Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

International hæder til tre sygeplejersker

Tre danske sygeplejersker, Dorrit Verding, Nina Brünés og Nete Wrona Olsen, har modtaget den ærefulde Florence Nightingale-medalje for at have udført et stykke arbejde ud over det sædvanlige.

Sygeplejersken 2013 nr. 9, s. 63

Af:

Sigurd Nissen-Petersen, chefredaktør

SY-2013-09-63
Tre værdige modtagere af Florence Nightingale-medaljen, sygeplejerskerne Dorrit Verding, Nina Brünes og Nete Wrona Olsen.

Siden 1920 har Internationalt Røde Kors uddelt Florence Nightingale-medaljen til sygeplejersker, som har ”udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller for pionerarbejde inden for offentlig sundhed.” Florence Nightingale-medaljen er den største hæder, en sygeplejerske kan få. Dansk Sygeplejeråd står for indstillingen af de danske kandidater.

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen gav ved overrækkelsen de tre sygeplejersker følgende ord med på vejen:

 ”Med denne prisuddeling bliver det bekræftet endnu en gang, at der findes rigtig mange ildsjæle blandt sygeplejersker, og at vi nu igen har indstillet og fået anerkendelse til tre danske sygeplejersker, det har vi grund til at være stolte af. Sygeplejersker har et kæmpe engagement, som rækker langt. De tre har virkelig fortjent priserne for deres store arbejde.”

Hos Røde Kors i Danmark er generalsekretær Anders Ladekarl stolt over, at det i år er tre danske sygeplejersker, som får medaljen.

”I Røde Kors ser vi dagligt, hvor meget det betyder for de mest sårbare, at der er nogen, som vil hjælpe, når det er allersværest. Og det gør Nete, Dorrit og Nina i den grad. De har gjort en kæmpe forskel – både for socialt udsatte grupper herhjemme og for ofre for krig og konflikt ude i verden.”

Dorrit Verding

Dorrit Verding, født 1948, arbejder som patientrådgiver hos Region Sjælland. Hun arbejdede i en del år som nødhjælpssygeplejerske for Røde Kors. Hun var i Libanon under borgerkrigen, der varede fra 1975-1990, og var en af de eneste, der fik tilladelse til at besøge og registrere krigsfanger. Derudover har hun bl.a. været udsendt til Thailand og Pakistan. Da Dorrit Verding kom tilbage til Danmark, blev hun headhuntet til at lede det dengang helt nystartede patienthotel på Rigshospitalet – det var et af de første eksempler på et offentligt/privat samarbejde. Hun får bl.a. Florence Nightingale-medaljen på grund af sin enestående, livslange sygepleje for syge og sårede i verdens krigszoner samt for sit pionerarbejde for danske patienter med behov for rådgivning i et kompliceret sundhedssystem.

Nina Brünés

Nina Brünés, født 1973, arbejder som faglig rådgiver for socialsygeplejerskerne i Region Hovedstaden. Hun har i mange år arbejdet som gadesygeplejerske og har desuden været med til at starte Gadejuristerne, hvor socialt udsatte grupper kan få rådgivning. Nina Brünés får bl.a. Florence Nightingale-medaljen, fordi hun har bevist, at sygeplejersker kan sikre, at socialt udsatte får lige adgang til sundhedsydelser ved at kæmpe for deres rettigheder og værdighed. Nina Brünés er en ildsjæl, der har udviklet en niche for, hvordan sygeplejersker kan hjælpe socialt udsatte.

Nete Wrona Olsen

Nete Wrona Olsen, født 1967, arbejder som tuberkulosesygeplejersker på Lungemedicinsk klinik på Gentofte Hospital. Hun er en af de eneste tuberkulosesygeplejersker i Danmark, som tager rundt på gadeplan og identificerer socialt udsatte grupper i København, der er smittet med tuberkulose. Nete Wrona Olsen cykler rundt og finder de smittede og sikrer dem behandling. Hun har arbejdet med at bekæmpe tuberkulose blandt udsatte grupper i mere end 13 år. Nete Wrona Olsen får bl.a. Florence Nightingale-medaljen for sit pionerarbejde blandt en gruppe mennesker, der nemt falder igennem det traditionelle sundhedssystem. Hun møder patienterne der, hvor de er, med omsorg og respekt.

(snp)

Om Florence Nightingalemedaljen

Florence%20Nightingale%20medalje%20200x200Florence Nightingalemedaljen blev indstiftet i 1912 ved den 9. Internationale Røde Kors og Røde Halvmåne Konference som tegn på anerkendelse af det store uegennyttige arbejde, Florence Nightingale udførte under Krimkrigen.

Medaljen bliver uddelt af Internationalt Røde Kors hvert andet år. I Danmark indstiller Dansk Sygeplejeråd kandidaterne. Der kan højst uddeles 50 medaljer ad gangen på verdensplan.

Modtageren skal have udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller have udført pionerarbejde inden for offentlig sundhed. Medaljen kan gives posthumt, hvis modtageren er faldet i aktiv tjeneste.

Læs mere om Florence Nightingalemedaljen