Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2016 nr. 3

Læs online Download
0316_forsidehi - magasinforsiden

Debat

Stafetten: Det nære sundhedsvæsen fjerner os fra hinanden

Sygeplejerskens stafetdebat tager aktuelle emner under behandling, denne gang: Det nære sundhedsvæsen. Debattørerne giver på skift stafetten videre til en person, som de forventer, har en anden holdning end dem selv. Første debattør er sygeplejefaglig direktør, MPH, Vibeke Krøll, Aarhus Universitetshospital.

I HVERT NUMMER

Tema: Patientklager

Hængt ud ved en fejl

PATIENTKLAGER. Tre sygeplejersker kom i gabestokken på sundhed.dk for en fejl, de ikke havde begået. De er enige med eksperter, der advarer mod at udstille enkelte medarbejdere. Man risikerer, at ingen lærer af fejlene. Heller ikke det system, som faktisk er skyld i de fleste fejl.

Vigtig eller værdiløs?

Patienter kan reelt ikke fravælge offentligt ansat sundhedspersonale, som begår fejl. Derfor kan de heller ikke bruge ordningen, der udstiller personalet med navn, mener kritikere. Det bliver en gabestok. Men sundhedsministeren fastholder, at den er vigtig.

Det vigtigste er at lytte og lære

Mange af klagerne til Disciplinærnævnet og Patientombuddet, løses bedre gennem dialog. Det er erfaringen fra Region Nordjylland, som har så stor succes med dialogsamtaler, at ordningen nu gælder alle patientklager.

Arbejdsmiljø

Pressede ledere taber tillid

Dobbelt så mange sygeplejersker giver i 2015 deres nærmeste ledere bundkarakterer i en stor arbejdsmiljøundersøgelse, som da undersøgelsen blev foretaget tre år tidligere. Forandringer og besparelser får skylden, og de nærmeste ledere er lige så frustrerede.

"Okay, hvad er det, I synes, vi ikke gør godt nok?"

Helsingør Rehabilitering og Træningscenter måtte genindlægge komplekse patienter, fordi informationen fra hospitalet ikke var tilstrækkelig. Det gik ud over arbejdsmiljøet blandt sygeplejerskerne, og deres leder blev også frustreret. Adskillige forsøg på at råbe den øverste ledelse op gav til sidst forbedring.

Nyt blad

Velkommen til det nye Sygeplejersken

Fornyelse. Vi giver det sygeplejefaglige stof et markant løft med det nye kvartalstidsskrift Fag&Forskning. Og Sygeplejersken fornyer sig selv fra top til tå med bl.a. karrierestof og ny debat.

Sundhedsvæsenets frontløbere

Karriere

Rejsebrev

Triage af 150 mennesker på en kyst

Det bliver vanskeligt at overskue tilstanden på 150, men hvad kan jeg gøre? Ikke andet end mit bedste. Jeg havde omkring 100 nødtæpper i mit bagagerum. Det måtte gå.