Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Engangsbækkener skal videreudvikles

Brug af engangsbækken og kolbe til immobile patienter er blevet undersøgt via simulation og spørgeskema. Resultaterne viser, at bækkenerne skal videreudvikles for at undgå skvulp og spild og dermed øget risiko for smittespredning, mens kolberne fungerer uden problemer. 

Sygeplejersken 2015 nr. 11, s. 58-59

Af:

Inga Klausen, cand.scient.med.,

Dorte Buhl, hygiejnesygeplejerske,

Anne-Mette Helene Jørgensen, afdelingssygeplejerske,

Kurt Pedersen, seniorkonsulent

Brug af engangsbækken og kolbe til immobile patienter er blevet undersøgt via simulation og spørgeskema. Resultaterne viser, at bækkenerne skal videreudvikles for at undgå skvulp og spild og dermed øget risiko for smittespredning, mens kolberne fungerer uden problemer.

Indtil for nylig har udbuddet af bækkener og urinkolber til immobile patienter været begrænset til de klassiske flergangsbækkener og kolber i hårde materialer som stål og plast med desinfektion i en bækkenvasker. 
En palet af nye engangsprodukter til opsamling af urin og fæces fra immobile patienter er i løbet af de sidste fem år kommet på det danske marked. Disse omfatter engangsbækkener og kolber af pap eller af plastfilm, som pustes op inden brug (1,2,3,4).

Akutmodtagelsen, Opvågningsafsnittet, Gastroenheden og Medicinsk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital samt Lunge-hjerte medicinsk på Hvidovre Hospital har i over et halvt år afprøvet de nye produkter i et projekt støttet af Markedsmodningsfonden. Projektet: ”Engangsartikler til immobile patienter” var initieret af Herlev og Hvidovre Hospitaler.

Projektgruppen har det sidste halvandet år evalueret på kliniske projektafdelingers tilbagemeldinger, regnet på miljø-, drifts- og anlægsudgifter og vurderet hygiejneforholdene ved de nye alternativer (5). 
 

Patient- og personaleoplevelse

Ved at bruge spørgeskemaer undersøgte projektet nye som traditionelle arbejdsgange (5). Som supplement til spørgeskemaundersøgelsen af nye arbejdsgange blev simulation anvendt som metode for brugerundersøgelse (6). Simulationsafprøvningerne blev gennemført ved Dansk Institut for Medicinsk Simulation på Herlev Hospital. Brugerundersøgelser havde til formål at afprøve og afklare, hvordan de nye engangsartikler opleves af patienter og plejepersonale.
 

Mere trykaflastende

Både patienter og personale har beskrevet engangsbækkener, som at de er mere bløde og har en bedre siddekomfort (5,6). Desuden viser det sig, at anvendelse af engangsprodukter betyder kortere arbejdsgange for plejepersonalet, da bortskaffelsesprocessen er enklere og rengøring og tømning af bækkenvaskeren bortfalder (5). Både patienter og personale har været trygge ved anvendelsen af engangsurinkolber.

 

Dog har alle udtrykt behov for tilpasning af udformningen af hospitalsbækkener, da brugen af disse uanset typen er forbundet med tilbageløb, skvulp, spild og dermed øget risiko for smittespredning samt merudgift for skift og vask af patienttøj og linned (5).
 

Bedre udformning ønskes 

Projektet ”Engangsartikler til immobile patienter” konkluderer, at det er ganske forsvarligt at tage engangsartikler i brug i fremtiden. Engangsløsninger er hygiejniske, sparer på energi- og vandforbrug og gør det muligt at holde bedre orden i skyllerummet. Projektet forudser, at patienttype, aktivitetsniveau på afdelingen, affaldshåndtering og skyllerumsarkitektur i fremtiden vil være afgørende faktorer ved valg af produkttype til opsamling af urin og fæces fra immobile patienter.

 

Efter at have analyseret brugernes behov vurderer projektet, at de urinkolber, der i dag er på markedet, egner sig godt til brug i klinikken, men anvendelsen af bækkener i seng indebærer, at personalet skal ruste sig med tålmodighed. Projektet har afdækket, at hospitalsbækkener, såvel de traditionelle som de nye, ikke har en udformning, der kan sikre, at opsamling af urin og fæces fra de immobile patienter foregår uden problemer.

Hvis bækkengivning i seng skal lykkes hver gang, må og skal der stilles konkrete krav til producenternes videreudvikling af produkterne.

Inga Klausen, Dorte Buhl, Anne-Mette Helene Jørgensen og Kurt Pedersen er alle ansat på Herlev og Gentofte Hospital; kurt.pedersen@regionh.dk

 

Litteratur

  1. Kærgaard VB. Engangsudstyr skal give hospital millionbesparelse. Jyllands-Posten, MedWatch 23.07.14.:http://medwatch.dk/secure/Medico___Rehab/article6887387.ece
  2. Ingemann C. Millionstøtte til Snoghøj-firma. Fredericia Dagblad, 03.10.2013, s.3.
  3. Andersen M. Da stålbækkenet kom på pension. Rådet for Teknologi og Innovation, 27. 03.2014:http://ufm.dk/publikationer/2014/filer-2014/rti-avisindstik-27-03-2014.pdf
  4. Nørgaard B. Engangsprodukter som alternativ til stålbækken og plasturinkolbe. Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen; 2014;(6):25.
  5. Materialet kan rekvireres hos seniorkonsulent Kurt Pedersen, Herlev Hospital; kurt.pedersen@regionh.dk
  6. Materialet kan rekvireres hos journalist Ida Marie Steensborg; idasteensborg@gmail.com