Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På job: En brugerstyret indlæggelse kan give sindet ro

Hos Psykiatrien i Vordingborg har 40 patienter en kontrakt med afsnit S3. De kan indlægge sig selv i op til syv dage ad gangen, når de mærker, at de er ved at komme for langt ud.

Sygeplejersken 2015 nr. 14, s. 32-33

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

2015-14-paa-job1
Caption 
S3 er et åbent almenpsykiatrisk afsnit, hvor dørene kun bliver låst, når det en sjælden gang er nødvendigt at skærme en patient
Attribution 
Foto: Søren Svendsen



Karina Profft har mange metoder til at holde selvmordstanker og tankemylder i skak, fortæller hun sygeplejerske Mette Jørgensen. Hun strikker, gerne i mønstre, hvor hun skal tælle. Det sætter tankerne på standby. Hun går tur med hunden, som hun for nylig, lidt i sjov, fik ordineret af en læge i afdelingen. Hun har cd’er med bølgeslag og afslapningsmusik. Men det slår ikke altid til derhjemme, selv om hun også har støtte fra sin mand, fra distriktspsykiatrien, socialpsykiatrien og hjemmeplejen.

”Jeg kan mærke, jeg finder mere ro herinde,” siger hun.

”Her står man op kl. otte, får piller kvart over otte, frokost klokken kvart i tolv osv. Når jeg er hjemme, har jeg et ugeskema, jeg har lavet sammen med socialpsykiatrien. Men det er nemmere at komme udenom derhjemme.”

Karina Profft er en af de omkring 40 patienter i Region Sjællands psykiatri, der kan indlægge sig selv i op til syv dage ad gangen på det almenpsykiatriske afsnit S3, hvor tre pladser ud af 17 er reserveret til brugerstyrede indlæggelser.

Disse patienter skal ikke længere gennem den psykiatriske akutmodtagelse, når de får det rigtig dårligt.

2015-14-paa-job4
Psykiatrisk sygepleje er også at sidde udenfor, hvis en patient er bange for at forsvinde i badet.
Foto: Søren Svendsen

”Og det er rigtig pinefuldt at sidde og vente i fem-seks timer og ikke engang være sikker på at få en indlæggelse, fordi man ikke er syg nok,” siger Karina Profft.

”Formålet er at undgå, at patienterne bliver så dårlige, at det ender med tvang, selvmord, kriminalitet eller vold,” siger sygeplejerske Mette Jørgensen.

”Og det er min fornemmelse, at vi undgår nogle af ydersituationerne. Det giver også patienterne en anden selvopfattelse, at de selv er med til at styre indlæggelsen.”
 

Sparring med distriktspsykiatrien

Kontraktpatienterne fortsætter i behandling hos distriktspsykiatrien, for at de ikke skal have flere kontakter end nødvendigt, og sygeplejerskerne i S3 kan sparre med distriktspsykiatrien og socialpsykiatrien, når der er behov.

”Ulempen kan være, at det er svært for patienterne og deres pårørende at forstå, hvorfor de ikke kan komme til at tale med afdelingens læger, medmindre der opstår noget akut,” siger Mette Jørgensen.

Denne dag har Mette Jørgensen god tid til at snakke med Gitte Dysted, den anden af de to kontraktpatienter, der er i afdelingen. Det har været en skidt morgen for Gitte Dysted, men hun vil gerne fortælle, at hun er glad for ordningen, som hun har været tilknyttet, siden den startede for to år siden.

”Det gode er, at man ikke når at komme for langt ud, når man kan indlægge sig selv. Frem for at man skal over den psykiatriske akutmodtagelse og måske opgiver på forhånd,” siger Gitte Dysted.

2015-14-paa-job5
En medpatient har foræret Gitte Dysted en dagbog, han havde købt til sig selv. Der hører nøgler til.
Foto: Søren Svendsen
Mens hun står og snakker med Mette Jørgensen, kommer en anden patient og lægger hurtigt to små nøgler i hendes hånd. Til en dagbog, han havde købt til sig selv, men lige har foræret hende.

”Jeg har altid ønsket mig en dagbog,” siger hun, helt bevæget. ”Og nu har jeg fået en som gave.”

Læs mere om brugerstyret indlæggelse på regionsjaelland.dk – søg på ”brugerstyret indlæggelse”.