Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2014 - 7

Download
Sygeplejersken_2014_07 - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Studerende i praksis: Tak, kære kliniske vejleder

​En studerende har netop afsluttet modul 8-klinikken i psykiatrien på et skærmet psykoseafsnit. Det var forfærdeligt de første uger. Hun forventede utroligt meget af sig selv, var overvældet af indtryk og retningslinjer og græd og græd. En vejleder hjalp hende over på den anden side ved at fortælle hende, at hun stillede for store krav til sig selv, var for perfektionistisk.

Dilemma: For og imod rituel omskæring

​Rituel omskæring bliver udført mellem 1.000 og 2.000 gange hvert år i Danmark. Debatten har kredset om, hvorvidt indgrebet bør forbydes af hensyn til den voksne mands seksualitet, eller om det skal vente, til den unge mand selv kan tage stilling til, om han vil omskæres.

Historisk: Charlotte Munck hædret med 80 års mellemrum

I 1932 blev Dansk Sygeplejeråds daværende formand, Charlotte Munck, hædret med fortjenstmedaljen i guld. I 2014 fik hun posthumt endnu en fornem pris fra det hospital i New York, hvor hun blev uddannet, og hvorfra hun blev inspireret til at hæve kvaliteten af sygeplejen i Danmark.

5 faglige minutter: To sider af samme fag

De andre supplerer med alle de historier, de kan, om utilsigtede hændelser i kommunens biler. ”Jeg holdt engang på en bakke, da det var isslag, og jeg talte i telefon med en borger, så jeg opdagede ikke, at bilen lige så stille gled ind i en mega campingvogn, der holdt ved kantstenen.

Tema om unge

Sundhedsplejersker skal holde de unge på skolebænken

UNGE. Usund livsstil og misbrug øger risikoen for, at unge dropper ud af uddannelsen. Sundhed og trivsel er afgørende for at kunne fastholde de unge og give dem en god start på livet. Flere kommuner satser målrettet på de unges sundhed og bruger i dag sundhedsplejerskens ekspertise langt ud over folkeskolealderen. Står det til Dansk Sygeplejeråd, skal sundhedsplejerskerne bruges mere aktivt i kampen mod ulighed i sundhed.

De unge skal udfordres på sundheden

Sundhedsplejersker skal gå forrest i kampen mod ulighed i sundhed. Dansk Sygeplejeråd anbefaler, at sundhedsplejersker tilknyttes alle landets erhvervsskoler. I Roskilde Kommune er sundhedsplejersken med i front, når kommunens Sundhedseksperimentarium på skift besøger de forskellige ungdomsuddannelser.

Drikker sjældent, men meget

Fire elever fra Roskilde Katedralskole fortæller, at Sundhedseksperimentariet er et godt udgangspunkt for at få gode sundhedsråd. De føler sig godt klædt på mht. seksualoplysning, men er glade for de mange brochurer, der fortæller, hvor man kan søge hjælp, f.eks. hvis man er stresset.

Ungerådgivning i Herning 24-7

Et stigende antal børn og unge har fået øjnene op for Herning Kommunes døgnåbne, anonyme ungdomsrådgivning, fortæller sundhedsplejerske Birthe Husum Trier, som er en del af det faste rådgivningsteam.

Faglig information

Parkinsonkoordinator fremmer livskvaliteten

Mennesker med Parkinsons sygdom har gavn af en samlet sygeplejefaglig indsats. Det viser erfaringerne fra et udviklingsprojekt i Parkinsonforeningen, der i 2012-2013 blev gennemført i tre forsøgskommuner. Kommunerne har i 2014 valgt at gøre projektet permanent.

Personlighed vigtigere end diagnose

Mænd på én sygestue, kvinder på en anden. Sådan har det været hidtil, men måske er der ikke nogen grund til at opretholde det system. Interview med fire patienter viser, at personlighed og diagnose betyder mere end køn. Artiklen er baseret på et bachelorprojekt.

Hud mod hud umiddelbart efter kejsersnit

​Tidligere kunne der gå lang tid, før et barn født ved kejsersnit kom op på sin mors bryst, men ændrede rutiner har betydet, at barnet nu kommer op til sin mor umiddelbart efter fødslen, hvilket gavner både mor og barn.

Interventionsprogram for førskolebørn med ADHD

​Et interventionsprojekt skal gennem fysisk aktivitet og forskellige forudbestemte lege undersøge, om det er muligt at påvirke grundlæggende neurale og neurokognitive processer hos førskolebørn med ADHD. Projektet hedder TEAMS (Training Executive, Attention and Motor Skills).

Baggrund

Munden er et tabu

De færreste går hjemmefra om morgenen uden at børste tænder, for god mundhygiejne giver velvære og forebygger sygdom. Men inden for sygeplejen prioriteres mundhygiejne lavt. Hvordan kan det være? Det undrede klinisk udviklingssygeplejerske Jeannette Borchersen sig over, og så kastede hun sig ud i et vedholdende arbejde for at få tandbørsten frem.

På job: Sundhedsplejersken er hurtigt hos de nyfødte

Når mødrene kommer hurtigere hjem efter fødslen, er der brug for ekstra støtte i de første uger af barnets liv. I Holstebro Kommune arbejder sundhedsplejen sammen med regionen om at forebygge dårlig trivsel og genindlæggelse.

Fag

De frivilliges styrke i omsorgsarbejdet

De frivillige, som er tilknyttet hospice, ældrepleje og hospitaler, kan gøre andet og mere end at sætte blomster i vand og vaske op. Det er væsentligt at fokusere på, hvad de frivillige er særligt gode til, og på deres tid, medmenneskelighed og erfaring, viser interview med 65 frivillige, ledere og ansatte i henholdsvis Danmark og Australien.

Psykiatrien i krise - en kamp om definitioner

Tre forskellige stemmer konkurrerer om at definere psykisk lidelse og normalitet. Med udgangspunkt i en omstridt kronik af Peter Gøtzsche, leder af Cochrane Centret i Danmark, dykker forfatterne ned i stridens kerne og giver deres bud på en samfundsvidenskabelig tilgang til psykisk lidelse, der også omfatter sociale, kulturelle og økonomiske perspektiver.

Teori og praksis

Sårsmerter hos patienter med kroniske ben- og fodsår. Del 2: Behandling af sårsmerter

Denne artikel er den anden af i alt to artikler, som omhandler kortlægning og behandling af sårsmerter. I artikel 2 får læserne grundlæggende viden om systemisk, lokal og ikke-medicinsk sårsmertebehandling og om behandlingsvalg på grundlag af en struktureret smertekortlægning og -vurdering. Behandling af sårsmerter bygger på grundprincipperne fra Verdenssundhedsorganisationen WHO’s smertetrappe.