkeligt personale:

”Sygeplejersken, jeg skulle have arbejdet sammen med, var syg. Når der er sygdom, og hvis en erstatning ikke kan findes blandt personalet, kan vi benytte sygehusets interne vikarbureau. Denne aften stod vi pga. sygemeldingen til at skulle være undertegnede, en assistent og hendes elev, da det ikke var muligt at få en vikar fra det interne vikarbureau, og pga. besparelser må vi ikke tilkalde eksterne vikarer.”
 

Hun kaldte, og medierne svarede

Den 8. august blev Kirsten Pedersens dagbog citeret i Nordjyske og MetroXpress. Hendes digitale dagbog skabte debat og var ved redaktionens slutning blevet delt 4.116 gange på Facebook.

”Jeg havde slet ikke tænkt, at der ville være den respons. Jeg regnede ikke med, at det ville blive så stort,” fortæller hun til Sygeplejersken.

Og der var mange, der kunne genkende den pressede arbejdssituation, som Kirsten Pedersen stod i:

”Jeg har fået beskeder på Facebook, Messenger, min arbejdsmail og med almindelig gammeldags post fra andre, som har oplevet at stå i samme situation.”
 

Ingenting er ændret

Kirsten Pedersen havde håbet på at se nye beslutninger og ændringer fra politisk side:

”Politikerne prøver at feje det ind under gulvtæppet. De siger, det er et enkeltstående tilfælde, og at det skal klares internt. Jeg tror ikke, der kommer nogle store ændringer ud af det. Jeg blev lidt forhåbningsfuld, men nu ser det ud til at være fejet væk igen,” fortæller hun, en måneds tid efter debatten var på sit højeste.

Hendes afdeling har derfor holdt personalemøde, så de kunne snakke om, hvad personalet selv kunne gøre anderledes:

”Vi kan mærke, at vores afdelingssygeplejerske gør, hvad hun kan, men det ændrer ikke på vores plejetyngde, overbelægning og mangel på hænder. Der bruges vikarer fra det interne vikarbureau, når vi ikke selv kan hjælpe, men det er desværre ofte sygeplejestuderende, som ikke har kompetencer svarende til det, vi har behov for. Nu er der varslet nye besparelser, så tingene bliver nok desværre ikke bedre,” fortæller Kirsten Pedersen.

Der er dog et sidste håb for Kirsten Pedersen. Hun tilskynder flere sygeplejersker til at stå frem, hvis de oplever noget lignende på deres arbejdsplads: ”Jeg vil gerne opfordre til, at folk kontakter deres tillidsrepræsentanter med deres historier, så min historie ikke kommer til at stå alene, og så der er større mulighed for at råbe politikerne op.”