Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med...Nina Brünés

"Man skal blive ved med at spørge sig selv, om man gør det godt nok. Ikke for at slå sig selv i hovedet, men for hele tiden at opkvalificere sig fagligt.”

Sygeplejersken 2016 nr. 7, s. 6

Af:

Christina Sommer, journalist

2016-7-nina-brunesHvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Jeg ønskede først og fremmest en uddannelse, som jeg kunne rejse ud i verden med. Og så ville jeg være psykolog, men jeg ville først have lidt mere menneskeforståelse og modenhed.”

Hvad var dit første job?
”Jeg skrev afsluttende opgave om stofmisbrugeres oplevelser af at være indlagt og opsøgte dem i deres eget miljø. Her mødte jeg Københavns Kommunes første gadesygeplejerske, som var ved at drukne i opgaver, og foreslog, at jeg skulle være hendes kollega. Derfor stod jeg som nyuddannet pludselig på Maria Kirkeplads (stofmisbrugernes tilholdssted på Istedgade i København, red.).”

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for socialsygeplejen?
”I min sidste klinik passede jeg en stofmisbruger. Det vakte min nysgerrighed over for mennesker, der lever så anderledes et liv end mit eget, og også en indignation over, hvordan vi som system og behandlere går til folk, hvis liv man ikke helt forstår. Han blev ikke behandlet godt, og min afsluttende opgave bekræftede mig i, at han ikke var enkeltstående. Det måtte jeg gøre noget ved.”

Hvem har du lært mest af i din karriere?
”De socialt udsatte selv, og så har jeg haft mange super inspirerende kolleger og fagligt kompetente ledere.”

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”Man skal have styr på sine faglige kompetencer og møde patienten med nysgerrighed og anerkendelse. Man behøver ikke at kunne forstå, hvordan socialt udsatte forvalter deres liv, men man skal kunne anerkende, at det er deres virkelighed.” 

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”Man skal være ydmyg og vide, hvad man kan og ikke kan. Og turde sige det højt. Man skal blive ved med at spørge sig selv, om man gør det godt nok. Ikke for at slå sig selv i hovedet, men for hele tiden at opkvalificere sig fagligt.”

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
”At den politiske dagsorden har så afsindig stor betydning for de udsattes liv, både positivt og negativt. Det er meget tilfredsstillende, når det ved hjælp af faglige argumenter lykkes at få omgjort en mere negativ beslutning. Processen kan dog være lang og sørgelig især for de udsatte, beslutningen berører.”

Hvad er du mest stolt af i din karriere?
”Jeg samler generelt ikke på solstrålehistorier, men jeg er meget stolt af at være initiativtager til socialsygeplejerskeindsatsen her i Region Hovedstaden.”

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”At alle de skrevne og gode visioner om menneskesyn, værdisæt, patienten i centrum m.m. får bedre mulighed for at folde sig ud i praksis til gavn for patienterne.”

Hvor ser du dig selv om fem år?
”Jeg er (stadig) talerør for de socialt udsatte.”

Hvordan tror du, at socialsygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
”Der vil fortsat være ulighed i sundhed og socialt udsatte. Og jeg er ikke i tvivl om, at ethvert hospital og kommune har ansat socialsygeplejersker som et vigtigt fagligt supplement til de eksisterende generelle indsatser.” 

Nina Brünés er 43 år og faglig konsulent for socialsygeplejerskerne i Region Hovedstaden. Har base på Hvidovre Hospital.