Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Leder: Skam lærer ingen af

Sygeplejersken 2016 nr. 3, s. 3

Af:

Redaktionen

Grete ChristenenVi skal lære af de fejl, der sker i sundhedsvæsenet, men at udstille sygeplejersker offentligt, når de begår fejl på arbejdspladsen, hjælper ingen.

I dette nummer af Sygeplejersken kan du læse om, hvordan Maja Tarp oplevede at blive hængt ud på klagemyndighedernes hjemmeside efter at have hjulpet en patient med hjertestop, da hun kom fra et andet afsnit. 
Det er helt uacceptabelt og fremmer hverken patientsikkerheden eller læringen i sundhedsvæsenet. Det har også store menneskelige konsekvenser for dem, der ender i ”gabestokken”. Hverken læger eller sygeplejersker ønsker at leve med risikoen for at blive udstillet på nettet.

Fejl skal håndteres ordentligt, og det er en ledelsesopgave. Hvis vi vil sikre en bedre læring i sundhedsvæsenet, skal der være fokus på, hvordan systemet fungerer i stedet for alene at placere ansvaret hos den enkelte sygeplejerske. Flere undersøgelser viser, at det høje arbejdstempo er årsagen til mange fejl. Dét er hovedproblemet, og det er her, man bør gribe ind.

Dansk Sygeplejeråd har sammen med en række andre organisationer i et fælles brev til Sundhedsministeriet bedt om at få evalueret, hvordan offentliggørelsesordningen påvirker patienter og sundhedspersoner. Desværre blev det undladt, da patientklagesystemet blev evalueret sidste år. 

Det stopper os dog ikke. Vi vil fortsat gå i dialog med politikerne for at finde bedre metoder til at håndtere de fejl, der sker i sundhedsvæsenet. Men målet må og skal være at forhindre fremtidige fejl – det gør vi ikke ved at hænge den enkelte sygeplejerske ud offentligt. 

Grete Christensen, formand