Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med...Hanne Thusgaard

Sygeplejersken 2016 nr. 3, s. 8

Af:

Christina Sommer, journalist

Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Jeg kan simpelthen ikke huske det! Men jeg må jo have syntes, at det var spændende. Og det er det stadig her små 20 år efter, jeg blev færdiguddannet.”

Hvad var dit første job?
”Jeg fik et vikariat på samme afdeling, som jeg arbejder i dag. Men her er sket rigtig meget fagligt og organisatorisk. For 20 år siden var patienterne f.eks. højst fire timer hos os, før de røg videre til en stamafdeling. Nu kan de være her op til 48 timer, og nu udskriver vi også.”

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for akut sygepleje?
”Jeg kan godt lide det uforudsigelige. Patientkategorierne er ofte de samme, men jeg ved aldrig, hvad jeg møder ind til, eller hvad der sker om fem minutter. Og så står man heller ikke stille fagligt. Jeg er bl.a. uddannet behandler- og akutsygeplejerske og har også taget ATCN, der er en traumeuddannelse for sygeplejersker. Det var hårdt, for det var på engelsk, men meget, meget spændende. Jeg værdsætter virkelig, at min arbejdsplads har valgt at efteruddanne mig.” 

Hvem har du lært mest af i din karriere?
”Mine kolleger. Især da jeg startede som nyuddannet. De var alle rigtig flinke og havde lyst til at tage mig under deres vinger.”

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”Uh, der er meget … En akutsygeplejerske skal være god til at observere, monitorere og intervenere i forhold til de symptomer, som patienterne kommer med. Man skal kunne sin ABCDE. Men at kunne lytte, holde hovedet koldt, bevare overblikket, tænke fem minutter frem og samarbejde tværfagligt og holde sig fagligt opdateret er også vigtigt.” 

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”De skal være nysgerrige og have lyst til at lære mere, selvom de er færdiguddannede. De skal bruge deres kolleger og huske at passe på sig selv. Det er en hård hverdag. Man skal kunne sige fra og dele, hvis der er noget, der bekymrer én.”

Hvad er du mest stolt af i din karriere?
”Jeg er stolt, hver gang vi kommer godt igennem en travl dag – hvor patienterne har været glade, hvor de ikke har ligget på gangen og heller ikke ventet for længe.”

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”Jeg er ikke helt sikker på, at de fem regioner er en god ting. Jeg synes, der bliver brugt alt for mange penge på administration, og vi er så lille et land. Jeg kan f.eks. stadig blive overrasket over, at vi ikke har de samme patientjournaler, både for personalets og patienternes skyld.”

Hvor ser du dig selv om fem år?
”Jeg er i hvert fald inden for den akutte sygepleje. Det kan jeg ikke undvære.”

Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
”Jeg tror, kommunerne skal tage flere og flere opgaver hjem, også akutte. Det bliver en stor udfordring, men jeg tror også, at de ældre medicinske patienter har bedre af at få eksempelvis drop eller væske hjemme end hos os. Men det kræver, at kommunerne har kvalificeret personale til at passe dem og ikke mindst tid.” 

Hanne Thusgaard er 44 år og sygeplejerske på Akutafdelingen på Hospitalsenheden Horsens.