Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Studerende i praksis: Oplevelse og måling af smerter er et komplekst fænomen

En sygeplejestuderende fra Tyrkiet passer en patient fra sit eget land og bliver opmærksom på, at smerter ikke kan placeres på en numerisk rangskala i alle kulturer.

Sygeplejersken 2014 nr. 8, s. 8

Af:

Gülsen Agar, sygeplejestuderende

low_stud-i-praksis_smertem%C3%A5lerArkivfoto: Scanpix

Det var en af mine første dage på en ortopædkirurgisk afdeling. Jeg var inde og følge en patient gennem det meste af hendes indlæggelsesforløb, og da vi begge kommer fra Tyrkiet, var denne patient særlig interessant for mig.

Kvinden kunne hverken tale eller forstå dansk, så jeg havde også lidt en tolkefunktion for hende. Det var helt okay for mig, da jeg på den måde kom lidt tættere ind på patienten.

Patienten skulle have foretaget et brisement forcé. Det kommer af fransk brisement brydning + forcé nødtvungen), dvs. opbrydning og udretning af en knogle, der er vokset galt sammen, eller, som i dette tilfælde, af et stift led i knæet, da hun ikke kunne strække det helt ud.

Dagen efter patienten blev opereret, havde hun postoperative smerter, altså akutte nociceptive smerter af somatisk art. Hun skulle efter planen tilmed starte sit genoptræningsforløb.

Da der kom en fysioterapeut ind til patienten for at starte genoptræningen, ville han vide, hvor ondt patienten havde. Denne information skulle han åbenbart bruge for at vurdere, hvilke øvelser patienten kunne foretage.

Han sagde, at jeg skulle spørge, hvor ondt patienten havde ”på en skala fra 1 til 10”. Han ville altså have hende til at placere smerterne på en numerisk rangskala, der er en metode til at måle smerteintensitet på.

Men selv om det er meget naturligt for en dansker at anvende en skala fra 1 til 10, var det altså ikke noget, man direkte kunne oversætte til tyrkisk. Jeg prøvede mig frem, så godt jeg kunne, men patienten kunne ikke forstå, hvad jeg mente med en skala og nogle tal. Hendes smerter kunne kun beskrives med ord og de fysiske reaktioner, hun udviste.

Hun sagde, at hun havde meget ondt, og at smerterne kom indefra. I vores kultur ville man aldrig angive smerteintensiteten med et tal. På den måde fik jeg både for mig selv og over for fysioterapeuten bekræftet, at måden, mennesker udtrykker smerter på, bl.a. afhænger af kulturen og ikke kan generaliseres.

Gülsen Agar er sygeplejestuderende på modul 4 på UCSJ, Sygeplejerskeuddannelsen i Slagelse. 

Er du sygeplejestuderende, og har du oplevet en situation, hvor du lærte noget af en patient, en pårørende eller en fagperson i sundhedssektoren, så skriv til os. Send din historie til jb@dsr.dk  Den må højst fylde 2.000 tegn uden mellemrum. Du får 500 kr., når din historie bliver bragt i Sygeplejersken.