Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Etik er en del af grundstoffet i sygeplejen

​200 etisk interesserede sygeplejersker lyttede til ”den etiske stemme i sundhedsvæsenet – nu og i fremtiden”, da Sygeplejeetisk Råd den 12. maj 2015 fyldte 25 år.

Sygeplejersken 2015 nr. 7, s. 11

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

etik
Foto: Nils Lund Pedersen
Ved fejringen af Sygeplejeetisk Råds 25-årsjubilæum lykkedes det at samle nuværende og tidligere formænd for rådet. Fra venstre ses nuværende formand Randi Bligaard (2014 - ), Grete Bækgaard Thomsen (2010-14), Lone Langkjær (2008-10), Edith Mark (2004-08), Hanne F. Mortensen (1996-2004) og Marianne Mahler (1992-96). Rådets første formand Mette Holler (1990-92) døde i 2011.

Jubilæumskonferencen i Nyborg trak fulde huse. Formanden for Sygeplejeetisk Råd, Randi Bligaard, gjorde sig i sin velkomst tanker om temaerne for de næste 25 år og pegede på, at teknologi og økonomiske udfordringer formentlig ville fylde på dagsordenen.

De øvrige stemmer i dagens program tilhørte bl.a. forskeren, den pårørende, fire sygeplejersker, sygeplejedirektøren, standupkomikeren, næstformanden og lægen.

At etik er en del af grundstoffet i sygeplejen, var de færreste i tvivl om, da dagen var omme.

Nedenfor ses nogle af hovedbudskaberne og deres afsendere.

Edith Mark, postdoc i klinisk sygepleje, Klinik Medicin, Aalborg Universitetshospital, talte om at være ældre, meget syg og sårbar og om begreberne førstehjælp og næstehjælp. Det sidste illustrerede hun ved at læse højt af Astrid Lindgrens ”Ronja Røverdatter”, hvor kapitlet om Skalde-Pers død indeholder alle elementer af næstehjælp og dermed intentioner om at styrke livsmodet hos den gamle mand og på sigt hjælpe ham til en værdig død.

Finn Olesen, lektor, cand.mag. i filosofi og informationsvidenskab, Aarhus Universitet, talte om den ny patientrolle, hvor patienten indtager en central selvledende position. Det vil sige, at patienten skal påtage sig rollen som værende i centrum. Hvis ikke han vil det, bliver samarbejdet med de professionelle vanskeligt.

Dorte Gade, pårørende fra Skanderborg, fortalte sin familiehistorie med fokus på sit og sin mands møde med psykiatrien. ”Hvorfor ikke bare bruge mig som en ressource for Hans?” spurgte hun. ”På en hjerteafdeling bliver man godt modtaget, det bliver man ikke på psykiatrisk afdeling, der er sygeplejen 15 år bagud,” fastslog hun. ”Prioritér patienten, og lad være med at sætte ham i bås,” lød rådet.

Den kritik af systemet, som Dorte Gade leverede, viste, at der er god grund til både at tale om og praktisere sygepleje med etikken som basis.